A fost pus in functiune noul tomograf de la Spitalul Judetean Timisoara

De Delia S. Barbu
Tomograf nou la Spitalul Judetean
Tomograf nou la Spitalul Judetean
Posibilităţi de investigaţie deosebite şi un act medical de calitate. Acestea sunt câştigurile pacienţilor care se vor adresa începând de luni serviciului de radiologie al Spitalului Judeţean din Timişoara. Managerul instituţiei, dr. Gheorghe Nodiţi, a anunţat că a fost pus în funcţiune noul tomograf.

„Toţi cei ce se vor adresa Spitalului Judeţean Timişoara trebuie să ştie că vor putea beneficia de calităţile acestui aparat şi că noi vom scăpa de o serie de cheltuieli suplimentare pe care a trebuit să le facem până acum deoarece nu aveam altă alternativă. Este un tomograf cu 16 slide-uri (diapozitive – n.r.), care ne va permite să efectuăm mai multe tipuri de investigaţii, angio-tomografii şi reconstrucţii pe diferite părţi ale corpului. În comparaţie, trebuie să vă spun că tomograful pe care îl aveam înainte – şi care nu mai funcţionează din primăvara anului trecut – avea un singur slide. Aparatul vechi s-a tot defectat în ultimii ani în repetate rânduri, iar ultima reparaţie a sa costa cam un sfert din preţul unui aparat nou. În plus, tomograful nou are posibilitatea de a funcţiona în permanenţă”, a declarat managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Timişoara, Gheorghe Nodiţi.

Acesta a precizat că noul tomograf a fost achiziţionat cu sprijin financiar de la Ministerul Sănătăţii şi că personalul medical din spital a beneficiat de pregătire specială pentru a-l putea folosi. Acest tomograf înseamnă un timp de iradiere mai scurt pentru bolnavi şi o mai bună posibilitate de a depista leziuni.

„Timpul de investigare este mult mai scurt, iradierea pacientului va fi mai scurtă, se pot face angiografii în timp scurt, se văd leziuni de 3 milimetri faţă de 10 milimetri posibile cu vechiul aparat. Se lucrează non-stop”, a declarat prof. dr. Magda Păscuţ, şefa serviciului de radiologie de la Spitalul Judeţean Timişoara.

Este cunoscut faptul că, în lipsa unui tomograf al spitalului, toate cazurile care necesitau astfel de investigaţii erau rezolvate într-un centru medical specializat privat din oraş, cu care Spitalul Judeţean avea un contract de colaborare.

„Pentru noi acest tomograf este salvator, pentru că vom reuşi să acoperim şi aceste tip de investigaţii necesar atât urgenţelor cât şi complicaţiilor care apar uneori în perioada internării la pacienţii noştri. Până acum aveam un contract de colaborare cu un centru din oraş, iar acum nu vom mai cheltui bani în plus, ci vom folosi aparatul nostru. În plus, pacienţii nu vor mai necesita transport pentru această investigaţie deoarece aparatul este în spitalul nostru”, a declarat recent dr. Gheorghe Nodiţi.

Lunar, în Spitalul Judeţean Timişoara se solicită între 1.000 şi 2.000 de tomografii, iar costul unei astfel de investigaţii porneşte de la 150 de lei şi poate depăşi 500-600 de lei, în funcţie de complexitatea problemei investigate, spune managerul unităţii.

Dr. Gheorghe Nodiţi a adăugat că noul tomograf este folositor şi în contextul în care spitalul timişorean a fost catalogat ca fiind de categoria I, ceea ce a presupus înfiinţarea a patru noi specialităţi, între care pneumologie şi oncologie.

Tomograf nou la Spitalul Judetean din Timisoara

 

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor