Bani europeni pentru liniile de tramvai înierbate de pe Calea Bogdăneștilor. Primăria a semnat contractul

De Roxana Deaconescu
7Comentarii
Bani europeni pentru liniile de tramvai înierbate de pe Calea Bogdăneștilor. Primăria a semnat contractul
© foto: arhivă
Peste 89 de milioane de lei primește Primăria Timișoara de la Uniunea Europeană pentru modernizarea Căii Bogdăneștilor, bani pe care nu mai trebuie să-i dea înapoi. Șoseaua va trebui modernizată în trei ani, va avea câte două benzi pe sens, linii de tramvai noi, pe mijloc, care vor fi înierbate, trotuare, piste de biciclete și spații verzi. Investiția totală se ridică la aproape 32 de milioane de euro, conform estimărilor.

Cu studiu de fezabilitate aprobat încă din toamna trecută, Primăria Timișoara a reușit să obțină fonduri europene pentru modernizarea Căii Bogdăneștilor și transformarea arterei într-un bulevard demn de un oraș european. Contractul a fost semnat marți, la sediul municipalității, iar în baza acestuia PMT primește 89,5 de milioane de lei de la UE, din totalul de 148,85 milioane.

Șantierul va ține trei ani, iar banii vin pe POR – Axa prioritară 4. Practic, Calea Bogdăneștilor va fi modernizată de la intersecția cu Cetății până la bucla STPT, proiectul însemnând și revenirea liniei 5 pe traseu.

Traseul este prevăzut cu linie cale dublă în platformă proprie, în centrul străzii, înierbată pentru „reducerea zgomotului și vibrațiilor”. Sunt 4,95 km de linii de tramvai, traseu încadrat de spații verzi cu pomi, în zona centrală a tramei stradale.

Pe carosabil vor fi câte două benzi pe sens, iar pe ambele părți ale viitorului bulevard urmează să fie amenajate trotuare de 1 metru și piste de biciclete cu o lățime de 1,5 metri fiecare. Vorbim, în total, despre peste 9.500 mp de spații verzi, din care 8.400 mp vor fi nou create. Tronsonul cuprins între Bd. Cetății și str. Dan Căpitan va păstra structura existentă pe relația E-V, executându-se un drum nou pe relația V-E, amenajându-se intersecțiile în dreptul străzilor Grigore Alexandrescu și Agricultorilor.

Intersecțiile de pe traseu vor fi semaforizate și supravegheate video, camere de supraveghere urmând să fie puse și în cele șapte stații STPT de pe traseul liniei 5. De asemenea, potrivit documentației prezentată de ADR Vest, stațiile urmează să fie adaptate nevoilor persoanelor cu handicap și să fie dotate cu bloc luminos, acces point, switch, inclusiv automat de bilete, panou afișare LCD, monitor pentru publicitate, monitor televiziune cu circuit închis, casete luminoase și mobilier urban – coșuri de gunoi și bancă.

Investiția vizează și înlocuirea rețelelor edilitare stradale, subterane și supraterane, delimitate de Cetății și str. Casian Muntean, unde se află bucla de întoarcere din Ronaț. Vor fi amenajate doar șapte locuri de parcare de lungă durată în afara părții carosabile și 11 locuri de parcare de scurtă durată, amenajate prin extinderea părții carosabile.

Studiul de fezabilitate actualizat a fost adoptat în toamna anului trecut de aleșii locali. Fusese pregătit încă din 2009, de fosta administrație, condusă de Gheorghe Ciuhandu. La acea vreme, valoarea estimată a proiectului era de 94,6 milioane de lei cu tot cu TVA, însă între timp aceasta aproape că s-a dublat, ajungându-se la 148,85 milioane de lei, echivalentul a 31 milioane de euro, din are contribuția PMT este de 59,19 milioane de lei, adică 12,5 mil. euro.

Potrivit directorului Direcției de Drumuri, în scurt timp va fi lansată licitația pentru proiectare și execuție, respectiv dirigenție de șantier. Specialiștii din PMT speră ca până la Crăciun să fie semnat contractul de execuție.

Articole pe aceeași temă:

Noua Calea Bogdăneștilor va costa 32 de milioane de euro și va avea linii de tramvai înierbate. Prețul, aproape dublu în 9 ani7Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor