Apartamentele de la Medicina, Punctele Cardinale sau Take Ionescu si cele din centrul istoric raman cele mai scumpe din Timisoara

De Marcel Hoster
7Comentarii
Apartamentele de la Medicina, Punctele Cardinale sau Take Ionescu si cele din centrul istoric raman cele mai scumpe din Timisoara
© Foto: arhivă
Apartamentele de la Medicină, Punctele Cardinale, dar și cele din zona istorică rămân cele mai scumpe din Timişoara, în timp ce prețul locuințelor din zona Braytim este în scădere, momentan. Creşterile de preţuri din oraş, pe acest segment, nu mai au evoluţii spectaculoase, dar în continuare cererea este în creştere.

Timişoara evoluează puţin diferit faţă de restul ţării atunci când vorbim despre piaţa imobiliară. În al doilea trimestru din 2018, prețul mediu solicitat pentru apartamentele scoase la vânzare în Timișoara s-a majorat cu 2,4%, până la o valoare de 1.170 de euro pe metru pătrat util. Totuși, plaja de prețuri este relativ largă și se situează între 1.100 euro/mp și 1.500 euro/mp. Cel mai recent raport de piață realizat de Imobiliare.ro arată că, față de perioada similară a anului trecut, pretențiile actuale ale vânzătorilor din orașul de pe Bega sunt cu 8,9% mai mari.

O comparație cu nivelul prețurilor în urmă cu zece ani (în T2 2008) relevă o situație interesantă în capitala Banatului. Astfel, în afară de Cluj-Napoca, unde prețurile apartamentelor sunt deja (cu 13,6%) mai mari decât în perioada de dinainte de criză, Timișoara are de recuperat cea mai mică diferență pentru a ajunge la nivelul din urmă cu zece ani, respectiv 7,4%. Spre comparație, în Constanța, Brașov și Iași prețurile sunt cu peste 20% mai mici decât în T2 2008, iar în București cu aproximativ 40%.

Demn de luat în seamă, în cazul Timișoarei, este că, spre deosebire de București și Cluj-Napoca, aici nu există zone cu o medie de preț mai mică de 1.000 de euro pe metru pătrat, pe piața apartamentelor. Astfel, în momentul de față, majoritatea cartierelor analizate se încadrează între 1.100 și 1.300 de euro pe metru pătrat util. Criteriile care fac diferența în ceea ce privește atractivitatea unei zone sunt calitatea locuirii, apropierea față de principalele puncte de interes în oraș, accesul facil și spațiile verzi, prestigiul zonei, facilitățile din arealul respectiv și perspectivele de dezvoltare.

Există și excepții semnificative. Zona Medicină – Take Ionescu – Punctele Cardinale, unde se găsesc, de altfel, cele mai scumpe apartamente, cu o valoare medie de listare de 1.490 de euro pe metru pătrat util, atrage și cel mai mare interes din piață. Pe locul al doilea în clasamentul zonelor cu cele mai scumpe apartamente se situează Central – Bălcescu – Piața Maria, cu o medie de aproape 1.300 de euro pe metru pătrat util, în vreme ce pretențiile vânzătorilor ajung la 1.220 de euro pe metru pătrat în Circumvalațiunii, Complexul Studențesc – Dacia – Elisabetin – Olimpia – Stadion și Calea Aradului.

Pe de altă parte, cele mai accesibile zone din Timișoara sunt Bucovina – Gării – Dorobanților (1.130 de euro pe metru pătrat util), Șagului – Dâmbovița – Iosefin – Steaua (1.130 de euro pe metru pătrat util), Girocului – Soarelui – Buziașului (1.150 de euro pe metru pătrat), Braytim (1.180 de euro pe metru pătrat) și Lipovei (1.190 de euro pe metru pătrat).

Trimestrul trecut, apartamentele s-au apreciat în majoritatea cartierelor timișorene analizate. Un avans important, de 5,2%, a avut loc în zonele Central – Bălcescu – Take Ionescu – Medicină – Piața Maria. În acest răstimp, locuințele din Circumvalațiunii s-au apreciat cu 4,2%, cele din arealul Bucovina – Simion Bărnuțiu – Gării – Dorobanților – Mircea cel Bătrân cu 3,5%, cele din Girocului – Soarelui – Buziașului cu 2,6%, iar cele din Lipovei – Aradului tot cu 2,6%.

La polul opus, în zona Braytim pretențiile proprietarilor s-au diminuat cu 1,3% în al doilea trimestru al anului, până la o valoare de 1.180 de euro pe metru pătrat util. Pe de altă parte, cele mai mici creșteri de preț au avut loc în arealul ultracentral (1,2%), Torontalului, Complexul Studențesc – Dacia – Elisabetin – Spitalul Județean (1,9%).7Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor