tion.ro Web analytics

Vanzarea Turnului de Apa din Iosefin este blocata pana dupa alegeri

Reactualizat la:
Reactualizat la:
Proiectul privind transferarea Turnului de Apă din Iosefin din patrimoniul Aquatim în cel al municipalităţii a fost respins în şedinţa Consiliului Local Timişoara de vineri. Dacă până acum primarul Nicolae Robu declara că se doreşte vânzarea acestui monument istoric, vineri edilul a dat-o la întors, afirmând că aceasta ar fi de fapt a treia opţiune şi că se iau în calcul şi o asociere în participaţiune sau un parteneriat public-privat pentru a pune în valoare obiectivul.
Scris de A. Strugariu - Proiectul privind transferarea Turnului de Apă din Iosefin din patrimoniul Aquatim în cel al municipalităţii a fost respins în şedinţa Consiliului Local Timişoara de vineri. Dacă până acum primarul Nicolae Robu declara că se doreşte vânzarea acestui monument istoric, vineri edilul a dat-o la întors, afirmând că aceasta ar fi de fapt a treia opţiune şi că se iau în calcul şi o asociere în participaţiune sau un parteneriat public-privat pentru a pune în valoare obiectivul.

Turnul de Apă din Iosefin va fi trecut, la proxima şedinţă de consiliu, în patrimoniul consiliului local, în domeniul public, și totodată transferat din domeniul public în domeniul privat. V-am spus ce intenţii avem cu el: vrem să îl punem în valoare și o vom face prin vânzare. Trebuie să definim un caiet de sarcini, să stabilim foarte clar, având în vedere că este un monument, ce se va putea face acolo şi ce obligaţii îşi asumă cumpărătorul” – asta, declara, marţi, în conferinţa de presă săptămânală de la primărie, primarul Nicolae Robu. Cum planul edilului de a vinde acest obiectiv de patrimoniu a stârnit unele reacţii negative, în plenul de vineri Robu a afirmat că de fapt vânzarea ar fi ultima variantă. Primarul a declarat acum că pentru a reabilita şi pune în valoare monumentul istoric de pe strada Gheorghe Bariţiu care stă în paragină s-ar putea face o asociere în participaţiune sau un parteneriat public-privat şi că doar dacă nu se va găsi niciun investitor dornic să intre într-o astfel de combinaţie turnul va fi scos la vânzare. Edilul consideră că cel mai bine s-ar preta acolo un restaurant. Robu a afirmat că nu agreează varianta concesionării sau a închirierii pentru că dacă acest lucru s-ar face pe termen scurt, beneficiarul concesiunii nu ar fi dispus să investească prea mult în acest obiectiv, iar dacă ar fi pe termen lung nu s-ar încasa sume semnificative la bugetul local.

Oricum, în şedinţa extraordinară de consiliu local de vineri a căzut la vot proiectul de hotărâre prin care se dorea transferarea Turnului de Apă de pe strada Gheorghe Bariţiu nr. 3 din patrimoniul Aquatim în cel al Municipiului Timişoara, printr-un contract de donaţie, şi trecerea obiectivului din domeniul public în domeniul privat al municipiului. La şedinţă au fost prezenţi doar 21 de consilieri locali, iar aleşii PDL şi PNŢCD s-au abţinut la vot. Au fost 15 voturi pentru transfer şi şase abţineri – Flavius Boncea, Ovidiu Ciuhandu, Maria Saracan, Adrian Orza, Ştefan Sandu şi Adelina Tîrziu, dar proiectul a fost respins fiind unul care ţine de patrimoniu.

Primarul Nicolae Robu şi consilierul Radu Ţoancă au decretat că proiectul a căzut pentru că ne aflăm într-o perioadă preelectorală, aşa că acesta urmează să fie repus pe tapet anul viitor, după alegeri. Până atunci nu se va întâmpla nimic cu acest obiectiv.

Sperăm să depăşim această perioadă de campanie electorală pentru că Turnul de Apă aparţinând Aquatimului a devenit un subiect de dispută între cele două tabere care se vor confrunta electoral, să reluăm cu argumente raţionale şi nu emoţionale, în ianuarie, acest punct, şi să reuşim să trecem acel turn din proprietatea Aquatim – care nu are resurse să-l pună la punct şi nu are nici în fişa postului posibilitatea de a face acest lucru – în proprietatea privată a municipalităţii, urmând ca în eventualitatea unor colaborări cu terţe persoane să facem altceva cu el”, a declarat Ţoancă.

Cred că proiectul a fost respins numai pentru că suntem într-o perioadă preelectorală, intrăm în campanie cât de curând. Eu insist: nu mai putem lăsa oraşul nostru în paragină (…) Acest turn de apă şi terenul din împrejurimea sa sunt la ora actuală într-o stare jalnică. Trebuie să facem ceva şi în primul rând trebuie făcut ceea ce am vrut să facem astăzi, să transferăm acel obiectiv de la Aquatim la consiliul local, într-o primă etapă în domeniul public, apoi în domeniul privat al municipalităţii şi după, tot noi, consiliul local, trebuie să luăm o decizie cum punem acel obiectiv în valoare. Şi eu cred că putem să o facem în asociere în participaţiune cu un investitor, printr-un parteneriat public-privat sau, dacă nici una din aceste căi nu funcţionează, putem recurge inclusiv la vânzare”, a afirmat, vineri, Robu.

Că actuala administraţie locală dorea vânzarea Turnului de Apă o dovedeşte şi o hotărâre de consiliu local adoptată în luna august, prin care s-a stabilit ca Direcţia de Patrimoniu a primăriei să identifice toate clădirile aflate în proprietatea municipalităţii care nu aduc venituri, urmând să propună apoi consiliului local vânzarea acestora. În hotărârea de atunci erau date şi câteva exemple: Turnul de Apă din Iosefin, două case aflate în ruină din zona turnului, două clădiri din curtea fostului Comisariat Militar şi chiar o aripă a Primăriei Vechi de pe strada Vasile Alecsandri şi a… Bastionului.

Inca un pas pentru vanzarea Turnului de Apa din Iosefin

Pareri pro si contra vanzarii Turnului de Apa din Iosefin

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Cele mai noi știri

  Ştiri din Timiș

  Ziua Unirii Principatelor Române, marcată la Timișoara în fața sediului IPJ Timiș

  Ştiri din Timiș

  Cea mai crescută rată de infectare din Timiș, la Moșnița Nouă. Situația pe localități

  Sănătate

  Coronavirus, 24 ianuarie: 12.082 de cazuri în România. Peste 1.000 în Timiș

  Eveniment

  Șoferi cercetați penal în Dumbrăvița și Timișoara. Unul dintre ei conducea drogat, iar celălalt beat

  Eveniment

  Două case cuprinse de flăcări în numai câteva ore, în Timiș

  România

  George Simion, stropit cu cerneală la Iași, în Piața Unirii. Manifestanți cu pancarte „AUR și Șoșoacă nu reprezintă Iașiul”

  România

  Studiu: bullying-ul, accentuat de profesorii care îi ceartă pe elevi și părinții care își pedepsesc copiii

  Sănătate

  Peste 100.000 de oameni vaccinați anti-Covid cu trei doze, în Timiș

  România

  Arhiepiscopul Teodosie, amendat pentru că a oficiat o slujbă deși ar fi trebuit să se afle în carantină

  Ştiri din Timiș

  163 de ani de la Unirea Principatelor Române. „Cel dintâi pas important spre împlinirea năzuinței poporului nostru”

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici