Campanie de vaccinare antirabica. Vulpile primesc vaccinul pe cale aeriana

De Marcel Hoster
Campanie de vaccinare antirabica. Vulpile primesc vaccinul pe cale aeriana
© TION: Adrian Popa, şeful DSVSA Timiş
Angajaţii Direcţiei Sanitar Veterinare Timiş derulează în această perioadă campania de vaccinare anuală antirabică la animalele domestice şi sălbatice. Acţiunea periodică are efect, de patru ani în Timiş nu au mai fost înregistrate cazuri noi de rabie.

Dacă animalele sălbatice, mai ales vulpile, se vaccinează „aerian”, câinii şi pisicile din gospodăriile oamenilor se vaccinează gratuit în următoarele luni.

„Începând din această lună efectuăm campania de vaccinare antirabică periodică. Această acţiune este realizată periodic încă din perioada interbelică, e cunoscută, mai ales în mediul rural, şi este efectuată în scopul eradicării turbării. Animalele sălbatice o poartă, dar pot ajunge la animalele domestice. Aici vorbim mai ales de cele de la marginea localităţilor, acestea intră în contact cu animalele sălbatice, mai ales vulpile, şi pot contacta boala”, ne-a declarat Adrian Popa, şeful DSVSA Timiş.

Din fericire, eforturile autorităţilor au avut succes, de patru ani nu mai sunt înregistrate cazuri noi de turbare în Timiş. Din păcate, efectele turbării sunt puternice, animalele şi oamenii care intră în contact cu acestea, prin muşcătură sau zgâriere, pot chiar să-şi piardă viaţa dacă nu sunt trataţi la timp. La oameni, în cazul în care boala este contactată, trebuie aplicat tratament cât mai rapid, se face un vaccin antitetanic, dar mai ales celebra injecţie în burtă, aceasta cu ser antirabic. Mai precis, acest ser conţine deja anticorpi, nu se mai introduce virus atenuat pentru ca ulterior corpul săp producă anticorpii. Aceasta pentru că evoluţia bolii este extrem de rapidă şi intervenţia necesară este la fel de rapidă necesară.

Vaccinarea se realizează şi la animalele sălbatice, dar aceasta diferit, prin intermediul momelilor care sunt aruncate din aer din avion. Este vorba de bucăţi de peşte care conţin vaccinul şi sunt ingerate de animale, specia vizată fiind vulpea, animal care este cel mai mare purtător al bolii. Vizuinele unde trăiesc vulpile sunt cunoscute, fiind marcate pe GPS, iar momelile sunt aruncate exact acolo.

În ceea ce priveşte animalele domestice, vaccinarea câinilor şi pisicilor demarează în octombrie ş iva dura până în februarie. Dacă la câini vaccinarea este complet gratuită, la pisici se plăteşte manopera, am aflat de la şeful DSVSA Timiş.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !