tion.ro Web analytics

Succes arhitectural, în Timișoara: renovarea marca Rofix a Palatului Ferencz Emmer

De T. Ex.

Succes arhitectural, în Timișoara: renovarea marca Rofix a Palatului Ferencz Emmer

Reactualizat la:
ADVERTORIAL. Firma Rofix Color Design și-a asumat cu succes ireproșabil unul dintre cele mai complicate și totodată cele mai reușite proiecte de restaurare a unei clădiri istorice din Timișoara.
Scris de T. Ex. - ADVERTORIAL. Firma Rofix Color Design și-a asumat cu succes ireproșabil unul dintre cele mai complicate și totodată cele mai reușite proiecte de restaurare a unei clădiri istorice din Timișoara.

După trei ani de studii și cercetări și după 1 an de lucrări intense, Palatul Ferencz Emmer este dezvăluit publicului. Strada Florimund Mercy prinde un contur cultural neobservat până acum, după ce schelele au fost înlăturate, iar minunea arhitecturală a zonei de vest fură privirile trecătorilor așa cum o făcea acum peste 100 de ani.

Victor Popovici, arhitect și co-proprietar al clădirii, în prezent, povestește cu patos cât de complex a fost întregul proces. Multe din ornamentele palatului au fost distruse aproape în totalitate de trecerea timpului. Pentru ca lucrarea să se apropie de gloria de altă dată, au fost trimise probe ale materialelor la analiză chimică, pentru a cunoaște rețeta după care s-au turnat piesele originale în 1907. Așadar, au fost folosite doar materiale compatibile cu era în care a fost construit palatul.

Restaurarea sa a însemnat zeci de ore de muncă pentru restauratori și constructori, pentru fiecare ornament în parte. Cele care au fost ferite de intemperii au fost doar reparate, celelalte, refăcute de la zero. Statuia originală a fost coborâtă de pe clădire. Îi lipseau chiar și brațele și o bucată din cap. Sculptorii care au lucrat la ea au reparat-o cât au putut, apoi au turnat un alt model pe care îl vedem acum expus.

Palatul este opera arhitectului Laszlo Szekely, o vedetă pe malul Begăi la începutul secolului XX. I-a aparținut unui negustor timișorean care se ocupa de negoțul cu arme și pălării, după care a fost și denumit. Este singura clădire construită în stilul art nouveau franțuzesc din Timișoara, majoritatea celorlalte fiind concepute în trendul vremurilor de atunci: stilul Secession maghiar sau austriac.

Victor Popoviciu ne spune cum parteneriatul cu Rofix a ajutat în demersul său de a obține perfecțiunea:

De ce ați ales să folosiți materialele/ produsele de la firma Rofix?

Am ales firma Rofix pentru calitatea materialelor care sunt compatibile cu cele folosite acum 100-200 de ani, dar si pentru experiența, promptitudinea, consultanța și suportul tehnic oferit de producător punerii in operă a materialelor Rofix. Constructorul a primit instructaj in privința utilizării și punerii in operă a materialelor și a etapelor de aplicare, precum și a timpilor necesari maturării straturilor de renovare aplicate.

În cazul in care aveți alte proiecte de renovare pentru clădiri istorice, veți recomanda cu aceeași încredere produsele Rofix?

Da, voi recomanda și voi introduce in proiectele tehnice sistemele de asanare – renovare marca Rofix, bineînțeles cu acordul beneficiarului.

Ce aptitudini credeți că ar trebui să aibă un constructor care pune in operă sisteme de asanare – renovare?

Constructorul ar trebui să fie receptiv la informații și îndrumarea oferita de producători. Tehnologia de aplicare a materialelor pe bază de var hidraulic natural diferă față de materialele care sunt folosite in mod uzual pe bază de ciment. Constructorul trebuie să respecte ordinea de aplicare a produselor, mai exact, lucrările de asanare -renovare necesită un consum mai mare de timp decât in cazul finisajelor cu materiale convenționale.

Ce fel de sisteme ați recomanda și pentru renovarea interioarelor la clădirile istorice?

Pentru renovarea interioarelor se pot folosi exact aceleași sisteme ca la exterior, iar in cazul pereților cu umiditate foarte mare sau afectați de mucegai sau săruri se poate folosi sistemul de placare Rofix Renopor, care are o capacitate foarte mare de absorbție a apei și o difuzie la vaporii de apă extraordinar de eficientă, iar timpul de execuție este foarte redus.

Pentru orice detalii sau informații suplimentare echipa Rofix vă stă la dispoziție la nr de tel: 0730582283 sau pe adresa de e-mail: office@decorative-rofix.ro.

(854)

0 Comentarii

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Cele mai noi știri

  Mapamond

  Peste 10 persoane, rănite într-un atac armat, în Texas. Suspectul este în libertate

  Ştiri din Timiș

  FOTO. Pescarii se plâng că tund singuri iarba de pe malul Begăi, ca să nu se umple de căpușe

  Ştiri din Timiș

  Drăgaica la Țarina lu' Petre din Giroc - ritualuri străvechi, yoga și ateliere

  Ştiri din Timiș

  Două variante pentru Colterm: credit sau insolvență. Replica lui Fritz pentru premierul Cîțu

  Ştiri din Timiș

  Consiliul Județean Timiș vrea să cumpere servicii externe, juridice și IT, pentru instituțiile din subordine

  România

  Borcanul cu ficțiune - concurs pentru cei pasionați de cinematografie

  Ştiri din Timiș

  Numărul locurilor de muncă, tot în creștere. Cele mai recente anunțuri din campania Tion

  Ştiri din Timiș

  Raul Olajos, contracandidatul lui Dominic Fritz la alegerile pentru șefia USRPLUS Timiș

  Sănătate

  Rata de infectare cu coronavirus în Timișoara – 0,11 la mie. O singură localitate din județ are peste 3

  Sănătate

  Coronavirus, 12 iunie: 127 de cazuri noi în România. În Timiș sunt 20 de bolnavi la ATI și patru cazuri noi

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici