Biblioteca orbilor, o premiera bine vazuta la Timisoara

De S.P.D.
Biblioteca orbilor, o premiera  bine vazuta la Timisoara
Vin, la braţ cu câte un însoţitor sau ajutându-se cu bastonul alb, să “lectureze” o carte. Pentru prima dată, nevăzătorii din Timişoara au locul lor printre cărţile publice. Aparatele Daisy le-au deschis poarta către colecţiile Bibliotecii Judeţene şi către o lume ce le părea, celor mai mulţi dintre ei, doar un miraj.

Seria de aparate Daisy la Biblioteca Judeţeană Timiş este una dintre cele mai noi şi importante achiziţii ale instituţiei. Prima sesiune de «lectură pentru nevăzători » s-a deschis, în colaborare cu Asociaţia Nevăzătorilor din România, filiala Timişoara, la Secţia de Arte Deliu Petroiu, de pe Intrarea Doinei nr. 19 ( Piaţa Mărăşti). Acolo vin, zi de zi, oameni văduviţi de lumina ochilor, să descopere sau să regăsească plăcerea lecturii. Una dintre puţinele plăceri care nu-i costă, căci atât înscrierea, cât şi utilizarea fondului de lectură al BJT sunt, în continuare, oferite gratuit.

« Nevăzătorii care vin aici spun că aparatele îi ajută enorm. Ne povestesc cum percep ei lucrurile şi lumea cu ochii minţii. Este impresionantă emoţia lor în faţa acestei regăsite lumi a cărţilor », au dezvăluit bibliotecarele.

Cititoarele sau player-ele Daisy sunt aparate asemănătoare cu MP3-CD-Player-ele din comerţ. Ele permit ascultarea cărţilor create în standardul Daisy. Cititoarele Daisy sunt mai robuste, mai fiabile şi sunt singurele care permit ascultarea selectivă a informaţiilor create în formatul Daisy. Proiectate special pentru persoane cu deficienţe de vedere, ele asigură o experienţă asemănătoare celei oferite de audiobooks.

Ambiţia directorului Bibliotecii Judeţene Timiş, Tudor Creţu, este să doteze toate secţiile instituţiei cu aparate pentru nevăzători şi să ofere un cât mai bogat fond de lectură în format Daisy.

Biblioteca Judeţeană Timiş a fost fondată în 1904. În prezent, BJT deţine un fond de carte de peste 750.000 de unităţi bibliografice şi are înregistraţi aproape 10.000 de utilizatori activi.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !