tion.ro Web analytics

VIDEO. Prima cursă oficială a tramvaiului Bozankaya de 2 milioane de euro. Dominic Fritz: Este visul unui transport în comun

De Roxana Deaconescu

VIDEO. Prima cursă oficială a tramvaiului Bozankaya de 2 milioane de euro. Dominic Fritz: Este visul unui transport în comun

foto: Petru Cojocaru
Primul tramvai nou al Timișoarei a plimbat pentru prima dată călători, marți seară. Mijlocul de transport pe șine de peste 2 milioane de euro a fost inaugurat la Muzeul de Transport „Corneliu Miklosi”, după care a fost scos pe linia 2. În el au urcat primarul Timișoarei și viceprimarul Lațcău, dar și reprezentanții Bozankaya și angajați ai primăriei. A oprit în stații și a luat și călători. Va intra de sâmbătă în trafic.
Scris de Roxana Deaconescu - Primul tramvai nou al Timișoarei a plimbat pentru prima dată călători, marți seară. Mijlocul de transport pe șine de peste 2 milioane de euro a fost inaugurat la Muzeul de Transport „Corneliu Miklosi”, după care a fost scos pe linia 2. În el au urcat primarul Timișoarei și viceprimarul Lațcău, dar și reprezentanții Bozankaya și angajați ai primăriei. A oprit în stații și a luat și călători. Va intra de sâmbătă în trafic.

Primul tramvai nou produs de firma Bozankaya pentru Timișoara a început să plimbe călători la aproape jumătate de an de când a ajuns în oraș. A trecut prin zeci de teste și a fost omologat nu demult, iar marți a făcut prima plimbare oficială, pe linia 1. Călători au fost primarul Dominic Fritz, viceprimarul Ruben Lațcău, dar și reprezentanți ai firmei Bozankaya și angajați ai primăriei. Ceremonia oficială de inaugurare s-a ținut marți după-amiază, la Muzeul de Transport „Corneliu Miklosi”, în prezența mai multor oficialități, printre care și ambasadorul Turciei în România, Füsun Aramaz.

Tramvaiul Bozankaya are o lungime de 30 de metri și o capacitate maximă de 200 de persoane. A fost proiectat și construit la comandă pentru Timișoara de firma din Turcia care a câștigat licitația primăriei. Mijloacele de transport pe șine sunt cele mai moderne din Europa, susțin reprezentanții primăriei, grație bateriei care are o autonomie de până la 70 de kilometri. Municipalitatea cumpără, de fapt, 21 de tramvaie, care vor ajunge la Timișoara până în octombrie 2023.

Mijloacele de transport pe șine pot fi folosite cu ușurință de persoanele care se deplasează în scaune cu rotile, dar și de mămicile cu cărucioare. În interior este și spațiu pentru biciclete și există chiar și prize USB pentru încărcarea telefoanelor, anunță reprezentanții Bozankaya. Tramvaiele sunt supravegheate video și vatmanul poate monitoriza tot ce se întâmplă în mijloacele de transport în comun.

Fritz: Este mai mult decât un tramvai

„Este mai mult decât un tramvai, este visul unui transport în comun în Timișoara care să fie din nou coloana vertebrală a comunității noastre, așa cum a fost. Un transport în comun care este cel puțin pe picior de egalitate cu transportul rutier, cu mașinile care circulă în oraș și vrem ca orice timișorean care ar vrea să nu folosească mașina lui, orice timișorean care ar vrea să ajungă de la un capăt în alt capăt în oraș, în condiții moderne, s-o și facă și să ajungă mai rapid, mai confortabil decât dacă ar folosi mașina proprie”, a declarat primarul Dominic Fritz.

La Timișoara au ajuns două tramvaie din seria de 21. A doua garnitură a fost dusă luni noaptea tot la muzeul de transport public, dar deocamdată nu poate circula. Mai trebuie să treacă prin câteva probe și trebuie să fie recepționat. Primul tramvai, care a fost scos marți pe linia 1, va circula de sâmbătă cu călători, au anunțat autoritățile. Sursele Tion spun că plimbarea ar putea fi gratuită tot weekendul.

Primăria ia credit pentru plata cofinanțării

Cele 21 de tramvaie sunt cumpărate cu fonduri europene și costă aproape 45 de milioane de euro. 85% din bani vin de la UE, 13% de la guvern și de la primărie.

„Noi investim în aceste tramvaie, dar nu investim doar bani europeni, investim și bani din bugetul local. Consiliul Local a votat deja intenția și o să voteze din nou și contractul definitiv cu Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare, prin care vom lua un credit de 20 de milioane de euro. Cu acest credit, în următorii 12 ani o să plătim contribuția noastră pentru aceste tramvaie. Când zic «aceste tramvaie» vorbesc despre 21 de tramvaie, cam două pe lună o să ajungă de acum încolo. Termenul de livrare ar fi fost octombrie 2023, dar am avut discuții cu cei de la Bozankaya și am spus că ar fi puțin ciudat să ne ajungă 21 de tramvaie în octombrie 2023, haideți să livrați fiecare tramvai așa cum îl terminați la voi în fabrică. Mă bucur foarte mult că așa o să și funcționeze și din ce în ce mai multe tramvaie o să circule în Timișoara”, a mai precizat primarul Timișoarei.

Până să ajungă toate cele 21 de tramvaie, municipalitatea trebuie să pregătească infrastructura. În special stațiile STPT, care sunt prea mici pentru garniturile cu o lungime de 30 de metri.

„Stațiile care sunt acum nu au fost gândite pentru un tramvai atât de lung. Tocmai de aceea investim acum și refacem toate stațiile deocamdată pe traseul liniei 1, care sunt cam un sfert din toate stațiile de tramvai. Bineînțeles, pas cu pas, o să refacem toate stațiile, ca să fie accesibile pentru persoanele cu dizabilități și așa mai departe”, a mai explicat Fritz.

Primăria Timișoara abia zilele trecute a început să caute o firmă care să proiecteze noile stații. La documentație ar trebui să se lucreze opt luni, iar abia apoi se poate trece la execuție, care va mai dura încă 12 luni. Până una alta, se vor folosi stațiile existente.

Pe ce linii vor circula tramvaiele turcești

Primul tramvai va circula de sâmbătă, pe linia 1, iar al doilea ar putea fi scos în trafic chiar de săptămâna viitoare, cel mai probabil pe linia 9. Traseele pe care vor merge noile mijloace de transport pe șine au fost stabilite încă din cererea de finanțare pentru fonduri europene depusă de primărie.

„Pentru început, tramvaiul va circula doar pe linia lui 1 și ulterior va circula și pe linia lui 9. Cererea de finanțare care a fost făcută a fost făcută deja dedicat, cu fiecare tramvai, pe fiecare linie. Batch-ul următor de 19 pe care putem să le contractăm va putea să fie introdus și pe linia lui 4, după ce Stan Vidrighin și Cetății vor ieși din execuție”, a precizat viceprimarul Ruben Lațcău.

Până când vor ajunge însă garniturile pe Calea Stan Vidrighin sau pe Cetății mai e cale lungă. Pe Stan Vidrighin încă nu a început șantierul, iar pe bd. Cetății mai e mult de lucru.

Contractul cu turcii de la Bozankaya a fost semnat în 26 iulie 2019, de fosta administrație a orașului. Era pentru cel puțin 16 tramvaie noi, iar valoarea lui avea 185,3 milioane de lei. O garnitură costă 11,5 milioane de lei cu tot cu TVA. Fostul primar Nicolae Robu a anunțat apoi că se dorește cumpărarea a cel puțin 21 de tramvaie, cu bani europeni. Nici Nicolae Robu, dar nici șeful Direcției de Drumuri din primărie care a fost manager de proiect nu au participat la lansarea oficială a primului tramvai. Din vechea administrație a fost prezent doar fostul viceprimar Dan Diaconu, acum consilier local.

Pe aceeași temă:

Al doilea tramvai Bozankaya ajunge la Timișoara. Prima garnitură iese pe traseu marți seară

Primul tramvai Bozankaya e gata să iasă în trafic. S-a dat comanda pentru livrarea celorlalte 20 de garnituri

54 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. gabriela borcsi says:

  Adevarul e ca tot ce vedem sunt realizariile lu Robu , de la pavaj trotuare centru, amenajare bvd sudului, bvd lidia, daramarea garajelor, papagalul asta de frtiz cu partidul lui de gay doar niste infecti, parca toata scursurille societatii romanesti sau adunat in acest josnic partid usr ..vezi ana muntean, mizeria de raul trifan . . etc, ce mai prosti votanti care ii avem in tm se pare ca sunt corporatistii.. de fapt sunt venituri care si-au facut buletin de tm.. . un timisorean nu voteaza asa ceva

  • Sms says:

   Doamnă, te înșeli amarnic, Fritz a fost votat de bănățenii get pe get, toți ii spuneau,, neamțul nostru ” vă temeati că nu o să fie ales pentru că o să voteze viniturile cu Robu, acum spuneți că viniturile l-au votat pe Fritz. Ăsta da tupeu….

  • eu says:

   cum sa fie realizarile lui Robu? ce a facut el ? a dat dispozitii angajatilor sa faca proiecte . realizarile sunt ale primariei. nici un proiect nu se realizeaza de pe o zi pe alta, sunt multe persoane implicate si multi ani de lucru si banii nostri, nu ai unei persoane, trezeste-te.

  • X says:

   Inteleg ingrijorarea, atata timp cat dumneavoastra sunteti angajata la Primarie pe o functie mare. Dar zic eu, ar trebui lasat omul sa vedem ce face. Ati putea da o mana de ajutor primarului. Va multumesc.

  • Gogu says:

   Lasa ca si Robu se lauda ca a terminat de platit ratele la firobzele comandate de Ciuhandu. Lumea se cearta ca proasta si nu isi da seama ca lucrurile se misca la fel pentru noi, indiferent cine e la primarie, guver, parlament.

  • Andi says:

   borcsi tu ai fi mai utila la ecologizarea orasului dupa porcaria lui Robu de a opta pentru o firma din Cluj care se ‘ocupa’ de curatenia stradala. Retim matura si strazile rezidentiale de doua ori pe saptamana, pungasii din CJ ajung o data pe luna! In rest pupila ta pletoasa a distrus piata Libertatii, contrar proiectului care prevedea 50% din suprafata verde si cu pomi astazi avem o curte de iarmaroc care vara se incinge la soare. Trotuarele papagal intr-o zona istorica se potrivesc precum nuca in perete. Despre sala Polivalenta de pe str. Podeanu inceputa prin 2010 ce spui? Vaporetto , minibuse electrice, fantani muzicale si semaforiada care numai inteligenta nu este …pauza?! Vezi sa nu se arda mancarea pe foc

 2. Dragos Muntean says:

  Inca nu am inteles de ce un tramvai are nevoie de baterii. Mai ales un pachet mare de autonotmie :60 km. La ce ajuta ? Sa nu uitam orice baterie trebuie inlocuita la 7 ani maxim. Probabil valoarea a 30 % din investitia totala in tramvai. Adica investesti in : sina , fir curent si in plus si baterii . Nu face sens , daca nu investesti in primele 2 face sens sa investesti in baterii. Altfel nu vad sensul economic .

  • fotbal1 says:

   Cum nu ai inteles, e simplu, ne facem ca mergem ecologic.
   Ce as fi eu curios este timpul de incarcare al bateriei si daca aceste tranvaie vor merge cu pantograful jos.
   Daca insa va fii tot timpul cu pantograful sus e clar ca nu vom sti daca merge pe baterii sau pe curent, iar cum la noi zicem una si facem alta. Parca vad ca se va merge doar pe curentul de la retea (nu pe baterii). Prin urmare va devenii o investitie scumpa facuta fara rost…

   • john says:

    eu nu prea ma pricep la treaba asta cu ecologicu. cum e mai ecologic sa mearga pe baterii decat pe curent permanent conectat prin pantograf? rog o ecsplicatie (fara misto).
    in general nu inteleg de ce un tramvai are nevoie de baterie. nu asta e scopul unui tramvai/tren/firobuz sa fie permanent alimentat electric?
    si pana la urma nu felul in care se produce curentul defineste cat de ecologic este?
    practic nici masinile electrice nu sunt ecologice daca curentul electric folosit pentru alimentarea lor nu este produs ecologic.

    • patina says:

     In tractiunea electrica trebuie investit in special in substatiile de tractiune, lucru neinteles de ing constructor Ciuhandu respectiv ‘arhitectu’ calculatoarelor Robu. Acesti doi mascarici din contra au scos tramvaiele de pe linia 3 si 5 motivand ca linia s-a degradat dar nu au investit nici un leu. Robu impreuna cu adunătura de consilieri au cerut initial o autonomie de 100 km ceea ce nu oferea nici un constructor din lume. La altii se construiesc tramvaie cu autonomie de pana la 5-10 km atat cat sa nu blocheze vreo intersectie la intreruperea accidentala a energiei electrice. Robu a aruncat in vant sute de mii de euro pentru o ambitie de analfabet functional

    • Ouch says:

     Daca pantogaful poate fi coborat la comanda, de vatman, s-ar castiga timp la intersectiile cu alte mijloace de transport electrice cu fir. Aceste intersectii sunt minunate in teorie, si dezastru in practica – sa poti trece cu tramvaiul fara sa incetinesti la viteza melcului ca sa nu strici ceea ce tuturor le e lehamite sa repare e un castig. Dar autonomia pe baterii cat pentru o tra intreaga este exclusiv meritul marelui Robu, si a fost ceruta ca sa plece constructorii neagreati. La fel si lungimea tramvaiului nearmonizata cu statiile. Robu isi facuse planuri de mai multe mandate, care trebuiau mulse corespunzator. Poate si planuri mai fanteziste, ca doar si Sibiul a fost Capitala Culturala, si-apoi primarul a devenit presedinte, nu?

    • Talibanu says:

     Ideea este similara cu cea, ca troleibuzele sa aibe motor Diesel. Daca exista o pana de curent partiala sau totala pe linie, sa isi poata continua cursa. Este perfcet logic si normal

     • falcon says:

      Numai la prosti pot fi pene de curent partiale sau totale talibane! O linie de contact este alimentata pe zone separate electric prin izolatori, fiecare sectiune avand alt circuit de alimentare! Eventualele intreruperi se datoreaza lipsei de investitii la substatiile de tractiune cea mai moderna fiind din 1985. Doar niste tampiti puteau pretinde 100 km autonomie cand nimeni de pe planeta Pamant nu fabrica asemenea tramvaie

 3. Adi says:

  Rahat turcesc. In 15 ani nu mai e unu’. Puneti-le sa circule doar pe baterii, si daca nu tin 60km, cum s-a facut licitatia cu dedicatie pt. turci, refuzati restul, reziliati contractul si luati cu 30% mai multe de la Arad. Da’ , pt. asta tre’ sa ai sange-n instalatie…

  • In 3 luni VA ZDRĂNGĂNI la fel ca Armonia says:

   Daca nu a fost refacuta integral linia pe care e amplasat. Ingineri români..

   • simbad says:

    tov Zdrangani @ tramvaiul nu este amplasat pe o linie precum o statuie, un tramvai circula, ruleaza pe sina! Cat despre modernizare poate tu esti nou venit cu pluta in Timisoara. Afla ca in anii 2000 toata linia din zona centrala si linia 9 au fost schimbate cu refacerea terasamentului. Astazi mai trebuie inlocuite sinele de pe Calea Buziasului, Cetatii, Ronat si UMT-Gara de Est. In rest pot circula cu limitarile privind razele de curba

 4. CititorObisnuit says:

  Ce comici is cum se plimba cu tramvaiul – sigur nu au mai facut-o demult toti de acolo xD

 5. Dan says:

  Ce cauta gunoiul de Fritz în tramvai…sa meargă cu bicicleta..

  • RUSINE USR says:

   FRIG AR MERGE CU BICICLETA DAR NU A TERMINAT INCA AUTOSTRADA PENTRU BICILISTI,NU A PLANTAT INCA TOTI STALPISORI PENTRU PISTELE DE BICICLISTI.EL SE COCOTEAZA PE LUCRUL FACUT DE PRIMARUL INCOMPETENT CUM ZIC EI ROBU.DAR SA ARATE REALIZARILE FACUTE DE EI IN AFARA CA A LASAT ORASUL FARA CALDURA SI APA CALDA,PARCURILE CA NISTE GAOAZE DE BURUIENI,MIZERIE UNDE TE UITI,DAR PRETENTI DE ORAS EUROPEAN,PREFER UN ORAS NE EUROPEAN DAR CURAT SI CIVILIZAT NU NUMAI ABURELI SI NIMIC CONCRET

 6. Ovidiu says:

  Banii europeni sunt banii nostri trimisi la Bruxelles si care se intorc inapoi la noi, nu sunt de acord cu folosirea lor pentru proiecte gen vaporetto, tramvaie turcesti, autobuze electrice turcesti, betoane, asfalt, borduri si garduri feronerie….. Banii trebuie folositi pentru Sanatate, Educatie si Mediu Inconjurator( fiecare localitate din Romania trebuie sa aiba o padure pentru lemne de foc si materiale de constructii- cum era pe vremuri in Banatul austriac).

  • hans says:

   ovidiu, tu cam traiesti in trecut, te invit sa revi in prezent, unde in orase se circula cu mtc-uri si nu sunt paduri in orase pe care sa le folosesti pentru incalzit si construit. imagineazati ca omenirea mai si progreseaza.
   ma gandesc ca tu acasa ai un tv mare si plat, niste telefoane mobile moderne si poate chiar si ceasuri smart. sau vrei sa zici ca incalzesti cu lemn ca sa fie ca “pe vremuri in Banatul austriac”? Nici in Austria prezenta nu se traieste azi asa.

   • Ovidiu says:

    A plouat cu nisip din Sahara asa ca eu zic padure padure padure ca ne ia dracu pe toti mai ales pe copii, batrani si femei care sunt mai vulnerabili, reteaua de gaz e la pamant, jumate din gospodarii se incalzesc cu lemne, peletii sunt la mare pret asa ca fiecare localitate cu padurea ei pentru incalzire, aer curat si materiale de constructii.

 7. SectiaCalculatorare says:

  Toate aceste tramvaie si tot ce inseamna modernizari tramvaie a fost initiat de ROBU si acuma vine DoNimic FRIG (cu care am votat si eu, dar imi pare rau) si culege toate meritele !!!
  Mai bine un primar care ARE ceva realizari si taie si panglici, decat un DoNimic ca sa stam noi in FRIG, plus platim parcarea pana la ora 20:00 (asta daca gasim unde sa parcam).
  Nicidecum nu zic ca Robu a fost ideal dar DoNimic ?!? WoW !!!

  • andrei says:

   romanii si parcarea gratuita. bani de combustibil si asigurare aveti? cand ai cumparat masina nu iti era clar ca vine cu costuri? cand vreti sa intelegeti ca orice costa in lumea asta, asa functioneaza. toti vreti sa fie “ca dincolo” unde se si plateste parcare PESTE TOT (a se vedea orasul indragit de toti timisorenii Viena) insa NU in Timisoara. Daca nu iti permiti parcarea nu ai ce sa faci cu o masina.

  • amper says:

   sectiaCalculatoare # ar fi bine sa ramaneti la ciorba voastra, materialul rulant are alte caracteristici tehnice de functionare! Nici un tampit din lumea asta nu a cerut o autonomie de 100 km si nici un constructor nu fabrica tramvaie mai scumpe cu 200.000 euro doar pentru acea moft nejustificat. In loc de fantani muzicale, patinoar de plastic si vaporetto mai bine investea in alimentarea retelei de contact astfel incat sa elimine interuperile de curent astfel tramvaiele ar fi fost la un pret mult mai mic!

 8. Q says:

  Ceva mai cretin decat vaccinati cu masca greu gasesti

 9. UNDE AM AJUNS says:

  Dominic Fritz: Este visul unui transport în comun Acest primar nici nu visa ca va ajunge vreo data primar al Timisoarei cand sa lansat actiunea de cumparare a acestor tramvaie.Oare cadea cocarda de primar al MAESTRULUI DONIMIC SI LASCAU daca il invitau pe Robu care rau cum era conducea primaria anapoda (dar cred ca nu a reusit sa depaseasca performantele actualei conduceri a primariei ) care totusi a avut o contributioe mai mare la achizitia tramvaielor decat cei care se lauda acuma cu ele.Dar dece nu se lauda DONIMIC FRIG SI LASCAU 3 NOAPTEA cu realizarile lor,Timisoara fara apa calda si caldura,mizeria in oras mai ca in oras din India,tot orasul numai lucrari incepute si nefinalizate,bani aruncati pe tot felul de festivale,audite,SF nefinalizate.Astea sant realizarile lor

  • de pe aici says:

   Oare lui Robu ii pica ceva daca l-ar fi invitat pe Ciuhandu la inaugurarile cu fanfara pe lucrari incepute (nu doar pregatite si/sau finantate) inainte sa se viseze el primar? Un exemplu evident a fost pasajul Michelangelo. Ceva mai putin gretos decat Robu nu stiu daca a umblat in primarie.
   Astialalti nu au venit sa spuna ca ei au inventat becul, ca ei au cumparat tramvaiele – spre deosebire de inchipuirile de grandoare ale lui Robu.
   Nu dau nici eu un ban pe ne-realizarile noului set de la primarie dar eu personal vad ca macar ca se aduna gunoiul, se matura strazile – ceea ce pe vremea lui Robu a lipsit cu desavarsire ani la rand.

   • Si curcile rad says:

    Ai dreptate se aduna gunoaiele in primarie!Nu stiu unde ai vazut ca se matura strazile poate la tine in fata casi cand iasa soacra sa mature ca in oras se face concurenta cu o halda de gunoi ca asa arata orasul.

  • Ouch says:

   Cine, Fritz? Dar oare consilierii liberali l-ar fi invitat pe Robu? A expirat produsul, s-a aruncat. Nici facatura lor uselista cu primar dintr-un tur nu l-a ajutat. Asa ca… spumegare placuta.

 10. CocoSanel says:

  Mai bine investeai cele 2 milioane in oras. Rebreanu, de exemplu, e vai mortii lui ……la fel ca si conducerea de acuma!

 11. Nea Miklosi says:

  Roxano, dragă dodă, pe linia 1 sau pe linia 2? Că-n titlu scrii de linia 2, iar în text, de 1. Sau o fi deraiat cu tot cu Fritz și a ajuns pe 1? Rubene, ce să pricep din cele citate din gândirea și expresia matale: „Cererea de finanțare care a fost făcută a fost făcută deja dedicat, cu fiecare tramvai, pe fiecare linie.” Ce să zic, d-aia merge așa de bine Timișoara…

  • Citeste Nea Miklosi says:

   Se pare ca esti rau pe langa ce a ce citesti sau habar nu ai de Timisoara.A iesit din fostul depou de tramvaie pe linia 2 in directia Gara Mica a facut bucla de intoarcere la Gara Mica si a intrat pe linia 1 sensul de mers spre Piata Traian.Deci linia normala a liniei 1 Citeste si dupa aceia comenta nu aiurea cum fac cei din USR din primarie daca nu esti USR ist si tu Nea Miklosi

 12. Un contribuabil says:

  Oare nu ii este rusine la Fritz sa inaugureze realizările altui primar ? In alta ordine de idei, mai urmează încă un lot de tramvaie ? Se lucrează la un nou proiect ? Sau, ne mulțumim doar cu acestea, actuala administrație NEFIIND CAPABILA de accesarea fondurilor pentru un nou lot ?

  • bla says:

   lotul este definit. acum se lucreaza la linii si statii, ca nimeni nu s-a gandit inainte ca ar fi bine sa aiba pe unde sa circule tramvaiele astea. ca si cum ti-ai face abonament la Digi dar tu nu ai curent si nici televizor

  • EU says:

   Dece vorbesti de rau pe MAGIGIANUL FRIG doar daca nu era el cine ar fii semnat comanda pentru aceste 20 de tramvaie care urmeaza sa vina.Ca doar contractul era facut deja cu cati va ani inainte.Ca fara de el in veci nu mai veneau tramvaiele.Sa cocotat ca un PAUN pe niste lucruri deja realizate DE INCOMPETENTI anteriori.Dar sa ne arate ceva concret facut de COMPETENTI de acuma nu vrea sa arate le tine la secret ca si domiciliul si studile lui in afara ca a fost somer pina a ajun marele competent de primar

   • rubik says:

    eu @ daca tot faci pe analistul lui peste prajit mai invata limba romana MAGIGIANUL tau poate fi doar magician! O singura litera face… diferenta intre

    • EU says:

     Asta sti sa faci sa comentezi dar in fond toti ai tai din USR sant la fel!Ca voi santeti specialisti in toate tot timpul alti nu va lasa sa faceti si va saboteaza

 13. cornel says:

  Cred ca viata lui Fritz in ultimii doi ani este ca un vis. De la nimeni sa ajungi Primar intr-un oras mare. De la nerealizari sa te lauzi cu realizariile predecesorilor. Da cred ca pentru Fritz este un vis, insa pentru noi cetatenii mandatul lui este un cosmar. Ceea ce a inceput ca o gluma impotriva arogantei lui Robu se va termina tragic pentru noi.

 14. Timisorean says:

  Tramvaiul are un contor de pasageri? Sa vedem cati transporta pe zi in medie intr-un an si daca se atinge capacitatea maxima vreodata.
  Transportul in comun in timisoara are rute putine si proaste. Nu poti folosii transportul in comun pe distante scurte si medii. Trebuia gandit ca un paienjenis de rute facute cu microbuze. De 1 tramvai din asta mai bine cumparau 20 de microbuze! Asa poate la orele de varf, 1 ora dimineata si 1 ora dupa masa, intre anumite statii va duce 50 de oameni. In rest va merge ditamai huiduma cu 5-10 oameni.

  • Ioan says:

   Microbuze, ca nu e destul de aglomerat orasul! Dupa aia te plangi ca microbuzele intarzie din cauza traficului. Sau, daca esti sofer, ii injuri pe cei de la STPT.

 15. dadaa says:

  au si sarit in sus toti pupincuristii pnl-isi … ca la fiecare articol de pe site :))

  “da asta e proiectu lu robu”, “da ce cauta asta in tramvai ?”, “da el cand face ceva ?”
  … inuman de redusi sunteti, inca am speranta ca sunteti platiti, multi de aici, ca sa postati cacaturi, ptr ca altfel, e trista situatia …

  dar robu cand inaugura proiectele mostenite cum era ? ia aruncati un ochi in articolul asta, ca se pare ca aveti creier de gaina si uitati repede

  https://www.tion.ro/stirile-judetului-timis/replica-lui-ciuhandu-pentru-robu-a-primit-pe-tava-proiecte-de-peste-170-de-milioane-de-euro-77822/

 16. Dan says:

  Visul transpotului in comun e sa vina la timp si sa te poti baza pe el ca ajungi la timp unde ai nevoie…
  Asa ca puneti mana si refaceti sistemul ala de 2 lei care estimeaza timpii de asteptare pt calatori.

 17. gffgjjjj says:

  ceea mai tare faza ii ca pe linia de tramvai la depou erau parcate masini :)) si asa-s tot timpul

 18. Deja esti SUPERenervant Fritz cum te bagi in poză la fiecare inaugurare. says:

  Ziceam ca Robu e HISTRIONIC, dar Fritz il depaseste cu mult… Ce PENIBIL sunt astia! Băi USRistilor, dar chiar n-ati putut gasi in toate rindurile voastre un roman expat?

 19. Ionutz says:

  E mai mult de un tramvai, e un avion. Asta acum e si vatman

 20. Anti_vir says:

  E un vis cat e nou. Mai vorbim dupa cativa ani de explatare cand imperfectiunile din procesul de fabricatie incep sa iasa la iveala. Asta ca sa nu mai zic de bateria supradimensionata care are costuri astronomice. Atunci sa vezi cosmar pe bugetul local. Da atunci va fi probabil alt primar…

 21. Misto says:

  Robu desi a fost invitat la inaugurare nu a pututu venii ca nu era coafat. Si fara sa fie vopsit, nu iasa la nici o inaugurare. Plus de asta, daca nu sunt manele si nu este un guraliv de manelist care sa-i multumeasca din suflet, nu iasa din casa tractoristul.
  Asa ca daca vreti astia , de il lingeti undeva, mergeti la el sub balcon si cantati-i o serenada.
  Si ca a venit Primarul actual la inaugurare, este normal. Asa se face in orice tara civilizata. La urma urmei, actuala echipa din Primarie face imprumutul de cele 20 de milioane de euroi pentru plata tramvaielor si nu o face Robu. Asa ca tineti-va pliscul si taceti. Robu numai a comandat (scump, mare si partial inutil) si nu a platit nimica. Ca la birt, unde comanzi si scrie pe caiet si platesc mostenitorii.

  Numai asa, ca sa stiti. Bateriile alea, cat de multe or fi, nu tin mai mult de 5-6 ani. Asa ca dupa cativa ani sa va pregatiti sa cumparatio seturi noi de baterii, care costa precis cateva sute de mii de euroi pe tramvai. Fiind facute bateriile la turci, aia isi freaca deja mainile ´la gandul ce gescheft mare va fi. Sau, mai stii, a avvut Robu ceva tovaras in anturaj, care se ofera sa le schimbe, “pe un poret bun”!
  Bun pentru el, nu pentru oras.
  Deci puneti banii deoparte pentru baterii nopi, sau renuntati la autonomie de 70 km. Inutila. Poate lasati ca la altii, ca. 5-10 km, ca asa se face.
  Ce a comandat Robu este ca o Dacie cu rezervor de 500 de litri. Curat robulian.

  • Ovidiu says:

   Vor sa bage orasul in faliment cu vaporetto, tramvaie electrice, autobuze electrice, colterm…….iar primaria mareste taxele si impozitele pentru gaurile astea negre.

 22. SPREITZER FLORIN says:

  TARA CU CEI MAI MULTI CIRCOTASI DE PE PLATNETA PE VOI NICI DREEAQ NU VA MULTUMESTE .

 23. Cele mai noi știri

  Ştiri din Timiș

  Se oprește temporar apa pe două străzi din Buziaș

  Ştiri din Timiș

  Două premiere la sfârșitul lunii ianuarie, la Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timișoara

  Ştiri din Timiș

  Kärcher, lider în tehnologia de cleaning, a inaugurat o nouă reprezentanță în ansamblul mixed-use Iulius Town

  Ştiri din Timiș

  Mihai Ritivoiu, numit prefect al județului Timiș

  România

  Revelion SF la Timișoara. Gongul bate la ora... H

  Ştiri din Timiș

  3 avantaje ale unui logo profesional pentru dezvoltarea afacerii tale

  Ştiri din Timiș

  3 servicii de copywrite care îți vor duce afacerea la următorul nivel

  Ştiri din Timiș

  Timișoara, în frig. Primăria dă peste 20.000 de euro pe servicii de consultanță în eficiență energetică

  Ştiri din Timiș

  În Timișoara, rata de infectare cu Covid a trecut de 21. Situația în Timiș

  România

  Coronavirus, 27 ianuarie: Peste 31.000 de infectări în România și 71 de decese. În Timiș sunt 2.381 de cazuri

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici