Calitatea serviciilor medicale timisorene, intre lipsa banilor si nevoia de certificare

De Delia S. Barbu
Calitatea serviciilor medicale timisorene, intre lipsa banilor si nevoia de certificare
Managerii de spitale publice şi private din judeţul Timiş au participat, miercuri, la întâlnirea organizată de Simtex-OC pe tema certificării sistemelor de calitate în spitale.

Cea mai mare problemă a spitalelor, (şi) atunci când vine vorba despre acreditări sau certificări a calităţii serviciilor, rămâne subfinanţarea. “Urmată de lipsa informaţiilor sau de neclaritatea acestora”, au spus reprezentanţii Simtex la Timişoara. Organismul de certificare a prezentat la Timişoara, detalii ale procesului de Implementare şi certificare a sistemelor calităţii în spitale.

Evenimentul, care face parte dintr-o serie dedicată unităţilor spitaliceşti din România, s-a adresat, de această dată, zonei de vest a ţării, vizând judeţele Timiş, Arad, Caraş Severin, Hunedoara, Mehedinţi. Întâlnirea s-a dorit un dialog între reprezentanţii spitalelor din Timiş şi specialiştii în domeniu care au vorbit despre cerinţele standardelor CoNAS de acreditare a spitalelor sau despre cerinţele standardelor ISO 9001 şi ISO 15189, condiţii de contractare ale Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

“Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Timiş are contract de colaborare cu 20 de spitale publice şi private din judeţ. Toate cele care oferă servicii de laborator sau imagistică au certificatul 9001, dar numai pe aceste segmente”, a precizat Oana Rachitan, purtător de cuvânt al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Timiş. Conform specialiştilor, implementarea sistemului de management ISO 9001 aduce spitalelor mai multe puncte necesare la semnarea contractului cadru cu Casa de Asigurări de Sănătate. Această cerinţă a Ministerului Sănătăţii, inclusă în procesul de acreditare a spitalelor, a stârnit nemulţumiri în rândul unor manageri de spitale deoarece presupune costuri de câteva mii de euro, bani pe care unităţile sanitare trebuie să îi găsească din resurse proprii.

“La final, aceste acreditări vor aduce pacienţilor servicii medicale mai bune, de la mancarea din spital şi până la traseul foilor de observaţie, totul va fi îmbunătăţit”, a precizat dr. Viorica Dumitru, director adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică Timiş.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !