Aeroportul din Timisoara devine primul acreditat in Romania conform cerintelor Uniunii Europene

De Marcel Hoster
8Comentarii
Aeroportul din Timisoara devine primul acreditat in Romania conform cerintelor Uniunii Europene
Aeroportul Internaţional Timişoara a trecut verificările impuse de cele mai severe condiţii stabilite de Uniunea Europeană, devenind primul din România care deţine un cerificat în acest sens. Conform documentului, pe pista AIT pot ateriza aeronave de mari dimensiuni, de asemenea, sistemele existente permit operarea în condiţii de vizibilitate redusă.

Aeroportul Internaţional Timişoara a anunţat că a devenit primul aeroport din România certificat de Autoritatea Aeronautică Civilă Română, pentru respectarea cerinţelor stabilite prin Regulamentul Uniunii Europene nr. 139/2014. Documentul atestă că Aeroportul Internaţional Timişoara îndeplineşte cerinţele de fond şi cele esenţiale privind aerodromurile şi regulile sale de implementare stabilite prin Regulamentul (UE) nr.139/2014. Prin condiţiile noului certificat pista de aterizare-decolare de la Timişoara primeşte cod de referinţă 4D, ceea ce înseamnă că pe aceasta se poate opera în condiţii de vizibilitate redusă. De asemenea, se certifică faptul că aeroportul are un sistem de management conform normelor Agenţiei Europene Privind Siguranţa Aviaţiei Civile EASA.

Aeroportul Timişoara este primul din România care deţine un astfel de certificat de autorizare, aceasta începând cu data de 22 mai 2017.
La Aeroportul din Timişoara, aeronavele pot ateriza în condiţii meteo cu vizibilitate scăzută pe ambele direcţii de aterizare (dinspre Est şi dinspre Vest), fiind singura pistă din ţară dotată la acest nivel pentru proceduri de aterizare în condiţii de vizibilitate redusă, categoria II/IIIA. Cele două direcţii de aterizare şi decolare pe categoria II/IIIA oferă un avantaj aeroportului, fiind astfel reduse la minim întârzierile cauzate de condiţiile meteo nefavorabile şi în special de condiţiile de vizibilitate redusă. În plus, categoria aerodromului – 4D, dovedeşte că la Timişoara pot ateriza aeronave de mari dimensiuni precum Airbus A310 sau Boeing 767.

„Aceste investiţii realizate în vederea certificării nu sunt vizibile sau tangibile pentru publicul larg, însă sunt de mare importanţă pentru funcţionarea unui aeroport la standarde europene şi conferă un grad maxim de siguranţă pentru pasageri. Această certificare dovedeşte încă o dată că Aeroportul Internaţional Timişoara îndeplineşte standardele cele mai înalte din punct de vedere operaţional şi al siguranţei. Faptul că am intrat într-un sistem european de auditare a calităţii ne satisface în acest moment, dar ne şi obligă pe viitor. Important este că pentru pasageri este o confirmare în plus că transportul aerian, pe lângă faptul că este cel mai rapid, este şi cel mai sigur mod de transport public.”, a declarat directorul AIT, Daniel Idolu.

Certificatul a fost obţinut şi ca urmare a pregătirii profesionale continue a angajaţilor pentru aplicarea noilor reglementări europene. Procesul de pregătire a durat 12 luni în care au fost organizate 3 etape de evaluare a infrastructurii şi a documentaţiei efectuate împreună cu echipa de inspectori aeronautici ai Autorităţii Aeronautice Civile Române.

cert8Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor