Cladirea cameleon din Timisoara– locul unde s-a instalat cel mai puternic microscop din Europa de Sud-Est

De Valentin Rusu
12Comentarii
Cladirea cameleon din Timisoara– locul unde s-a instalat cel mai puternic microscop din Europa de Sud-Est
Timişoara are parte de o clădire cu totul deosebită. Cand treci pe lângă ea îţi taie răsuflarea pentru că își schimbă culoarea în funcție de poziția din care o privești. Nu mulţi ştiu însă ce se „ascunde” acolo.

Clădirea situată lângă Universitatea „Ioan Slavici” aparţine Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Electrochimie şi Materie Condensată din Timişoara şi e placată cu o tablă cameleon care oferă o bună ecranare pentru radiaţia electromagnetică. Aşadar, faţada îşi schimbă culoarea în funcţie de modul în care cad razele soarelui pe ea. În interior se află aparatură ştiinţifică deosebit de performantă.

Clădirea găzduieşte un instrument care „vede” atomul individual, un microscop de mare putere, dar şi multe alte echipamente necesare oamenilor de ştiinţă. „Piesa de rezistenţă” este microscopul electronic S/TEM de tip „Titan G2 60-200”, unul dintre cele mai performante din Europa de Sud-Est. Mai există echipamente asemănătoare la Viena şi la Varşovia.

Clădirea a fost construită, practic, în jurul acestui microscop – o investiţie unică în România. Echipamentul, cântărind peste 4 tone şi 3.5 m înălţime este deja achiziţionat, a sosit şi este în curs de instalare. Aici funcţionează deja  aparatura pentru fabricarea, caracterizarea şi testarea celulelor solare şi a materialelor necesare pentru transformarea energiei solare în alte surse de energie (electricitate, hidrogen, etc.). Investiţia totală se ridică la peste 8 milioane de euro, din care microscopul şi echipamentele de preparare a probelor sunt în valoare de circa 3 milioane de euro. Oricum, clădirea, cu tot echipamentul ştiinţific, a costat mai puţin decât un kilometru de autostradă.

Clădirea este autogestionată din punct de vedere energetic – are pompe de căldură, fiind o clădire ecologică. Este foarte bine izolată termic, nu are foarte multe ferestre, pentru micşorarea variaţiilor de temperatură între zi şi noapte şi funcţionarea optimă a aparaturii. Camera microscopului este placată cu aluminiu pentru ecranarea electromagnetică suplimentară, fiind prevăzută cu tampon termic, sistem special de termostatare şi de filtrare a aerului şi perdele antifonice, toate realizând o curgere laminară a aerului în interior. Aparatul este poziţionat pe o dală flotantă, coloana microscopului fiind amplasată pe un suport special, prevăzut cu amortizoare pneumatice de vibraţie. Cel mai probabil, la sfârşitul lunii iulie, microscopul va fi funcţional în întregime, acum e încă în teste.

„Microscopul e destinat caracterizării la nivel atomic a materialelor utilizate în construcţia sistemelor fotovoltaice şi nu numai. Se pot distinge individual atomii, tipul acestora şi distanţele dintre ei”, spune şeful Laboratorului de Energii Regenerabile – Fotovoltaic, dr. Radu Banică.

„Ar fi interesant de dezvoltat în această zonă un pol de excelenţă fotovoltaică, care să unească entităţile cu preocupări în domeniu. În momentul de faţă vizăm atât instituţiile de învăţământ şi centrele de cercetare locale cât şi din ţările din zona Serbia şi Ungaria. Un centru de excelenţă care să înglobeze de la cercetare, unităţi de învăţământ, până la unităţi economice”, spune directorul institutului, dr. ing. Nicolae Mirică.

Cercetările permit atât evaluarea potenţialului solar al celulei fotovoltaice cât şi randamentul de conversie. Constructorii vin cu o anumită propunere de peliculă, iar cercetătorii pot efectua un studiu de fezabilitate. În urma cercetării celor mai promiţătoare soluţii se poate îmbunătăţi randamentul produsului. Se pot face recomandări asupra procesului tehnologic, se poate caracteriza un anumit tip de celulă, se acumulează informaţie şi toate acestea… la Timişoara.

 12Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor