Absolvenții Bacalaureatului primesc adeverințe în loc de diplome anul acesta. Firma care furniza diplomele școlare, anchetată de DNA

De T.E.X.
Absolvenții Bacalaureatului primesc adeverințe în loc de diplome anul acesta. Firma care furniza diplomele școlare, anchetată de DNA
Candidații care au promovat Bacalaureatul anul acesta nu vor primi diplome, ci adeverințe. Asta deoarece compania care furniza diplomele școlare și universitare este subiectul unei anchete DNA.

Procurorii anticorupție cercetează modalitatea în care compania Romdidac a primit dreptul exclusiv de a furniza diplomele școlare și universitare. Până în anul 1989 compania a funcționat ca direcție în Ministerul Învățământului, după 1990 devenind unic furnizor de diplome.

În urma anchetei realizate de către Direcția Națională Anticorupție, Ministerul Educației a renunțat la colaborarea cu Romdidac și a început demersurile necesare pentru a realiza diplomele la Imprimeria Națională.

“S-a renunţat la Romdidac, iar licitaţia pentru activitatea de furnizare a diplomelor nu este, în opinia mea, o variantă. Consider că această activitate trebuie să fie monopol de stat şi intenţionăm să fie făcută de Imprimeria Naţională. Pentru a obţine asta, e nevoie însă de cadrul legal. Mai întâi, prin recenta ordonanţă de modificare a Legii educaţiei, am stipulat ca responsabilitatea legată de diplome să revină Ministerului Educaţiei Naţionale şi rămâne să fie dată şi o hotărâre de guvern de modificare a organizării ministerului, după care ne vom putea duce la Imprimeria Naţională, care să fie unic gestionar pe furnizarea de diplome. Precizez că, astfel, se face ‘curăţenie’ şi la acest capitol. Totul va fi gestionat de stat. Va exista şi o bază de date unică, accesibilă online, în care oricând se va putea verifica veridicitatea unui act de studii”, a declarat ministrul Educaţiei, Remus Pricopie.

Conform Ordonanței de modificare a Legii educației: “Ministerul Educaţiei Naţionale gestionează modalitatea de utilizare a formularelor actelor de studii, documentelor şcolare, prin controlarea periodică a modului de folosire a acestora de către instituţile şi unităţile de învăţământ, avizează necesarul de formulare solicitat şi comanda pentru tipărirea acestora”.

În condițiile în care activitatea de realizare a diplomelor este blocată temporar, Ministerul Educației a hotărât ca toți candidații care au promovat Bacalaureatul să primească adeverințe în locul diplomelor. Potrivit legii, diplomele trebuie eliberate în cel mult 10 zile de la încheierea examenului. Printr-un ordin emis recent de către ministrul Remus Pricopie, absolvenții bacalaureatului vor putea participa la admiterea în ciclul de studii universitare de licență cu adeverința care atestă promovarea Examenului de Bacalaureat. Adeverințele au valabilitate cel mult 12 luni. Acestea se eliberează de unitățile școlare liceale și se avizează de inspectoratele școlare județene.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor