Actiune DIICOT pentru anihilarea unei grupari care comitea fraude pe internet. Descinderi si in Timis

De T. Ex.
Reactualizat la:
6Comentarii
Procurorii DIICOT, sprijiniti de agenti FBI si Secret Service din SUA au reusit sa destructureze o grupare care comitea fraude pe internet
Procurorii DIICOT, sprijiniti de agenti FBI si Secret Service din SUA au reusit sa destructureze o grupare care comitea fraude pe internet
Dădeau anunţuri fictive de vânzare a unor bunuri de valoare pe internet, încasau banii şi îi împărţeau între ei. Este vorba despre 90 de persoane din România care au păcălit astfel 1000 de cumpărători din străinatate, în majoritatea lor din SUA, încasând în mod fraudulos 20 de milioane de dolari. Procurorii DIICOT, sprijiniţi de agenţi FBI şi Secret Service din SUA au reuşit să destructureze reţeaua, iar joi dimineaţa oamenii legii din România au descins în peste 100 de locuinţe din mai multe judeţe, inclusiv judeţul Timiş, pentru a-i reţine pe membrii grupării infracţionale.

Actiune de amploare a procurorilor DIICOT, agenţilor FBI şi Secret Service din SUA pentru anihilarea unei grupări din România care se ocupa cu fraude informatice pe site-urile de comerţ electronic. Peste 100 de descinderi au fost efectuate în mai multe judeţe, printre care şi judeţul Timiş. Reţeaua a intrat în atenţia anchetatorilor din 2009 şi a fraudat 1000 de cetăţeni SUA, cauzând un prejudiciu de 20 de milioane de dolari. În urma descinderilor au fost reţinute 90 de persoane, care urmează să fie audiate în acest dosar.

Reţeta folosită pentru fraudarea clienţilor site-urilor de comerţ electronic era clasică. Membrii grupării postau anunţuri de vânzare a unor bunuri inexistente pe site-urile www.eBay.com şi www.craigslist.org, în special autoturisme, motociclete, ambarcaţiuni uşoare, produse electronice. Cumpărătorii, cei mai mulţi din SUA, achitau contravaloarea bunurilor, dar nu mai ajungeau în posesia lor. Aau indus şi menţinut în eroare mai mulţi cumpărători on-line, în cadrul platformelor de comerţ electronic www.eBay.com şi www.craigslist.org, cărora le-au fost transmise informaţii false cu privire la realitatea anunţurilor, modalitatea de achiziţie, plata preţului, identitatea vânzătorului. Sumele de bani aferente preţului plătit de victime au fost colectate din străinătate (cel mai adesea de pe teritoriul S.U.A.) cu folosirea de identităţi false de către membrii grupului şi mai apoi retransmise în România prin intermediul transferurilor rapide către persoane afiliate grupului cu acest scop”, se arată într-un comunicat DIICOT.

Membrii grupării au acţionat în perioada 2009 – 2011şi au intrat în atenţia autorităţilor din România după ce agenţii FBI au primit plângeri de la cetăţenii americani păcăliţi. Joi dimineaţa, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism au efectuat 117 percheziţii domiciliare în Bucureşti, Craiova, Tg. Jiu, Timişoara, Râmnicu-Vâlcea, Zimnicea, Alexandria, Reşiţa şi Piteşti. Prejudiciul total cauzat până în prezent este de aproximativ 20 milioane USD. Cele 90 de persoane reţinute urmează să fie conduse la sediul D.I.I.C.O.T.

Pe numele acestora a fost începută urmărirea penală pentru săvârşirea infracţiunilor de fraudă informatică şi constituire a unui grup infracţional organizat şi înşelăciune în convenţii cu consecinţe deosebit de grave.

Cauza a fost instrumentată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul D.C.C.O. – Serviciul de Combatere a Criminalităţii Informatice, B.C.C.O. Craiova şi S.C.C.O. Gorj.

Suportul tehnic al operaţiunii a fost asigurat de către Direcţia de Operaţiuni Speciale din cadrul I.G.P.R. şi D.G.I.P.I.

Procurorii DIICOT au colaborat cu ofiţerii US Secret Service şi F.B.I. din cadrul Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucureşti.

UPDATE: Stomatolog din Timişoara, unul dintre liderii reţelei

Unul dintre liderii reţelei de fraude informatice este un medic stomatolog din Timişoara, L. A., în vârstă de 31 de ani.  Poliţiştii de la Crimă Organizată şi procurorii DIICOT au descoperit în apartamentul închiriat de acesta în Timişoara 10 telefoane mobile, un laptop dar şi un carneţel în care era trecută evidenţa banilor ce îi avea de încasat în urma înşelăciunilor pe internet. Surse judiciare spun că acesta este de loc din Reşiţa însă s-a mutat de câţiva ani la Timişoara unde profesează ca medic stomatolog. La momentul demarării acţiunii procurorilor DIICOT, medicul stomatolog nu se afla în locuinţa sa din Timişoara.

Apartamentul în care oamenii legii au găsit probele incriminatorii a fost deschis de o rudă a bărbatului, care le-a facilitat poliţiştilor percheziţia. 

Stomatologul timişorean are un CV bogat când vine vorba despre infracţiuni informatice. În 2008, alături de alţi şase tineri, a intrat în vizorul FB,  după ce s-a ocupat de fraudarea mai multor site-uri de licitaţii. 

27 de ani închisoare pentru fraude pe internet6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor