tion.ro Web analytics

Concedii pe timp de pandemie. În ce condiții pot călători românii

De Amalia Kui
Reactualizat la:

Concedii pe timp de pandemie. În ce condiții pot călători românii

foto: Pixabay
Reactualizat la:
În anul 2020, marcat de pandemia Covid-19, turismul a fost afectat la nivel mondial, majoritatea țărilor fiind în lockdown. În vara lui 2021, lucrurile stau puțin altfel - multe țări au scăpat de restricții, iar oamenii își fac planuri de concediu. Unde pot călători românii și în ce condiții.
Scris de Amalia Kui - În anul 2020, marcat de pandemia Covid-19, turismul a fost afectat la nivel mondial, majoritatea țărilor fiind în lockdown. În vara lui 2021, lucrurile stau puțin altfel - multe țări au scăpat de restricții, iar oamenii își fac planuri de concediu. Unde pot călători românii și în ce condiții.

Dacă în anul 2020 toate călătoriile neesențiale au fost interzise din cauza pandemiei Covid-19, majoritatea țărilor au ieșit acum din lockdown, iar lucrurile revin încet la normal. Astfel, oamenii se pot bucura din nou de concedii, mai ales dacă s-au vaccinat.

În plus, la nivel european, din 1 iulie va fi lansat certificatul verde Covid. Certificatul, gratuit și securizat, va facilita libera circulație, în condiții de siguranță, a cetățenilor membrii ai Uniunii Europene.

În ce condiții pot călători românii

1. Bulgaria
 • nu condiționează intrarea în țară, ceea ce înseamnă că românii pot intra în Bulgaria prin toate punctele de trecere a frontierei, fără a prezenta un test PCR negativ/certificat de vaccinare/un document care să ateste că au avut Covid-19. Prevederile au intrat deja în vigoare încă din 27 mai.
 • românii care merg în Bulgaria DIN ALTE ȚĂRI decât România trebuie să prezinte, pe lângă documentele de călătorie, un test PCR negativ/certificat de vaccinare/un document care să ateste că au avut Covid-19.

2. Grecia

 • intrarea în Grecia le este permisă persoanelor care prezintă un test PCR negativ efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de intrarea pe teritoriul țării/prezintă un certificat de vaccinare (redactat în engleză) care să ateste că au trecut cel puțin 14 zile de la efectuarea rapelului/prezintă dovada emisă de un laborator autorizat că au trecut prin Covid-19, într-o perioadă cuprinsă între 2 și 9 luni înainte de sosirea în Grecia.
 • turiștii trebuie să completeze și formularul PLF (Passager Locator Form), online, cu cel puțin 24 de ore înainte de efectuarea călătoriei, indiferent de statul de proveniență.
 • autoritățile elene efectuează în continuare teste rapide, aleatorii, la punctele de trecere a frontierei.
 • regulile sunt valabile până în 7 iunie.

3. Italia

 • persoanele care s-au aflat sau au tranzitat teritoriul României și vor să meargă în Italia trebuie să prezinte la intrarea în țară un test PCR negativ sau test antigen Covid efectuat cu cel mult 48 de ore înainte; copiii care au până în 2 ani sunt exceptați.
 • cei care nu prezintă unul dintre aceste documente au obligația de a se supune măsurii de supraveghere sanitare și de a se autoizola timp de 10 zile, la domiciliu sau reședință. După cele 10 zile, trebuie să facă un test.
 • toate persoanele care intră în Italia trebuie să completeze un formular digital de localizare a pasagerilor.

4. Spania

 • cei care intră în Spania trebuie să prezinte un test PCR negativ, efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de intrarea în țară. Documentul trebuie redactat în spaniolă/engleză/franceză/germană. Copiii sub 6 ani sunt exceptați de la această regulă.
 • și în cazul Spaniei, turiștii trebuie să completeze un formular privind starea de sănătate. Formularul se completează prin aplicația Spain Travel Health.

5. Turcia

 • cei care sosesc în Turcia trebuie să completeze un formular de intrare, cu cel mult 72 de ore înainte îmbarcării. Formularul care se va completa online trebuie prezentat la îmbarcare fizic sau electronic (de pe telefonul mobil ori tabletă). Turiștii vor primi și un cod HES, în baza căruia vor putea avea acces la transport intern și cazare.
 • completarea acestui formular NU este obligatorie pentru pasagerii aflați în tranzit aeroportuar.
 • românii care vor să intre în Turcia trebuie să prezinte un certificat de vaccinare sau un document care atestă că au avut Covid-19. În caz contrar, trebuie să prezinte un test PCR negativ, efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de intrarea în Turcia. Sunt acceptate numai testele în limba engleză, efectuate de o unitate medicală certificată.
 • autoritățile din Turcia desfășoară testări PCR aleatorii, la intrarea în țară. Cei care obținut un rezultat pozitiv, precum și contacții lor, vor intra în carantină timp de 14 zile.

5. Croația

 • cei care călătoresc în Croația trebuie să prezinte, la intrarea în țară, un test PCR negativ, efectuat cu cel mult 48 de ore înainte de călătorie. Copiii sub 12 ani sunt exceptați de la această regulă.
 • cei care nu prezintă un astfel de test au posibilitatea de a efectua un test pe teritoriul Croației, pe propria cheltuială, cu obligația de a se autoizola până la primirea rezultatului.
 • restul turiștilor pot prezent un certificat de vaccinare sau dovada oficială că au trecut prin Covid-19.

Mai multe informații despre condițiile de călătorie pot fi consultate AICI.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Cele mai noi știri

  Ştiri din Timiș

  Peste 12.000 de timișeni s-au angajat prin ANOFM, în primele opt luni ale anului 2021. Anunțurile din campania Tion

  Ştiri din Timiș

  Start Liberty Marathon. Traseul alergătorilor și drumurile închise

  România

  Florin Cîțu, noul președinte al PNL. „Voi fi președintele tuturor liberalilor”

  Ştiri din Timiș

  FOTO. Descoperă povestea palatului Miksa Steiner, fostul sediu al Băncii de Scont

  Eveniment

  Amenzi de peste 15.000 lei pentru vitezomani, într-o localitate din Timiș

  Ştiri din Timiș

  100 de ani în alb-violet, concert rock alături de Filarmonica Banatul pe Stadionul Știința

  Eveniment

  Amenzi de zeci de mii de lei pentru cei care nu au purtat mască, în Timiș

  Ştiri din Timiș

  Scumpirea gigacaloriei este o posibilitate și la Timișoara. Ruben Lațcău: Nu vom scădea subvenția, este exclus

  Sănătate

  Coronavirus, 25 septembrie: peste 7.600 de cazuri noi în România, 435 în Timiș. Rata la Timișoara se apropie de 6

  Ştiri din Timiș

  Bani pentru drumuri comunale din Timiș. Primăriile care primesc fonduri

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici