Actualul sezon de recoltat va aduce paine de cea mai buna calitate pentru timiseni

De Marcel Hoster
Timisenii vor avea dupa recolta de grau de anul acesta, paine de cea mai buna calitate
Timisenii vor avea dupa recolta de grau de anul acesta, paine de cea mai buna calitate
Dacă după actualul sezon de recoltat brutarii bănăţeni se vor plânge de lipsa grâului sau de calitatea acestuia o vor face nejustificat. Producţia realizată în acest an la păioase este una excelentă, iar calitatea recoltei este una deosebită, susţin şefii Direcţiei Agricole Timiş. Producătorii agricoli sunt sfătuiţi să nu vândă imediat recolta şi să aştepte ca preţul să ajungă la cel puţin un leu pe kilogram.

„Grâul este foarte bun. Dacă anul trecut calitatea acestuia a fost una ce se putea încadra la furajeră, în acest an toată producţia este panificabilă”, ne-a declarat Tiberiu Lelescu, directorul Direcţiei Agricole Timiş.

Producţia de cereale la grâu, orz, orzoaică şi rapiţă este la final de recoltat, iar rezultatele arată că 2011 a fost de departe cel mai bun an, ne asigură Lelescu.

În ceea ce priveşte recoltatul la grâu s-a lucrat foarte bine pentru că nu au fost ploi. Producţiile medii sunt de peste 5.000 de kilograme la hectar la orz şi orzoaică, la rapiţă s-a depăşit această valoare, iar la grâu a fost de peste 4.500 de kilograme la hectar. Adică o producţie foarte bună pentru judeţul Timiş. Au fost chiar şi vârfuri de peste 8.000 de kilograme la hectar!

„Lipsa precipitaţiilor ar putea dăuna la producţia de porumb. Acum ar avea nevoie de apă. Anul trecut a fost unul bun la porumb, dar nu la grâu. Acum a fost excelent la păioase. Calitatea şi cantitatea, dar şi preţul sunt bune. Preţul la unele culturi e dublu, eu le recomand agricultorilor care au grâu să nu-l vândă, să-l depoziteze mai bine, e spaţiu destul în acest scop. Acum se dă 80 de bani pe kilogram, le recomand să aştepte până la un leu”, a mai subliniat Lelescu.

Producţia bună îi va stimula pe cei cu cereale să însămânţeze şi la anul şi să nu lase terenurile pârloagă. Cea mai bună veste e că toată producţia se încadrează în parametri de calitate foarte buni şi la gluten, şi la proteină, la cantitatea hectolitrică. „Grâul de anul acesta este foarte bun, tot este panificabil. Dacă anul trecut calitatea recoltei nu a fost strălucită, de această dată făina din grâul nostru va fi excelentă”, susţine şeful Direcţiei Agricole Timiş.

Rămâne de văzut care va fi calitatea recoltei la porumb. Lipsa ploilor a favorizat recoltatul grâului, dar aproape sigur va duce în jos calitatea la porumb. Conducerea Direcţiei Agricole a subliniat necesitatea sistemelor de irigaţii, realizarea de staţii antigrindină şi care produc ploi la comandă.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !