Cercetatorii timisoreni vor stabili tendintele europene in domeniul fotovoltaic

De M. Hoster
Cercetatorii timisoreni vor stabili tendintele europene in domeniul fotovoltaic
Cercetatorii timisoreni vor stabili tendintele europene in domeniul fotovoltaic
Proiectul de milioane de euro al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Electrochimie şi Materie Condensată Timişoara, specializat în domeniul energiilor alternative fotovoltaice, avansează spre finalizare. Tendinţele europene în domeniu vor fi stabilite în oraşul de pe Bega, într-o nouă clădire ce va fi ridicată anul viitor. Valoarea proiectului: aproape 37 de milioane de euro.

Deşi denumirea noului proiect pare una pompoasă, finalitatea cercetării realizate aici va fi cât se poate de practică. Este vorba de realizarea la Timişoara, pe str. Dr. Aurel Păunescu Podeanu, nr. 144, a unui „Laborator de energii regenerabile – fotovoltaic”, nou nouţ. Iniţiativa va fi co-finanţată prin Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Sectorial „Creşterea Competitivităţii Economice”.

Valoarea totală a proiectului este de 36.922.000,00 lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă este de 30.000.000,00 lei, compusă din valoarea de 26.529.000,00 lei, asigurată de Uniunea Europeană (din Fondul European de Dezvoltare Regională) şi din valoarea de 3.471.000,00 lei, provenind de la bugetul naţional. Proiectul se implementează în Timișoara pe o durată de 36 luni.

Cercetătorii români, dar şi străini, vor avea la dispoziţie un nou laborator ce va fi dotat cu aparatură specifică de ultimă generaţie, în valoare de 20.511.000,00 lei, care va face posibilă conceperea, dezvoltarea, testarea şi studierea celulelor fotovoltaice şi a sistemelor fotovoltaice/hibride prin participarea la proiecte de cercetare de anvergură, alături de alţi parteneri naţionali şi internaţionali, pe tematici de mare actualitate şi cu posibilitate de aplicare inovativă în industria de profil. Rezultatele cercetării nu vor reprezenta doar câteva foi de dosar, ci vor avea aplicabilitate practică. Este destul de posibil ca aceste rezultate să fie chiar aducătoare de venit pentru institutul timişorean, prin comercializarea patentelor obţinute.

Important este că după un an de eforturi s-a reuşit eliberarea terenului pe care se va ridica noul laborator. Iar misiunea nu a fost una uşoară, vechea construcţie, una extrem de bine „dotată” la capitolul rezistenţă fiind mai greu de pus la pământ.

În urma îndepărtării clădirii industriale nefuncționale în locul căreia se va construi clădirea laboratorului a fost posibilă radierea acesteia din evidențele cadastrale și amenajarea terenului în vederea demarării construcției. În etapa următoare va fi construit noul sediu al laboratorului.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor