tion.ro Web analytics

VIDEO. Cum sunt îngrijite veverițele Cip și Meli de pe un șantier din Timișoara. Oamenii au reclamat că „mor de căldură”

De Erika Iszlai

VIDEO. Cum sunt îngrijite veverițele Cip și Meli de pe un șantier din Timișoara. Oamenii au reclamat că „mor de căldură”

foto: cititor Tion
Reactualizat la:
Veverițele Cip și Meli, aduse pe șantierul „AfiOM”, unde se construiesc o grădiniță, o sală de sport, un cămin pentru mame tinere și un paraclis, au iscat reacții diverse în mediul online. Sunt de sâmbătă la Timișoara și inclusiv cititorii Tion reclamă că mamiferele „mor de căldură în cușcă” și că sunt „ținute captive în soare și în șantier în lucru”. Reprezentanții proiectului social spun însă că rozătoarele nu provin din pădure, au fost crescute la o fermă din țară și sunt obișnuite cu gălăgia.
Scris de Erika Iszlai - Veverițele Cip și Meli, aduse pe șantierul „AfiOM”, unde se construiesc o grădiniță, o sală de sport, un cămin pentru mame tinere și un paraclis, au iscat reacții diverse în mediul online. Sunt de sâmbătă la Timișoara și inclusiv cititorii Tion reclamă că mamiferele „mor de căldură în cușcă” și că sunt „ținute captive în soare și în șantier în lucru”. Reprezentanții proiectului social spun însă că rozătoarele nu provin din pădure, au fost crescute la o fermă din țară și sunt obișnuite cu gălăgia.

Începând de sâmbătă, 5 iunie, pe terenul pe care va fi construit centrul pentru tineri de pe str. Siemens nr. 8 se află două veverițe – Cip și Meli, care pot fi vizitate de timișoreni. Unii s-au și dus să le vadă, iar reacțiile nu au încetat să apară pe Facebook, unde oamenii reclamă că mamiferele sunt chinuite, par leșinate și nu ar trebui ținute în captivitate. Sesizări au venit și din partea cititorilor Tion.

„Două veverițe ținute captive în soare și în șantier în lucru, lângă picamăre și macarale. Am sesizat Protecția Animalelor și Primăria Timișoara”, spune o cititoare Tion.

„Ar trebui făcut ceva cu veverițele de la «afiom», care mor de căldură în cușcă, pe strada Siemens”, ne-a mai sesizat o femeie, care ne-a trimis și câteva fotografii cu Cip și Meli.

Reprezentanții proiectului social AfiOM – Multiplex Filantropic Timișoara au venit cu explicații și spun că cele două rozătoare au crescut, de fapt, la o fermă, fiind obișnuite să fie în captivitate.

„Deși preferă pădurile sau zonele bogate în copaci, veverițele sunt, de asemenea, foarte numeroase în zonele suburbane sau chiar urbane, unde au învățat că oamenii sunt o sursă foarte bogată de mâncare, precum și un mod de a o obține foarte ușor. Datorită faptului că veverițele au reușit să se adapteze foarte bine la mediile populate de oameni, se poate spune că acestea au devenit rozătoarele cu care oamenii sunt cei mai familiarizați. Veverițele trăiesc până la maximum 12 ani, dar numai în captivitate. În pădure, ele pot trăi doar până la 4 ani. Cip și Meli, veverițele AfiOM nu provin din pădure, ele s-au născut și au fost crescute la o fermă de veverițe din România. Acolo, ele au trăit alături de oameni și de animalele prezente în cadrul fermei, fiind obișnuite cu zgomotele și gălăgia”, spun cei de la AfiOM – Multiplex Filantropic Timișoara.

Cușca în care stau mamiferele a fost construită în urma recomandărilor, completează aceștia. Pe fundul adăpostului se află scoarță de copac, iar acoperișul este izolat cu folie specială. Pentru a evita efectul de seră, aceștia menționează că există găuri de aerisire.

„Cușca în care se află ele a fost construită în baza recomandărilor pentru astfel de animale și anume: este recomandată cușca cu gratii de metal și să fie cât mai spațioasă deoarece veverițele, având multă energie, și-o consumă alergând și cățărându-se pe gratiile cuștii. Pereții cuștii nu trebuie să permită evadările. Veverița are nevoie de un loc în care să își facă culcușul. Acesta este spațiul ei intim în care se simte în siguranță și unde se poate retrage oricând. În cazul nostru, Cip și Meli au 6 astfel de locuri. Pe fundul cuștii am pus scoarță de copac natur. Pentru a evita supraîncălzirea cuștii, acoperișul acesteia este termo izolat cu folie specială, iar pentru a evita efectul de seră, cușca are găuri de aerisire care asigură ventilarea. Jucării și accesorii. Jucăriile de lemn speciale pentru rozătoare sunt ideale în acest scop, alături de ramuri de copac. Pe lângă acestea, frânghii, platforme sau orice obiect inofensiv poate fi transformat în distracție”, mai spun reprezentanții proiectului.

Veverițele își ocupă noua casă

Posted by AFIOM – Multiplex Filantropic Timișoara on Saturday, June 5, 2021

Potrivit acestora, animalele sunt hrănite cu mâncare specială, iar după ce mănâncă sunt mai leneșe.

„Veverițele sănătoase, în general, beau apă dintr-un recipient asemănător cu cel folosit pentru iepuri sau alte rozătoare sau dintr-o farfuriuță. Cip și Meli sunt hrănite cu mâncare specială pentru veverițe cumpărată de la furnizori specializați. Veverița care a mâncat este mai grea, leneșă, sare nu atât de departe și își pune labele mai departe una de cealaltă. După hrănirea de dimineață, ele se duc în adăposturile lor și dorm. Veverițele din captivitate sunt mai leneșe decât cele din sălbăticie deoarece au sursa de hrana asigurată”, mai spun cei din cadrul proiectului.

Aceeași sursă menționează că veverițele sunt active dimineața sau la apus, mai ales vara. Pe timpul zilei stau atârnate, lipite de diverse obiecte.

„Dacă doriți să le urmăriți în după-masa unei zile calde de vară, aveți puține șanse, asta pentru că veverițele sunt vara active în principal dimineața devreme sau la apus. Pe timpul zilei le veți putea vedea odihnindu-se în diferite poziții hilare (atârnate, lipite de obiecte sau sol). Deoarece au o temperatura internă mai mare decât oamenii (38-39 de grade), ele rezistă la căldură mai bine decât noi. Important este să aibă apă. Vara, blana de pe burta veverițelor este mai rară (spre deosebire de iarna) de aceea le place să stea întinse și cu burta lipită de diferite obiecte sau sol. Este una dintre pozițiile lor preferate”, transmit reprezentanții proiectul social AfiOM – Multiplex Filantropic Timișoara.

Cip și Meli sunt îngrijite de două ori pe zi. Li se schimbă apa și mâncarea, iar temperatura din interiorul cuștii este monitorizată.

„Veverițele Cip și Meli sunt îngrijite de 2 ori pe zi când li se schimbă apa și mâncarea. De asemenea este monitorizată temperatura din interiorul cuștii. Aceste animale pufoase nu transmit niciun fel de boli, sunt foarte inteligente și curate, astfel încât ele pot fi un animal de companie minunat. O veveriță pe post de animal de companie implica însă multă muncă. Cip și Meli au fost aduse pe terenul AfiOM pentru copii și tineri, pentru bucuria acestora și pentru responsabilizarea lor (învățând să aibă grijă de ele). Nerăbdarea copiilor de a le vedea și zâmbetul de pe fețele lor sunt răsplata noastră pentru aducerea lor și munca de a le întreține”, conchid reprezentanții AfiOM – Multiplex Filantropic Timișoara.

Începînd cu sâmbătă 5 iunie, de la ora 12, Timișoara are două veverițe !
Ele sunt Cip & Meli, veverițele AfiOM.

Vino să…

Posted by AFIOM – Multiplex Filantropic Timișoara on Friday, June 4, 2021

La sfârșitul lunii noiembrie 2019, Arhiepiscopia Timișoarei – Mitropolia Banatului, a primit un teren din partea primăriei pe str. Siemens nr. 8. Un grup de inițiativă a pornit proiectul „AfiOM – Multiplex Filantropic Timișoara” derulat prin Fundația Filantropia Timișoara. Se dorește crearea unui spațiu pentru tineri, care va include o grădiniță și o sală de sport, care vor fi gratuite.

editor Dan Oancia

Pe aceeași temă:

AfiOM, o investiție pentru tineri și mamele singure. La Timișoara se vor construi o grădiniță, o sală de sport și un cămin

11 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Dale says:

  Eu stiam ca pe toate veveritele din Romania le cheama “Mariana” 😛

 2. Dan A. says:

  O idee: cum ar fi sa puneti veverite in parcul din spatele Catedralei? Veveritele mananca ouale de pasari, poate se rezolva problema ciorilor in mod natural. Am fost in orase cu veverite, n-am auzit niciodata ca ele sa fie o problema si sa trebuiasca starpite. Sunt teritoriale si natura rezolva raspandirea lor in mod uniform.

 3. veve says:

  Tare bine le-ar sta in Padurea Verde, la umbra, in natura. E mult mai frumos sa vezi o veverita catarandu-se in copac si zburdand, nu una zacand intr-o cusca. Daca vroiau sa familiarizeze copiii cu animalutele puteau aduce o capra, alora le prieste cam orice mediu. Ajuta si pe santier.

  Respect Protectiei Animalelor si Primariei daca se vor sesiza in acest caz.

 4. Ovidiu Potra says:

  Da-ti-le drumul in padure, nesimtitilor din Evul mediu

 5. gigi says:

  dar de ce sunt ele acolo? inteleg ca sunt de la ferma si oricum nu sunt prea milos cu rozatoarele, dar totusi ce cauta?
  o sa fie emblema proiectului, le folosesc pentru detectat cutremure, sau de ce?

 6. Marius says:

  Wow ce drăguțe sunt ar fi frumos sa avem prin parcuri veverițe etc dar o sa vedeți și grătare imediat și te miri ce primate care le alerga sau le fură le veți vedea în Flavia cu ele !!! Etc sa fim realiști o specie rară este omul și asta din cauza bunelor maniere !!! Dar o cușcă mai maree pt ele ar fi fost bunaaa serios este prea mică aceea cusca !?

 7. chip si meli says:

  Sunt dragute insa acolo nu au umbra nmaturala sa poata fi inconjurate de acel plexi glas, Un erete lipsa din spate le-ar face ventilatia naturala mai eficace . Efectul de sera se face inevitabil.
  Un termometru de amient ar fi util sa il aiba in cusca , poate asa va dati seama cat e de cald acolo. Zilnic sunt lesinate.

 8. Cele mai noi știri

  Mapamond

  Peste 10 persoane, rănite într-un atac armat, în Texas. Suspectul este în libertate

  Ştiri din Timiș

  FOTO. Pescarii se plâng că tund singuri iarba de pe malul Begăi, ca să nu se umple de căpușe

  Ştiri din Timiș

  Drăgaica la Țarina lu' Petre din Giroc - ritualuri străvechi, yoga și ateliere

  Ştiri din Timiș

  Două variante pentru Colterm: credit sau insolvență. Replica lui Fritz pentru premierul Cîțu

  Ştiri din Timiș

  Consiliul Județean Timiș vrea să cumpere servicii externe, juridice și IT, pentru instituțiile din subordine

  România

  Borcanul cu ficțiune - concurs pentru cei pasionați de cinematografie

  Ştiri din Timiș

  Numărul locurilor de muncă, tot în creștere. Cele mai recente anunțuri din campania Tion

  Ştiri din Timiș

  Raul Olajos, contracandidatul lui Dominic Fritz la alegerile pentru șefia USRPLUS Timiș

  Sănătate

  Rata de infectare cu coronavirus în Timișoara – 0,11 la mie. O singură localitate din județ are peste 3

  Sănătate

  Coronavirus, 12 iunie: 127 de cazuri noi în România. În Timiș sunt 20 de bolnavi la ATI și patru cazuri noi

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici