tion.ro Web analytics

Timisoara are nevoie de o cinemateca. Primaria nu a primit inca cinematografele de la RADEF!

Reactualizat la:
Mai multe asociaţii atrag atenţia asupra evoluţiei dramatice pe care au avut-o cinematografele timişorene şi cer sprijinul Primăriei Timişoara pentru înfiinţarea unei cinemateci în oraş. Reprezentanţii ONG-urilor spun că au şi depus un proiect la primărie în acest sens, în urmă cu aproape o lună. Propun renovarea şi echiparea uneia dintre vechile săli de cinema în acest sens. Problema este că municipalitatea nu a primit încă cinematografele de la RADEF, în ciuda asigurărilor primite de la ministrul Culturii, deşi autorităţile locale afirmă că potrivit legii sunt îndreptăţite să le preia.
Scris de A.S. - Mai multe asociaţii atrag atenţia asupra evoluţiei dramatice pe care au avut-o cinematografele timişorene şi cer sprijinul Primăriei Timişoara pentru înfiinţarea unei cinemateci în oraş. Reprezentanţii ONG-urilor spun că au şi depus un proiect la primărie în acest sens, în urmă cu aproape o lună. Propun renovarea şi echiparea uneia dintre vechile săli de cinema în acest sens. Problema este că municipalitatea nu a primit încă cinematografele de la RADEF, în ciuda asigurărilor primite de la ministrul Culturii, deşi autorităţile locale afirmă că potrivit legii sunt îndreptăţite să le preia.

Asociaţia Marele Ecran, Pelicula Culturală şi Asociaţia Camera 4 au solicitat Primăriei Timişoara sprijinul pentru înfiinţarea unei cinemateci printr-un proiect depus în data de 9 octombrie 2013, dar spun că ideea înfiinţării acestei cinemateci este promovată de mai bine de 2 ani şi că până în prezent nu a existat un răspuns concret din partea autorităţilor locale în această privinţă.
„Ne dorim o cinematecă unde să aibă loc proiecţii de film european, românesc şi independent, un spaţiu multifuncţional cu program permanent, care să fie cadrul de lansare pentru tineri regizori, spaţiu de dezvoltare a specialiştilor din domeniu, precum şi gazda unui festival de film de calibru internaţional la Timişoara. Credem că un oraş universitar cu peste 300.000 de locuitori precum Timişoara, candidat la titlul „Capitală europeană a culturii” are nevoie de o cinematecă, un loc de întâlnire între cineaşti şi cinefili (…) Din păcate, evoluţia cinematografelor din Timişoara este una dramatică, astfel încât, din cele 13 cinematografe câte a avut reţeaua de stat (RADEF) până în 1990, Timişoara mai are unul singur, iar acela funcţionează în regim de avarie. Absenţa investiţiilor şi condiţiile improprii de vizionare au izgonit de aici şi ultimii cinefili. Multiplexul, adică cinematograful de consum, de entertainment, deţine la această oră monopolul în oraş (…)”, îşi prezintă argumentele iniţiatorii proiectului.

Aceştia amintesc şi că, în lipsa unui cinematograf adecvat, publicul timişorean a fost invitat, la sfârşitul săptămânii trecute, să vizioneze trei producţii europene de excepţie într-o singură seară la Filarmonica Banatul, cu prilejul maratonului „Les filmes de Cannes a Timisoara”, în condiţiile în care acelaşi eveniment s-a desfăşurat pe parcursul mai multor zile la Bucureşti de exemplu.
Cei trei parteneri şi-au exprimat disponibilitatea să administreze noua cinematecă, să elaboreze şi să implementeze un program săptămânal de activităţi, care să includă proiecţii de filme europene, româneşti şi independente, ateliere de actorie şi de introducere în arta filmării, evenimente culturale, etc. Asociaţiile care au iniţiat acest proiect spun că se bucură de susţinerea mai multor instituţii în acest demers, cum ar fi Institutul Francez, Ambasada Spaniei, Institutul Polonez din Bucureşti, consulatele Serbiei şi Germaniei la Timişoara şi altele.
„Aşteptăm un răspuns şi un angajament concret din partea administraţiei locale, mai ales că o parte din vechile săli de cinema au revenit în patrimoniul municipalităţii. Considerăm că renovarea şi echiparea măcar a uneia dintre aceste săli pentru a satisface pretenţiile de confort şi tehnologie ale unui public modern ar fi oportună şi necesară la Timişoara”, mai afirmă iniţiatorii proiectului.

Primăria nu a primit încă cinematografele

Viceprimarul Dan Diaconu anunţa, încă de la sfârşitul lunii august, preluarea cinematografelor de la RADEF. Diaconu dădea asigurări că atunci când vor ajunge efectiv în proprietatea municipalităţii, fostele cinematografe vor intra în reparaţii, urmând să fie folosite apoi pentru activităţi culturale.
„Există cel puţin două proiecte pe care vrem să le realizăm. Ne interesează ca unul dintre cinematografele din zona centrală, fie Studio, fie Timiş, să devină o cinematecă a oraşului (…) Pentru un al doilea spaţiu, pe care urmează să-l identificăm, cinema Arta sau Victoria, intenţionăm realizarea unei noi săli de teatru pentru Teatrul German şi Maghiar”, afirma Diaconu. Viceprimarul declara atunci că situaţia cinematografelor va fi rezolvată în câteva săptămâni, pentru că Regia Autonomă de Distribuție și Exploatare a Filmelor RomâniaFilm (RADEF) rămăsese fără consiliu de administraţie şi că a discutat despre acest lucru inclusiv cu ministrul Culturii, dar, deşi ne aflăm în luna noiembrie, problema nu a fost încă rezolvată.

„Noi încă nu am primit cinematografele. Forma de predare-primire, conform legii, nu s-a realizat nici acum. Răspunsul primit ţine de lipsa consiliului de administraţie al RADEF în continuare. Am vorbit şi cu ministrul, ni s-a dat un termen în care se va numi consiliul de administraţie, nu s-a numit. Ce am mai putea face ar fi să ne adresăm justiţiei, dar ar fi un demers consumator de timp… Există o lege din 2008 care prevede transferul acestor cinematografe către autoritatea locală. Ulterior, o ordonanţă de Guvern a anulat aceste elemente ale legii, dar ordonanţa a fost declarată neconstituţională şi a fost respinsă şi de Parlament, noi ne-am adresat imediat RADEF-ului pentru realizarea transferului, dar consiliul de administraţie al RADEF a fost invalidat printr-o decizie a instanţei. Prelurea cinematografelor apare inclusiv în proiectul de lege a descentralizării…”, ne-a declarat, luni, Diaconu.

Oricum, viceprimarul susţine demersul privind înfiinţarea cinematecii şi afirmă că dacă se va mai întârzia mult cu preluarea cinematografelor va fi identificat un alt spaţiu în acest sens.
„Proiectul este depus în urma unei discuţii pe care am avut-o cu asociaţiile respective, e absolut justificat, este nevoie de o cinematecă. Prima variantă de lucru vizează unul dintre actualele cinematografe, dar, dacă se mai întârzie, putem identifica şi un alt spaţiu. Poate să fie şi un spaţiu mai mic, nu neapărat un cinematograf. Oricum suntem partizanii unei astfel de idei”, a conchis Diaconu.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Cele mai noi știri

  Eveniment

  FOTO. Paradă moto pentru remarcarea prezenței motocicliștilor în trafic, la Timișoara

  Ştiri din Timiș

  Timișoara, printre orașele cu cele mai multe oferte de angajare. Ultimele anunțuri cu locuri de muncă din campania Tion

  Mapamond

  VIDEO. Rămășițele celei mai mari rachete chinezești se vor prăbuși pe Pământ duminică dimineața

  Ştiri din Timiș

  FOTO. Au început să fie montate semnalizări pe drumul dintre Margina și Holdea. Restricții din 10 mai

  Eveniment

  Cadavrele a doi bărbați, găsite plutind în Bega și Mureș. Identitatea unuia dintre ei, necunoscută

  Ştiri din Timiș

  Timiș: Cum vor merge copiii la ore, în a doua săptămână de școală, în funcție de rata de infectare din localități

  Sănătate

  Trei morți și peste 70 de cazuri noi de coronavirus în Timiș, de vineri până sâmbătă

  Sănătate

  Covid-19, România: 104 morți și peste 1300 de cazuri noi, în ultimele 24 de ore

  Ştiri din Timiș

  Oficial! Timișoara și alte zece localități din județ, în scenariul verde, de duminică. Se vor putea organiza concerte

  Turism

  Evadare în pandemie. Drumeție și cumpărături la înălțime, în satul Ineleț

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici