ALDE cauta candidatul care sa-i tina piept lui Robu. Acesta poate veni de la o alianta la nivel local

De Adrian Panduru
3Comentarii
ALDE cauta candidatul care sa-i tina piept lui Robu. Acesta poate veni de la o alianta la nivel local
© ALDE cauta candidatul care sa-i tina piept lui Robu
Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE) Timiș caută un ”supercandidat”, care să aibă susținerea mai multor forțe politice și a societății civile și care să-i țină piept actualului primar al Timișoarei, Nicolae Robu. ALDE spune că va avea candidat și că acesta ar putea fi susținut de alte forțe politice și societatea civilă. De fapt, totul e la forme de discuții, studii, negocieri.

Deși nu și-a anunțat încă candidatul, acest lucru urmând să se întâmple la începutul lunii martie, ALDE este în căutări, face studii sociologice și caută un om pe care să-l pună candidat la Primăria Timișoara și să nu facă figurație.

„Sunt lucruri în discuție, e un proiect mai amplu, nu este o chestiune doar de o persoană. Nu vreau să angajez pe niciunul dintre cei care participă la acest proiect pentru că finalitatea desigur că este imprevizibilă”, spune senatorul Petru Ehegartner, președintele ALDE Timiș.

S-au auzit nenumărate nume în ceea ce privește candidatul ALDE, cel mai vehiculat în ultima perioadă este cel al fostului viceprimar, actual consilier local independent Adrian Orza. Chiar și Petru Ehegartner este în cărți, ori, de ce nu, susținerea unui candidat PSD, ori social-democrații să susțină un candidat ALDE.

Petru Ehegartner spune însă că ALDE va avea candidat, iar acesta ar putea fi susținut chiar și de… social-democrați. ALDE are un act cadru de colaborare cu PSD. Protocolul spune explicit în articolul 1 că se va merge separat, cu excepția situațiilor în care sunt șanse de maximizare a șanselor, poate să fie alianță pentru susținerea primarului și poate să meargă până la liste comune pe unitatea administrativ-teritorială respectivă.

ALDE Timiș face o încercare de a crea la nivel local o alianță formată din forțe politice și societate civilă care să susțină un singur candidat la Primăria Timișoarei.

„În Timișoara, toate mandatele de primar, cu excepția unuia, în anul 2000, toate au fost câștigate de o alianță. Cred că i se potrivește acest tip de reprezentare. Susțin acest principiu, și această intenție, pe care am încercat să o discut cu eventualii parteneri de alianță. Am avut discuții cu PSD, am avut discuții și cu alte forțe politice. Nu sunt adeptul unei alianțe de a-l da jos pe Robu, sunt adeptul unei alianțe agreate de timișoreni, care să găsească o susținere largă pentru candidatură, astfel încât competiția să fie echilibrată. Acest sistem este pentru a contrabalansa avantajul pe care-l are primarul în funcție, pentru a contrabalansa acest sistem, cu avantajul pe care îl are primarul în funcție, fiind alegeri într-un singur tur. Ce-i oprește pe acești competitori să se alieze înainte?”, spune Petru Ehegartner.

Ehegartner spune că „ALDE va avea candidat. Este posibil ca alte forțe politice să susțină candidatul ALDE. Sunt intenții și din zona societății civile”.

Profilul pe care trebuie să-l aibă un primar, în viziunea celor de la ALDE, acesta trebuie să se adapteze unui profil de administrator, reprezentativ pentru toți cetățenii.

„Este foarte important ca această persoană să se adapteze, să renunțe în defavoarea celor care l-au susținut pentru a câștiga încrederea cetățenilor, astfel încât să fie recunoscut ca o voce a timișorenilor. În mandatele anterioare, deși făceam parte din altă formațiune politică, vocea primarului m-a reprezentat. Uneori mă simt reprezentat de actualul primar și echipa lui, dar am avut și situații în care s-au creat dispute inutile, care au creat o imagine foarte diferită cu spiritul Timișoarei, cu ceea ce așteptam de la această formă de expunere”, mai spune Ehegartner.3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor