tion.ro Web analytics

Vom avea Pasarela Indragostitilor la Timisoara. Mai multe poduri peste Bega primesc nume noi. Se schimba si denumirile unor strazi

Reactualizat la:

Vom avea Pasarela Indragostitilor la Timisoara. Mai multe poduri peste Bega primesc nume noi. Se schimba si denumirile unor strazi

<p>foto: panoramio.ro</p>
Reactualizat la:
V-ați obișnuit deja ca podului din zona Maria să îi spuneți Podul Traian? Ei bine, va trebui să vă dezobișnuiți, pentru că acesta se va numi Podul Maria de acum înainte! Consilierii locali vor decide schimbarea numelor la opt poduri din Timișoara, dar și a unor străzi. Vom avea și… Pasarela Îndrăgostiților, dar și Piața Michelangelo.
Scris de Roxana Deaconescu - V-ați obișnuit deja ca podului din zona Maria să îi spuneți Podul Traian? Ei bine, va trebui să vă dezobișnuiți, pentru că acesta se va numi Podul Maria de acum înainte! Consilierii locali vor decide schimbarea numelor la opt poduri din Timișoara, dar și a unor străzi. Vom avea și… Pasarela Îndrăgostiților, dar și Piața Michelangelo.

Consilierii locali vor avea pe mese, cel mai probabil la întâlnirea de vineri, un proiect de hotărâre privind „redenumirea unor poduri peste Bega și păstrarea denumirilor celorlalte poduri, atribuirea de denumiri la patru străzi, respectiv patru tronsoane de prelungire străzi și schimbarea de denumiri la două străzi, respectiv o piață din Timișoara”.

Comisiile din cadrul primăriei au aprobat schimbarea numelor la unele poduri, însă comisia județeană a respins șapte din cele opt propuneri înaintate. Consilierii locali vor avea ultimul cuvânt, iar specialiștii primăriei le explică în documentație faptul că „avizul comisiei județene are caracter consultativ”.

„S-a avut în vedere faptul că istoricul podurilor din Timişoara, cuprinzând denumirile actuale, denumirile vechi şi denumirile populare, este prezentat în cartea cu acelaşi nume, scrisă de ing. Jancsó Árpád, publicată în anul 2001 şi s-a propus redenumirea unor poduri peste Bega din Municipiul Timişoara şi păstrarea denumirilor celorlalte poduri”, se arată în referatul ce însoțește proiectul de hotărâre.

Astfel, Pasarela Gelu, situată între str. Gelu și str. Crizantemelor, își păstrează denumirea.

Podul Muncii, situat între Bd. Iuliu Maniu și str. Gheorghe Pop de Băsești, se redenumește Podul Iuliu Maniu.

Podul Eroilor, situat între str. Iancu Văcărescu și str. Dimitrie Bolintineanu, își păstrează denumirea.

Podul Ștefan cel Mare, situat pe Bd. General Ion Dragalina, se redenumește Podul General Ion Dragalina.

Podul Metalic dintre str. Andrei Mureșeanu și str. Ady Endre își păstrează numele.

Podul Traian de pe Bd. 16 Decembrie 1989 se redenumește Podul Maria.

Podul Mitropolit Andrei Șaguna dintre Bd. Mihai Viteazu și Bd. Regele Ferdinand I se redenumește Podul Mihai Viteazu.

Podul Michelangelo își păstrează numele.

Pasarela dintre Parcuri sau Pasarela Ioan Polen, aflată între Parcul Copiilor și str. Pestalozzi, se redenumește Pasarela Îndrăgostiților, având în vedere că în ultima perioadă a apărut un obicei ca îndrăgostiții să lege lacăte de aceasta.

Podul Decebal, situat între Bd. Revoluției din 1989 și Bd. 3 August 1919, se redenumește Podul Traian.

Podul Dacilor dintre str. Dacilor și Piața Badea Cârțan se redenumește Podul Decebal.

Podul Mihai Viteazul, situat între Calea Dorobanților și str. Andrei Șaguna sau Piața Sarmizegetusa se redenumește Podul Andrei Șaguna.

Podul Modoș, pod de cale ferată, situat în zona Freidorf – str. Carpenului – str. Ioseph Gabriel, își păstrează denumirea.

„Denumirile propuse de comisia municipală de denumiri se fac ca urmare a unor adrese, una a doamnei Daniela Apostolescu, domiciliată pe Bd. Mihai Eminescu, și alta a domnului Ciugudean Mircea, domiciliat pe str. Batania, întrucât pot crea confuzii și derută în orientarea în oraș”, se mai arată în referat.

Timișoreni, pregătiți-vă să vă schimbați buletinele!

Practic, aleșii municipali vor decide și dacă se atribuie denumiri la patru străzi, respectiv patru tronsoane de prelungire străzi și dacă se schimbă denumirile la două străzi, respectiv o piață: în zona Torontalului – str. Arthur Rubinstein, zona Fabric, zona Calea Sever Bocu, zona Calea Martirilor 1989 – str. Gavril Musicescu, zona Calea Urseni – Uzina de Apă, zona Mehala – str. Grigore Alexandrescu, zona Torontalului – Aeroport Utilitar, zona Campus Universitar, zona Cetate.

Așadar, str. Dr. Ernest Neumann din zona Torontalului, tronsonul 1, se va numi str. Rabin Oppenheimer. Acesta a fost un rabin, considerat cel dintâi lider spiritual atestat de comunitatea evreiască din Banat. Mormântul său din cimitirul evreiesc din Timișoara a devenit un loc de pelerinaj pentru evrei și neevrei.

„Comunitatea Evreilor din Timișoara ne adresează rugămintea ca str. Sinagogii din Fabric, pe care de altfel a și locuit rabinul Ernest Neumann, cu denumirea actuală Episcop Josef Nischbach, să fie redenumită Rabin Dr. Ernest Neumann, ținând seama de faptul că «în toate marile orașe europene cartierele evreiești și personalitățile au un spațiu memorial» și menționează că «azi o foarte mică stradă periferică, pe care sunt doar două case, îi poartă numele». Prin urmare, str. Episcop Josef Nischbach din Fabric se va numi str. Rabin Dr. Ernest Neumann. Neumann a fost un teolog iudaic, mai întâi prim-rabin, apoi mare rabin al comunității evreilor din Timișoara.

Strada nouă din Calea Sever Bocu, tronsonul 3, perpendiculară pe str. Constructorilor, situată între str. Constructorilor și Ion Ionescu de la Brad, va purta denumirea str. Mircea-Dimitrie Rațiu – om de știință român, inginer, doctor în științe tehnice, profesor onorific al Universității Politehnica din Timișoara.

Tronsonul de stradă nouă din zona Calea Martirilor 1989 – str. Gavril Musicescu, tronsonul 4, situat în prelungirea intrării Elisabeta Rizea, va purta denumirea str. Elisabeta Rizea.

Tronsonul de stradă nouă din zona Calea Urseni – Uzina de Apă, tronsonul 5, situat în prelungirea străzii cu același nume, la sud-vest de Calea Urseni, va purta denumirea str. Iuliu Podlipny – pictor.

Tronsonul de stradă nouă din zona Mehala – str. Grigore Alexandrescu, tronsonul 6, situat în prelungirea străzii cu același nume, se va numi str. Petru Vintilă.

Tronsonul de stradă nouă din zona Torontalului – Aeroport Utilitar, tronsonul 7, situat în prelungirea străzii cu același nume, se va numi str. Alexandru Jebeleanu.

Strada nouă din zona Torontalului – Aeroport Utilitar, tronsonul 8, dintre str. Szeged și str. Maria Dogaru, perpendiculară pe Alexandru Jebeleanu, paralelă cu str. Petru Bandu, se va numi str. SLT. Ioan-Lucian Leuștean, militar erou.

Strada nouă din zona Torontalului – Aeroport Utilitar, tronsonul 9, perpendiculară pe str. Corneliu Ursu, paralelă cu str. Maria Dogaru, se va numi str. SLT. Ioan Grosaru, militar erou.

Piața cu denumirea Leonardo da Vinci din zona Campus Universitar se va numi Piața Michelangelo, la propunerea viceprimarului Dan Diaconu.

Strada nouă din zona Cetate, tronsonul 11, situată între Piața Libertății și Piața Sf. Gheorghe, respectiv între str. 9 Mai și str. General Praporgescu, perpendiculară pe aceste două străzi, va purta denumirea str. Grupul Sigma, tot la propunerea viceprimarului Dan Diaconu.

Potrivit autorităților locale, Grupul Sigma este un fenomen cultural curajos și unic în creația artistică timișoreană a anilor ’70, decisiv în racordarea culturii românești la tendințele majore ale artei europene contemporane. Acesta a fost fondat în 1969, în Timișoara, de către artiștii Ștefan Bertalan, Constantin Flondor Străinu și Doru Tulcan, cărora ulterior li s-au alăturat Ioan Gaita și Elisei Rusu, precum și matematicianul Lucan Codreanu.

Puteți analiza în detaliu proiectul de hotărâre aici!

UPDATE. Este oficial, unele poduri din Timișoara primesc nume noi

Consilierii locali au adoptat, în unanimitate, în ședința de vineri, proiectul privind schimbarea denumirilor la mai multe poduri peste Bega și străzi din Timișoara.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Cele mai noi știri

  Ştiri din Timiș

  A început Bega Bulevard! Parada ambarcațiunilor, teatru, spectacole și Cursa Rățuștelor

  Ştiri din Timiș

  6 sfaturi esențiale privind siguranța la volan pe timpul iernii

  Eveniment

  Proprietari de câini periculoși chemați la poliție după o acțiune a Protecției Animalelor

  Ştiri din Timiș

  15 asociații sportive primesc finanțare de la Centrul de Proiecte, pe Apelul 4

  Ştiri din Timiș

  Trafic închis pe unele străzi din Timișoara

  Ştiri din Timiș

  CJSU: Masca obligatorie până la 50 de metri de unitățile de învățământ. Carantină de noapte pentru localități din Timiș

  Sănătate

  Coronavirus, 17 septembrie: Peste 4.000 de infectări în România. 316 cazuri în Timiș, dintre care 53 de minori

  Eveniment

  Restricții de trafic, sâmbătă, în zona lacului Surduc, între Surducul Mic și Fârdea

  Ştiri din Timiș

  Sistemul de emitere a rovinietelor s-ar putea întrerupe. Alte modalități de plată

  Ştiri din Timiș

  Caravana medicală ATI și Caravana cinematografică ROD, din nou în Timișoara, pe strada Polonă

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici