Cascada tripla din Liban, una dintre minunile naturii

De T. Ex.
Reactualizat la:
Cascada tripla din Liban, una dintre minunile naturii
© TION - Cascada tripla din Liban, una dintre minunile naturii
Cascadele au fost întotdeauna un punct de atracție pentru turiștii de toate felurile. De la peisaje liniștite cu murmurul apelor într-o poiană liniștită la forța torenților de pe cele mai mari din lume. Totuși nu există decât o singură cascadă triplă în lume, în pădurile din orașul libanez Beirut.

Una dintre cele mai rare tipuri de cascade din lume, cascada triplă din Cheile Baatara, oferă un peisaj pe cât de fermecător pe atât de neobișnuit. Zăpada topită de pe versanții munților a săpat această minune cu trei etaje de-a lungul a mii de ani, tăind prin calcarul ce datează din vremea Jurasicului. Atunci când zăpada se topește, panglici de apă precum cristalul coboară prin cele trei găuri separate de poduri, în peștera întunecată de la subsol.

Curioșii pot admira acest fenomen neobișnuit făcând o excursie de aproximativ două ore cu mașina din capitala Libanului, Beirut, până în localitatea Balaa. În general, această cascadă este cunoscută localnicilor sub numele de ”Abisul cu trei poduri”.

Chiar și excursia până acolo va fi pe placul turiștilor. Drumul trece prin dealuri întinse, viță de vie și păduri de măslini. Odată ajunși, vizitatorii pot face o mică plimbare pe jos până în vârful cascadei.

Cea mai frumoasă perioadă pentru a vizita acest loc este în lunile martie și aprilie, când zăpezile topite măresc debitul apei. Turiștii pot ajunge chiar lângă cascadă și pot admira modul în care apa curge de la zeci de metri înălțime peste poduri de piatră și caverne.

Existența Cascadei din Cheile Baatara a fost făcută publică pentru prima dată în 1952 de către speologul Henri Coiffait. Acum mii de turiști se înghesuie în fiecare an pentru a admira această minune a naturii. Totuși, această cascadă este într-o schimbare continuă din cauza iernilor severe și a cantității mari de apă care curge pe aici și care rupe bucăți mari din stâncă.

De aceea, turiștii sunt atenționați când ajung în apropierea cascadei să nu se apropie prea mult de gura ei, dar nici să nu se înghesuie pe podurile din piatră care ar putea să cadă sub greutatea turiștilor numeroși care doresc să o admire mai îndeaproape. Dar, dacă respectați aceste reguli, veți avea ocazia de a descoperi una dintre cele mai interesante formațiuni din lume. Mai mult, puteți face o plimbare liniștită și prin rezervația de cedru Tannourine din apropierea cascadei.
Regulament de plasare a anunturilor