Cataracta se opereaza in 10 minute! (P)

Cataracta se opereaza in 10 minute! (P)
© TION:Cataracta se opereaza in 10 minute! (P)
D-na doctor Otilia Brinzan, medic oftalmolog la Clinica Vista Timisoara ne vorbeste despre cataracta, principala cauza de scadere a vederii la persoanele de peste 60 de ani.

0c8b0f2Ce este cataracta?

Cataracta reprezinta opacifierea cristalinului, lentila ce sa afla in interiorul ochiului si ajuta la focalizarea razelor luminoase pe retina. Cea mai frecventa forma de cataracta este cataracta senila si reprezina un proces normal de imbatranire a cristalinului.

Care sunt simptomele cataractei?

Cel mai frecvent simptom este reprezentat de scaderea progresiva a vederii ce nu mai poate fi corectata prin purtarea ochelarilor. Pacientul cu cataracta mai poate acuza si vedere deficitara la lumina puternica, culorile sunt vazute mai estompat, vedere dubla, miopie. De obicei catracta nu este insotita de durere si roseata oculara.

Cum este depistata cataracta?

Cataracta se diagnosticheaza in urma unui consult oftalmologic, dupa dilatarea pupilei este usor de depistat chiar daca este in stadii incipiente.

Ce urmeaza dupa diagnosticul de cataracta?

Singurul tratament eficient al cataractei este interventia chirurgicala. Insa, chiar daca ati fost diagnosticat cu cataracta nu este urgent sa efectuati interventia chirurgicala in cazul in care cataracta nu va afecteaza vederea. Unele cataracte raman in stadii incipiente si nu progreseaza niciodata astfel incat sa necesite operatia, altele evolueaza foarte repede. Decizia pentru interventia chirurgicala se individualizeaza de la caz la caz.

Daca totusi se recomanda interventia chirurgicala cum se desfasoara aceasta operatie in Clinica Vista?

In primul rand este de mentionat ca in prezent operatia de cataracta se poate face in regim ambulator, adica fara internare, practic la aproximativ 2 ore dupa operatie pacientul poate pleca acasa fara bandaje, purtand doar ochelari de soare. Anestezia se face prin simpla administrare a picaturilor cu anestezic, deci fara injectii dureroase. Tehnica moderna presupune utilizarea ultrasunetelor cu care se fragmenteaza cristalinul cataractat, bucatile mici rezultate sunt aspirate, dupa care se introduce implantul de cristalin rulat intr-un dispozitiv, iar in momentul in care este eliberat in interiorul ochiului acesta se deschide si este pozitionat in locul vechiului cristalin. Toate acestea ne permit efectuarea operatiei prin incizii foarte mici care permit o vindecare si implicit o recuperare mai rapida a vederii.

De cat timp se fac aceste operatii in cadrul clinicii in care lucrati si cati pacienti au fost operati pana in prezent?

Clinica Vista functioneaza din anul 2005, deci anul viitor sarbatorim 10 ani de activitate iar numarul pacientilor operati de cataracta in acest interval de timp este de ordinul miilor.

Clinica Vista
Timisoara, str. Romulus, nr. 41
Telefon: 0256 292 295