Cartelele telefonice pre-platite vor putea fi cumparate doar cu buletinul

De T. Ex.
Reactualizat la:
11Comentarii
Cartelele telefonice pre-platite vor putea fi cumparate doar cu buletinul
© TION - Cartelele telefonice pre-platite vor putea fi cumparate doar cu buletinul
Premierul Victor Ponta și ministrul pentru Societatea Informațională, Răzvan Cotovelea, au anunțat că Guvernul dezbate în ședința de miercuri un proiect de lege privind regimul cartelelor telefonice pre-plătite la cererea CSAT. Proiectul va fi aprobat și trimis Parlamentului. Potrivit proiectului, și cei care dețin deja o cartelă pre-plătită vor fi nevoiți să își înregistreze datele personale. 

Înainte de a-l aproba, premierul Ponta a verificat dacă proiectul de lege este în forma în care să poată fi transmis Parlamentului, conform solicitării Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT). Acest proiect modifică legea privind comunicaţiile electronice, OU 111/2011.

„Avem inclusiv semnătura ministrului Justiţiei pe acest proiect de lege cu cartelele pre-pay, titlul este mai lung, sub rezerva că domnul ministru Morar (secretarul general al Guvernului – n.r.) va primi varianta semnată şi de către directorul SRI, Cristian Maior”, a spus Răzvan Cotovelea.

Astfel, potrivit proiectului, persoanele care deţin o cartelă pre-plătită vor fi obligate să se înregistreze la operatorul de telefonie cu un act de identitate, sub sancţiunea sistării serviciului, iar cele care doresc să cumpere o astfel de cartelă vor trebui, la rândul lor, să prezinte un act de identitate pentru a primi cartela. Aceeași regulă se aplică și pentru firme, care vor trebui să prezinte documentele de constituire a societăţii. Deținătorii actuali vor avea la dispoziție șase luni de la data introducerii acestui proiect de lege pentru a se înregistra. 

Noile reguli au fost aprobate de Guvern prin proiect de lege şi vor fi aplicate după ce Parlamentul adoptă actul normativ.

„În ultima şedinţă a CSAT, s-a luat decizia de a promova urgent un act normativ pentru prevenirea şi contracararea riscurilor la adresa securităţii naţionale. Este vorba de obligaţia deţinătorilor de cartele pre-pay de a le înregistra, de a depune un act de identitate şi, de asemenea, obligaţii pentru furnizorii de telefonie mobilă”, a anunţat ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, la finalul şedinţei de guvern.

Anul trecut, deputatul PSD Sebastian Ghiţă a intenționat să depună o inițiativă legislativă potrivit căreia cartelele telefonice pre-plătite să nu poată fi achiziționate decât după furnizarea datelor personale.  Atunci Victor Ponta a anunțat că înregistrarea convorbirilor telefonice efectuate pe baza cartelelor pre-plătite a fost decisă de CSAT în luna august 2012, după atentatul terorist din Bulgaria. Ponta a precizat că nu este vorba de o operaţiune de interceptare, ci de înregistrare.11Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor