tion.ro Web analytics

Societatea civila - scrisoare catre Patriarhul Romaniei, despre viitorul mitropolit din Banat

Mai mulţi oameni de cultură şi intelectuali din Timişoara, din ţară şi chiar din străinătate au semnat o scrisoare pe care au trimis-o Patriarhului României, Preafericitul Daniel, despre cum ar vrea să fie viitorul mitropolit al Banatului. Mitropolitul Banatului Nicolae Corneanu a trecut la cele veşnice în urmă cu o săptămână. Miercuri a fost înmormântat în cripta ierarhilor de la Catedrala Mitropolitană.
Scris de Valentin Rusu - Mai mulţi oameni de cultură şi intelectuali din Timişoara, din ţară şi chiar din străinătate au semnat o scrisoare pe care au trimis-o Patriarhului României, Preafericitul Daniel, despre cum ar vrea să fie viitorul mitropolit al Banatului. Mitropolitul Banatului Nicolae Corneanu a trecut la cele veşnice în urmă cu o săptămână. Miercuri a fost înmormântat în cripta ierarhilor de la Catedrala Mitropolitană.

După 40 de zile de doliu, sinodul Bisericii Ortodoxe Române va alege un alt mitropolit. Funcţia este ocupată temporar chiar de către Preafericitul Daniel. Reprezentanţii societăţii civile din Timişoara i-au scris patriarhului despre cum ar vrea să fie viitorul ierarh care va conduce bisericile din Banat.

„Prefericite Părinte Patriarh Daniel, Cu firească sfială, ne adresăm — din nou, cu nădejde tare — Preafericirii voastre, iar, ca în urmă cu trei ani, ne socotim că glasul nostru înlăcrămat va fi ascultat cu bunăvoire. Încrederea noastră întreagă în credincioşia şi în înţelepciunea Preafericii voastre şi a tuturor înalţilor Ierarhi din alcătuirea Sfîntului Sinod ne îndeamnă a fi, pe bună dreptate, reţinuţi în a face orice consideraţii nelalocul lor, ştiind prea bine că nu se cade a se face sugestii de vreun fel cu privire la viitorul Mitropolit al Banatului, în urma dureroasei despărţiri de venerabilul nostru Mitropolit Nicolae Corneanu, chemat la Domnul, după grele suferinţe, în sacrosanctă zi de duminică blajin mângâiată de soare. Cu neostoită convingere în faptul că Sfântul Sinod va hotărî cu totală îngrijire, noi aşteptăm cu speranţă ca Întîistătătorul din Banat al credinţei noastre strămoşeşti să fie vrednic de lumina lăsată de înţelepciunea, blândeţea, iubirea de oameni, de adevăr şi de tradiţii, de limpezimea de a scruta spre ce este şi ce va fi în eparhie, în spiritualitatea neamului, în lumea creştină, pe întreaga noastră Planetă sfâşiată de suferinţe multe, lumină pe care ne-a lăsat-o greu încercatul nostru Ierarh plecat în lumea fără dureri a Cerurilor. Iertare ne cerem dacă, poate, aceste rânduri scrise cu ochii plini de rouă de plânset, ar părea prea cutezătoare, Preasfinte Părinte Patriarh Daniel, spre care ne-ndreptăm cu mare nădăjduire. Rămânem, Preafericite Părinte Patriarh Daniel, un de neabătut zid al credinţei străbune, cum pildă vie ne este neuitatul nostru Mitropolit Nicolae Corneanu, chemat de Tatăl Ceresc dincolo de vămile văzduhului, căruia — şi vă aducem din suflet mare mulţămită — i-aţi hărăzit slujbă de îngropăciune demnă de un destoinic principe al credinţei. Doamne, ajută!”, scrie în depeşa semnată de reprezentanţii societăţii civile.

Scrisoarea are zeci de semnatari, de la scriitori la profesori universitari şi academicieni, medici, artişti, istorici, jurnalişti, diverse personalităţi din străinătate etc. Printre semnatari se numără Ioan Păun Otiman, Petar Atanasov, Liliana Ardelean, Dusan Baiszki, Viorica Bălteanu, Adina Berciu, Mihaela Boiborean, Iconia Ecaterina Borza, Ioan Borza, Ionel Bota, Cătălin Bungescu, Ştefan Buzărnescu, Norberto Cacciaglia, Corrado Calabrò, Riccardo Campa, Nina Ceranu, Nicoleta Colceiar, Ervino Curtis, Ioan Haţegan, Paul Pîrşan, Elio M. Satti, Tănase Tăvală, Leon Vreme şi alţii.

Găsiţi anexată scrisoarea deschisă adresată patriarhului şi lista completă a semnatarilor.

 

0 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Cele mai noi știri

  România

  Trei noi cazuri de variola maimuţei în România

  Ştiri din Timiș

  Fritz s-a ținut de cuvânt. I-a luat din atribuții lui Tabără

  Ştiri din Timiș

  Reprezentanți ai Ministerului Sănătății și ai Băncii Mondiale, în vizită la Spitalul Județean Timișoara

  Ştiri din Timiș

  Deputatul liberal Marilen Pirtea: „Majoritatea opiniei publice românești susține politicile către direcția Vest"

  Eveniment

  Bicicliștii și trotinetiștii luați la ochi de poliția rutieră, la Timișoara. Zeci de amenzi în câteva ore

  Eveniment

  FOTO. Peste 600 de mașini abandonate au fost ridicate de polițiștii locali, de la începutul anului

  Ştiri din Timiș

  FOTO. Primăria măsoară străzile pentru viitorul contract de salubrizare

  Mapamond

  Încă două decese cauzate de variola maimuţei. Trei oameni au murit, de la începutul anului

  Sănătate

  Focar de COVID-19 la Spitalul Județean din Timișoara

  Capitală Culturală

  FOTO. Timișoara – Capitală Culturală Europeană, promovată în rândul ambasadorilor la București

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici