A crescut numarul adoptiilor in Timis. Legislatia se simplifica pentru familiile care adopta

De Adrian Panduru
A crescut numarul adoptiilor in Timis. Legislatia se simplifica pentru familiile care adopta
© A crescut numarul adoptiilor in Timis
Tot mai multe familii aleg să adopte un copil în Timiş. Infertilitatea şi faptul că multe familii în ziua de astăzi se chinuiesc să aibă un copil şi, până la urmă, eşuează în demersul lor sunt, de asemenea, elemente ale creşterii numărului adopţiilor. Nu este o regulă însă. Sunt familii adoptatoare care iau un suflet lângă ele chiar dacă au deja un copil biologic. Oricum, numărul adopţiilor creşte în Timiş.

În județul Timiş sunt 273 de copii adoptabili aflaţi în evidenţă. Dacă anul trecut au fost 60 de copii adoptaţi, anul acesta, în primele nouă luni, sunt 40, care au fost încredinţaţi deja, iar pentru 57 de copii s-a încuviinţat adopţia.

„Dinamica adopţiilor pe primele nouă luni (ianuarie-septembrie 2015) este una ascendentă. Este foarte bine că este aşa, pentru că cele trei variante ale ieşirii din sistem sunt ieşirea copilului din sistem al împlinirea vârstei, reintegrarea în familie (acolo unde vorbim de situaţie economică precară, familiile se pot reechilibra) şi a treia este adopţia”, spune Emilia Milutinovici, directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Timiş.

Multe familii au ales să adopte şi copii care făceau parte din categoria celor „greu adoptabili” – copii cu vârste mai mari sau cu unele probleme de sănătate.

Majoritatea celor care vor să adopte invocă termenul foarte lung, legislaţia greoaie, pentru că ei sunt după o lungă perioadă de aşteptare în care nu au putut să aibă un copil biologic. Astfel, s-a cerut modificarea Legii adopţiei.

„Am înaintat propuneri văzând unde ne putem împiedica ca şi termen, unde au nemulţumiri familiile adoptatoare. S-a procedat la înaintarea spre parlament a modificării acestei legi. Am aflat că a trecut de comisii proiectul de lege, urmează să intre în Senat”, spune Emilia Milutinovici.

Printre modificările propuse acestei legi se numără atestatul care are valabilitate un an, în condiţiile în care în acea familie adoptatoare nu se schimbă absolut nimic. Părinţii adoptivi trebuiau să vină să depună cerere pentru reînnoirea atestatului, ceea ce însemna efort din partea celor de la DGASPC cu documentele şi efort din partea familiilor. În proiectul de lege se prevede ca atestatul să aibă o perioadă de valabilitate de doi ani.

Un lucru foarte important este aspectul legat de introducerea în proiectul legii a termenului de 90 de zile de concediu de acomodare pentru familia adoptatoare. De multe ori familiile îşi iau concediu de odihnă ca să petreacă timp cu copilul care tocmai a fost adoptat. Apoi familiile pleacă din nou la serviciu, iar procesul de acomodare al familiilor cu copilul este important.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor