Asistatii social, trimisi sa faca luna si bec strazile Timisoarei. Primarul Robu poate obliga alti membri din familie sa munceasca

De Roxana Deaconescu
Reactualizat la:
30Comentarii
Asistatii social, trimisi sa faca luna si bec strazile Timisoarei. Primarul Robu poate obliga alti membri din familie sa munceasca
© foto: arhiva
Planul primarului Nicolae Robu este pus în practică, astfel că cei care beneficiază de ajutor social se vor ocupa de curățenia stradală și vor mătura zăpada de pe străzile orașului. Avem 43 de persoane apte de muncă dintr-un total de peste 500, iar legea îi permite edilului-șef să desemneze o altă persoană din familia beneficiarului de ajutor social să muncească pentru binele orașului.

Consilierii locali vor reactualiza planul de lucrări de interes local pentru repartizarea orelor de muncă prestate de beneficiarii de ajutor social și de părinții care nu contribuie la întreținerea copilului aflat în plasament, pentru anul 2018. Modificarea vine la o săptămână de când primarul Nicolae Robu a anunțat că va trimite asistații social la muncă.

Dorim să îi punem la muncă pe asistații sociali. Eu am avut tot timpul o atitudine tipică de dreapta. Dar nu cred că trebuie calificată astfel, ci o atitudine sănătoasă. Să nu încurajez lenea, nemunca, parazitismul. Asistența socială trebuie să existe într-o societate sănătoasă, dar ea trebuie să aibă în vedere persoane aflate în dificultate: copii, persoane bolnave, persoane vârstnice, nicidecum persoane apte de muncă. A munci nu este o rușine și trebuie să cultivăm ideea asta în societate. Rușinos este să stai cu mâna întinsă când tu ești apt de muncă”, a anunțat recent primarul Timișoarei.

Robu vrea să trimită persoanele asistate social să ajute societatea Horticultura la curățenia stradală. Horticultura se ocupă de la 1 noiembrie de serviciul de salubritate stradală, după ce contractul primăriei cu Retim a expirat. Nu prea face față, după cum recunoaște și primarul orașului.

„Pentru coșurile de gunoi și măturatul străzilor și spălat primăria este responsabilă în continuare. Aici deocamdată nu avem operator sau avem unul de conjunctură, societatea Horticultura, care nu face față să ridice gunoiul din coșuri peste tot, deși se implică exemplar”, a explicat Nicolae Robu săptămâna aceasta, în cadrul unei emisiuni televizate.

Potrivit reprezentanților primăriei, în Timișoara avem 574 persoane care beneficiază de ajutor social, pe 246 dosare înscrise pe Legea 416 privind venitul minim garantat, însă doar 43 de asistați social sunt apți de muncă.

„Pe Legea 416/2001 avem 246 dosare, 574 beneficiari. În evidența noastră mai sunt și două cazuri de părinți care nu contribuie la întreținerea copiilor aflați în plasament. 43 de beneficiari de ajutor social sunt apți de muncă”, ne-au explicat oficialii municipalității.

Legea privind venitul minim garantat a fost completată în vara acestui an. Modificările spun că „pentru sumele acordate ca ajutor social, una sau mai multe persoane majore apte de muncă, raportat la cuantumul ajutorului social din familia beneficiară, au obligația de a presta lunar, la solicitarea primarului, acțiuni sau lucrări de interes local, fără a se putea depăși regimul normal de lucru și cu respectarea normelor de securitate și igienă a muncii”.

Mai mult, „în situația în care persoana nominalizată să efectueze acțiunile sau lucrările de interes local se află în incapacitate temporară de muncă sau și-a pierdut total ori parțial capacitatea de muncă, obligația de a presta acțiunile sau lucrările de interes local se transferă celorlalte persoane apte de muncă din familie, cu acordul primarului”.

De aici deducem că primarul Timișoarei poate trimite alți membri ai familiei beneficiarului la muncă, dacă au împlinit 18 ani. De altfel, același lucru îl spune și proiectul de hotărâre care ajunge vineri pe mesele consilierilor locali.

„Pentru sumele acordate ca ajutor social, una dintre persoanele majore apte de muncă din familia beneficiară are obligația de a presta lunar, la solicitarea primarului, acțiuni sau lucrări de interes local și instanța obligă părintele apt de muncă să presteze între 20 și 40 de ore lunar pentru fiecare copil, acțiuni sau lucrări de interes local, dacă nu este posibilă plata contribuției la întreținerea copilului”, se arată în proiectul de hotărâre.

Potrivit documentației, beneficiarii de ajutor social și părinții care nu contribuie la întreținerea copilului aflat în plasament vor fi puși să măture străzile, să golească coșurile de gunoi, să adune hârtie, PET-uri, crengi, frunze și alte deșeuri, să curețe în jurul coșurilor de gunoi, precum și să măture zăpada.

Legea spune că acțiunile sau lucrările de interes local pot fi, dar fără a se limita la acestea, lucrări de salubrizare și/sau întreținere spații verzi, de întreținere obiective publice, inclusiv activități de sprijinire a serviciilor voluntare pentru situații de urgență, pe baza recomandărilor acestora, precum și alte activități specifice stabilite prin hotărâre a consiliului local.

UPDATE. Primarul Nicolae Robu a făcut public un filmuleț cu asistații social care mătură în centru

Primarul Timișoarei a vrut să le arate prietenilor virtuali că persoanele beneficiare de ajutor social muncesc fără rușine cot la cot cu angajații Horticultura.

După cum spune însuși primarul, ”A MUNCI, INDIFERENT CE, NU ESTE O RUȘINE! RUȘINE ESTE SĂ FII APT DE MUNCĂ ȘI SĂ STAI CU MÂNA ÎNTINSĂ! Iată cum lucrează asistații social ai Timișoarei, pt a-și merita ajutorul primit! Sper ca în urma acestei experiențe să-i părăsească fobia de muncă, ba mai mult, să prindă chiar drag de a munci și, pe cale de consecință, să se angajeze -poate chiar la Horticultura, unde-și fac stagiul acum și unde e nevoie de forță de muncă.”

Articole pe aceeași temă:

Asistații sociali ar putea fi salvarea timișorenilor de gunoaiele de pe străzi. Primarul Nicolae Robu susține că îi va pune la muncă pe cei care nu au scutiri medicale. Iar locul ales este chiar Horticultura, societatea aflată în subordinea Consiliului Local care acum a ajuns să se ocupe și de curăț...
Joi, 8 noiembrie, se împlinește o săptămână de când societatea care întreține spațiile verzi ale orașului se ocupă de curățenia stradală în Timișoara. Au fost câteva zile grele atât pentru muncitori, cât și pentru timișoreni, care au reclamat peste tot pe unde au putut mizeria de pe străzile orașulu...30Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor