Arhitectura Timisoarei de demult, predata direct pe santierul arheologic

De S.P.D.
3Comentarii
Arhitectura Timisoarei de demult, predata direct pe santierul arheologic
© TION - Arhitectura Timisoarei de demult, predata direct pe santierul arheologic
Studenții Facultății de Arhitectură au profitat de șansa prețioasă oferită de șantierele arheologice deschise în centrul Timișoarei pentru a vedea cum s-au construit zidurile de apărare ale Cetății, ce fel de case se făceau acum 500 de ani aici sau cum s-au realizat pavajele succesive ale Pieței Unirii.

„Lecția deschisă”, pe teren, le-a fost detaliat și captivant susținută chiar de către coordonatorul cercetării de aici, arheologul Alexandru Szenmiklosi, care i-a condus pe viitorii arhitecți pe tot perimetrul șantierului. Vestigiile descoperite în Piața Unirii până în acest moment acoperă câteva milenii de istorie a locului, de la fragmentele ceramice aparținând culturii Baden (mileniul III î.Chr.), la artefacte sarmatice, urme ale locuirii și cuceririlor medievale, amenajările ultimelor sute de ani.

Firesc, studenții din anul V ai Facultății de Arhitectură din cadrul Universității Politehnica au fost interesați, mai cu seamă, de sistemele constructive, de tipologiile locuințelor în diversele perioade, de abordarea urbanistică în evoluția Pieței Unirii, de materialele, tehnicile și soluțiile la care apelau cei care au construit și locuit aici în veacurile trecute, informații pe care Szentmiklosi le-a oferit cu acribie și generozitate .

„În cadrul cursului de amenajări interioare în diferite programe de arhitectură, conceput analitic și interactiv prin vizitarea diferitelor clădiri reprezentative din Timișoara, studenții anului V ai Facultății de Arhitectură au asistat și la prezentări susținute de arheologi pe șantierele preventive din Piața Libertății și Piața Unirii”, a explicat arh. Mihai-Corneliu Donici, inițiatorul ineditului curs.

 3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor