tion.ro Web analytics

Start înscrieri la finanțare pentru proiectele cultural-artistice din Timiș pe 2021. Ghid și site pentru organizatori

De Oana Bocănici
Reactualizat la:

Start înscrieri la finanțare pentru proiectele cultural-artistice din Timiș pe 2021. Ghid și site pentru organizatori

Reactualizat la:
Organizatorii de evenimente culturale din județ pot depune proiecte pentru finanțare prin programul Consiliului Județean Timiș - TimCultura 2021. Sunt 4,4 milioane de lei alocați din bugetul instituției pe acest an, iar înscrierile se fac până în 9 iulie. Aplicanții au la dispoziție un ghid în format online și un site dedicat.
Scris de Oana Bocănici - Organizatorii de evenimente culturale din județ pot depune proiecte pentru finanțare prin programul Consiliului Județean Timiș - TimCultura 2021. Sunt 4,4 milioane de lei alocați din bugetul instituției pe acest an, iar înscrierile se fac până în 9 iulie. Aplicanții au la dispoziție un ghid în format online și un site dedicat.

Organizatorii de evenimente culturale pot depune proiecte pentru finanțare până în 9 iulie, la registratura Consiliului Județean Timiș. Sunt mai multe domenii care pot fi abordate și există și un ghid pentru ca doritorii să beneficieze de finanțarea nerambursabilă. Finanțările sunt cuprinse între 30.000 și 300.000 lei, ținând cont de procentul de contribuție al beneficiarului și de categoria proiectului: acțiune culturală, proiecte culturale și programe culturale.

Conform ghidului, se acordă finanțare pentru:

 • Artele spectacolului (teatru, dans, muzică)
 • Patrimoniu cultural (documentarea/cercetarea patrimoniului cultural mobil și imobil, tradiții, obiceiuri, muzică și dansuri populare, meșteșuguri tradiționale, artă culinară etc.)
 • Arte vizuale (film/pictură, sculptură, arte decorative, foto/video, multimedia)
 • Educație culturală (utilizarea culturii și a creativității pentru dezvoltarea de noi audiențe, mediere culturală, intervenție culturală, rezidență de cercetare / creație)
 • Proiecte editoriale și literare
 • Fonduri de mobilitate (culturală și de tineret)
 • Formare profesională (cuprinzând domeniile cultură, educație și tineret)
 • Educație, educație în sănătate și mediu, incluziune socială

Organizatorii de evenimente pot depune cel mult trei proiecte într-un an, cu excepția capitolului distinct Timișoara 2023. Pentru a fi selectat, un proiect trebuie să obțină un punctaj de minimum 60 de puncte. Organizatorii de evenimente pot depune cel mult trei proiecte într-un an, cu excepția capitolului distinct Timișoara 2023.

Punctaje pentru evaluare

Sunt avantajate evenimentele culturale, artistice sau de tineret care sunt organizate în mediul rural. Din start, manifestările care au loc în orașe au minus 20 de puncte la notare, iar 25 de puncte, maximul de punctaj pe categorie, se acordă în funcție de gradul de cofinanțare al proiectului. Punctajele sunt:

 • gradul de oportunitate al proiectului privind dezvoltarea unei vieți cultural – educative diversificate – 10 p
 • calitatea artistică și originalitatea proiectului – 10 p
 • capacitatea financiară și operațională – 10 p
 • metodologie – 10 p
 • gradul de impact al proiectului – 10 p
 • proiect derulat în mediul rural – 20 p
 • gradul de cofinanțare al proiectului – 25 p
 • continuitatea acțiunii – 5 p

În contextul evenimentelor culturale organizate la sat, care primesc un punctaj de plus 20 de puncte, reprezentanții CJ Timiș spun că se îndreaptă spre proiecte de turism cultural și pe cele de patrimoniu.

„Îmi pare rău că atunci când discutăm de partea de cultură în zona rurală sau a orașelor mici automat ne duce cu gândul la activități mici, care nu implică o componentă culturală specifică. Noi vrem să căutăm activitățile care au o pregnantă componentă culturală, ca concertul de la peștera din Românești. (…) Noi în această direcție vrem să mergem, inclusiv partea de patrimoniu local cultural”, a precizat Alexandru Avram, directorul Direcției de strategii, diplomație, comunicare și cultură.

Comisia de evaluare și selecție a proiectelor culturale se realizează de către o comisie constituită la nivelul Consiliului Județean Timiș, numită de președintele instituției. Ea va fi formată din reprezentanți ai Consiliului Județean Timiș și specialiști cu o experiență de cel puțin 3 ani de practică în domeniul culturii, din județul Timiș. Numărul specialiștilor trebuie să fie mai mare decât numărul reprezentanților autorității finanțatoare.

Fondul de urgență

Pentru accesarea fondului de urgență al Consiliului Județean Timiș, proiectul cultural propus nu trebuie să fi fost inclus în „Tim Cultura 2021 – Programul de finanțări pentru
cultură și tineret”. De asemenea, proiectele depuse pe fondul de urgență nu se supun restricției numerice de trei proiecte depuse per an bugetar de către un solicitant și nu vor fi luate în considerare la numărul total de proiecte depuse de un solicitant pe „Tim Cultura 2021 – Programul de finanțări pentru cultură și tineret”, dacă va fi cazul.

După etapa de înscriere, va urma o etapă de verificare și selectare a proiectelor depuse, apoi prezentarea celor selectate în mediul public și se vor putea face și contestații.

Documentația de solicitare a finanțării se va depune într-un exemplar la registratura Consiliului Județean Timiș, Bd. Revoluției din 1989, nr. 17, Timișoara până în 9 iulie. Actele necesare și ghidul de finanțare se regăsesc în format online AICI. A fost creat și un site dedicat proiectului.

editor Dan Oancia

1 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Tudor says:

  La cata cultura avem in Timisoara, patru milioane sunt nimic. Duduie Timisoara de cultura, nici vorba ca s-ar sifona acesti bani.

 2. Cele mai noi știri

  Mapamond

  Peste 10 persoane, rănite într-un atac armat, în Texas. Suspectul este în libertate

  Ştiri din Timiș

  FOTO. Pescarii se plâng că tund singuri iarba de pe malul Begăi, ca să nu se umple de căpușe

  Ştiri din Timiș

  Drăgaica la Țarina lu' Petre din Giroc - ritualuri străvechi, yoga și ateliere

  Ştiri din Timiș

  Două variante pentru Colterm: credit sau insolvență. Replica lui Fritz pentru premierul Cîțu

  Ştiri din Timiș

  Consiliul Județean Timiș vrea să cumpere servicii externe, juridice și IT, pentru instituțiile din subordine

  România

  Borcanul cu ficțiune - concurs pentru cei pasionați de cinematografie

  Ştiri din Timiș

  Numărul locurilor de muncă, tot în creștere. Cele mai recente anunțuri din campania Tion

  Ştiri din Timiș

  Raul Olajos, contracandidatul lui Dominic Fritz la alegerile pentru șefia USRPLUS Timiș

  Sănătate

  Rata de infectare cu coronavirus în Timișoara – 0,11 la mie. O singură localitate din județ are peste 3

  Sănătate

  Coronavirus, 12 iunie: 127 de cazuri noi în România. În Timiș sunt 20 de bolnavi la ATI și patru cazuri noi

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici