Clinica de Radiologie de la Spitalul Judetean Timisoara, la 70 de ani. Sectia va fi dotata cu doua aparate noi

De Adrian Panduru
Reactualizat la:
4Comentarii
Clinica de Radiologie de la Spitalul Judetean Timisoara, la 70 de ani. Sectia va fi dotata cu doua aparate noi
© Tion: Clinica de Radiologie de la Spitalul Judetean Timisoara, la 70 de ani
Clinica de Radiologie din Spitalul Județean Timișoara a împlinit 70 de ani. Aici s-au realizat, numai în anul 2017, 114.000 de tomografii computerizate și radiografii. Secția va fi dotată, în acest an, cu un nou Computer Tomograf (CT) și un aparat de radiologie. Aparatele pe care le are clinica în momentul de față nu sunt cele mai noi, dar, cel puțin deocamdată, „își fac treaba”…

În anul 2017, la Secția de Radiologie de la Spitalul Județean Timișoara s-au efectuat peste 114.000 de computer tomografii și radiografii, au fost examinați peste 68.000 de pacienți ai secțiilor de urgență, s-au făcut 4.866 de investigații prin rezonanță magnetică și peste 10.000 de ecografii.

Clinica este dotată cu aparat de rezonanță magnetică (RMN), două instalații de Computer Tomograf (CT), un angiograf, 12 aparate de radiografii mobile, care se folosesc în sălile de operații și alte aparate de imagistică.

„De când am preluat clinica nu au fost probleme în funcționarea aparaturii, nu a existat «nu se poate». Aparatele, deși nu mai sunt noi, au beneficiat de susținerea tehnică din partea firmelor producătoare, prin contracte asigurate constant de managementul spitalului județean. Cu o promptitudine de 24-48 de ore, deficiențele au fost rezolvate. Aparatele sunt încă solide, doar că în radiologie este extrem de înalt ritmul tehnologic, schimbările tehnologie, sunt țări dezvoltate, cum este Franța, care, prin lege, au o rată de amortizare a aparatelor fixată la 4-5 ani. În România, la Casa Națională, această rată este de până la 9 ani vechime. Computerele noastre tomograf sunt până în 9 ani vechime și ne putem face treaba cu ele”, a spus doctorul Florin Bîrsășteanu, șeful secției de Radiologie de la Spitalul Județean Timișoara.

Spitalul din Timișoara va fi dotat în acest an cu un aparat de rezonanță magnetică (RMN), unul de tomografie și un sistem de stocare a datelor, aparatură care va fi achiziționată de Ministerul Sănătății. De altfel, doctorul Bîrsășteanu a fost cooptat în comisia ministerială, unde a condus echipa care a întocmit caietele de sarcini pentru achiziționarea aparaturii la nivel național.

La 70 de ani de la înființarea Clinicii de Radiologie, doctorul Bîrsășteanu a oferit diplome de merit mai tinerilor lui colegi Moldovan Antonia și Bența Marius și diplome de excelență doctorului Adrian Tutelcă și managerului Spitalului Județean Timișoara, doctorul Marius Craina.

În decembrie 1945, Regele Mihai semna un decret de înființare a Universității de Vest, iar atunci, printre facultățile „nou-născute” a fost și cea de Medicină. Clinica de Radiologie s-a înființat în decembrie 1947. Din 2016, în decembrie, Florin Bîrsășteanu conduce secție de Radiologie. Din cei 104 rezidenți care se formează în această clinică, 32 sunt de altă naționalitate.4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor