tion.ro Web analytics

Semaforișoara se extinde, cu fibră optică! Proiectul de trafic management ajunge să coste peste 10 mil. de euro

Semaforișoara se extinde, cu fibră optică! Proiectul de trafic management ajunge să coste peste 10 mil. de euro

<p>foto: arhiva</p>
10 milioane de euro! Atât ne va costa, în cele din urmă, controversatul și lăudatul sistem de management al traficului din Timișoara. Societatea de Drumuri Municipale, care se ocupă oricum de mentenanță, face o licitație pentru... extinderea infrastructurii de fibră optică. Pune la bătaie aproape 4 milioane de euro. Iar primăria se pregătește să extindă Semaforișoara la marginea orașului.
Scris de Roxana Deaconescu - 10 milioane de euro! Atât ne va costa, în cele din urmă, controversatul și lăudatul sistem de management al traficului din Timișoara. Societatea de Drumuri Municipale, care se ocupă oricum de mentenanță, face o licitație pentru... extinderea infrastructurii de fibră optică. Pune la bătaie aproape 4 milioane de euro. Iar primăria se pregătește să extindă Semaforișoara la marginea orașului.

SDM se ocupă de ceva timp de mentenanța sistemului de trafic management, mai exact din mai 2016, împreună cu firma care a implementat proiectul: Swarco Traffic. SDM are monopol în Timișoara și pe întreținerea căilor rutiere și pietonale, pe sistemul de parcare, pe curățenia la toaletele publice, iar acum vrea să „îmbunătățească” sistemul de trafic management și supraveghere video.

Ca să fie mai clar, Societatea de Drumuri Municipale a lansat o licitație pentru încheierea unui „acord cadru pe durata a patru ani pentru îmbunătățirea sistemului de trafic management și supraveghere video din Timișoara”. Acesta va cuprinde, de fapt, lucrări de extindere a infrastructurii de fibră optică, inclusiv furnizare și instalare de echipamente specializate.

Reprezentanții primăriei au explicat pentru TION că va fi vorba despre o reorganizare a sistemului. Practic, este posibil să fie mutate unele semafoare din locurile în care au fost puse și astfel este nevoie de extinderea fibrei optice. Se poate ajunge însă și la instalarea de semafoare noi.

Valoarea totală a contractului, care ar urma să aibă o valabilitate de patru ani și să includă opt contracte subsecvente, se ridică la 17,7 milioane de lei cu tot cu TVA, adică echivalentul a 3,7 milioane de euro.

Conform anunțului publicat de SDM pe SEAP, acordul „cuprinde lucrări de extindere a infrastructurii de fibră optică, inclusiv furnizare și instalare de echipamente specializate (…) Valoarea celui mai mare contract subsecvent: 1,76 milioane de lei, fără TVA. Valoare minimă contract subsecvent: 1,47 milioane lei, fără TVA”. Ofertele se pot depune până în 27 decembrie, la ora 15.

Proiectul de management al traficului din Timișoara a iscat o sumedenie de controverse, dar reprezintă o mândrie pentru conducerea Primăriei Timișoara, chiar primarul Nicolae Robu afirmând de mai multe ori că este unul dintre cele mai moderne sisteme din Europa. A costat în jur de 6 milioane de euro, parte din sumă venind de la Uniunea Europeană.

S-au prevăzut semafoare noi în 44 de intersecții, 90 de intersecții au fost modernizate, s-au montat camere de supraveghere în 134 de intersecții, 230 de camere video în trafic, șapte radare de viteză, 13 radare de informare, 13 panouri cu afișare numerică, precum și 37 de sisteme de detecție a trecerii pe roșu și 17 panouri de afișare a mesajelor variabile. De asemenea, pe Bd. Iuliu Maniu a fost amenajat un centru de comandă pentru trafic și supraveghere video, care a fost inaugurat încă din octombrie 2016. Sistemul a fost realizat de Swarco Traffic Romania SRL – SC Avitech SRL – SC Swarco Mizar SpA.

Primăria Timișoara se pregătește de partea a doua a proiectului, prevăzută în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă, ceea ce înseamnă că sistemul va ajunge și în zona metropolitană, pe o rază de 30 de kilometri de Timișoara.

Articole pe aceeași temă:

http://www.tion.ro/oda-proiectului-de-trafic-management-robu-sistemul-nostru-a-dus-timisoara-in-top/2108012


36 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Emilut says:

  Mai mulg asta cu traficul inca o tura?

  HOTIE

 2. Nume says:

  Nu-i destul ca stai aiurea la semafoare in Timisoara, acuma vom sta aiurea la semafoare incepand cu 30km dinaintea Timisoarei.
  Oare o sa le puna si pe autostrada?

 3. sim12345 says:

  o mare pacaleala
  nimic nu este intelgent, nimic nu se autoregleaza dupa ce in real time se analizeaza traficul

  o bataie de joc
  si mai insista ca este unuel dintre cele mai moderne din Europa… nu stiu cum nu-i crapa obrazul de rusine.

 4. Matei says:

  Cereti sa se faca public raportul de analiza a eficientei instalatiei curente a sistemului de mamagement al traficului si al analizei pe baza careia se face extinderea acestui sistem.

  Sa se mai cheltuie inca 4 milioane de euro pentru un sistem pe care s-a cheltuit deja 6 milioane si care functioneaza 25% este o prostie.

  NU se auto sesizeaza nimeni. Poate un ONG face o reclamatie la curtea de conturi…
  Aceasta este frauda.

  Bani pentru spitale si scolii nu se gasesc dar pentru sisteme nefunctionale sunt milioane de euro.

  Aceasta administratie incompetenta trebuie sa plece altfel Timisoara va fi in faliment in cativa ani !

 5. Anonymous says:

  Da numai puneti semafoare, banii aia bagatii in centura, faceti fonduri europene pentru centura va rog din inima, dale-n masa de becuri verzi si rosii ca oricum le-ai pune tot aglomeratie e daca orasul e plin.

  Pacat ca nu ot sa desenez aici in rubrica de coment ca as exeplifica nite rute pe harta.

 6. robingo says:

  o prostie fara margini, doar un dobitoc de la sat putea sa investeasca in asa ceva. In nici un oras nu s-a facut fluidizare exclusiva prin semafoare. Daca investea 10% din bani in piste de biciclete N-S, E-V + inel central reducea traficul mai mult.

 7. DeliKat says:

  Da, sistemul e la fel de inteligent ca cei care l-au gandit si implementat in forma actuala. Sunt curios pana unde se poate merge in tara asta cu genul asta de “specialisti”.

 8. cipak7 says:

  Fibra nu e rea. Se vedem eficienta algoritmului…

 9. gheoo says:

  Putin 10milioane. macar 80-100 sa fi pus. Cand mai prind ei sa aiba si guvern si presedinte si primar? pot fura in liniste

 10. ciocolata says:

  sa si platesti ca sa ai ceva mai prost..iti dai seama in ce fel a ajuns orasul Timisoara, un ciurliburili de langa arad complet senil o ajuns sa conduca orasul asta

 11. Oliver says:

  Semaforiada este pe post de beculețe de Crăciun ?

 12. Andrei says:

  Banii de burse al elevilor merituoși au fost taiati, dar milioane de euro pentru altceva de unde se poate mulge sunt mereu…

 13. Alex says:

  Dragi cetățenii ai acestei țări și cei ce conduceți tara aceasta va rog nu mai fiți așa de nepăsători cu viitorul copiilor voștri și nu gândiți o săracă fata care a fost violată la 10 anii de niste animale și multe alte aspecte cumplite ce se întâmplă în țara asta gen cazul Caracal unde ăla se plimba parca e fotomodel iar familia acelor fete este nenorocita pe viață în durere și suferință faceți ceva că aceste genuri de oamenii să se gândească de 2 ori chiar de 1 milion de ori înainte de a mai face așa ceva dați o lege capitală dar prin execuție cu durere maximă și făcută publică la cererea familiei persoanei vătămate fara drept de apel pt jeg nu se poate așa ceva in 2019 sa fie mai rău că în epoca de Piatra ( deschideți minele de uraniu și toți cei care sunt cu pedepse cumplite sa lucreze acolo și multe altele se pot face ! Așa sa va ajute Dumnezeu pe voi și familiei voastre cei care conduceți daca nu faceți ceva ! Durerea și suferință fiecărui om care suferă din pricina hoției și nepăsători voastre să se abată asupra copiilor și nepoților voștri !

 14. Timisorean says:

  Interesant ca sistemul va ajunge la 30km, acoperind zona metropolitana. Dar ce era daca faceati CENTURA 30km??? Ce era daca faceati o asociatie metropolitana cu timisoara si comunele din jur, ca la Oradea si sa atrageti fonduri europene sa faceti centura si cu 4 benzi? Ce sa vezi tot ca la Oradea! Aaaaa stai…. fondurile europene nu se pot fura chiar asa usor prin SDM!
  Noi tot cu semafoare, cu fantani, cu catarge, cu borduri. Nu renovarea cladirilor din centru ca la oradea si craiova, nu aquapark ca la oradea si deva, nu parcari ca la bucuresti si cluj, nu pasaje ca la oradea si bucuresti, nu autobuze noi ca la bucuresti si cluj, nu nimic la noi! Ma scuzi: angajari pe linie de partid la primarie cu salarii nesimtite.
  Dar hey, nu bucurestenii, oradenii, craiovenii sau clujenii il voteaza pe robu. Ci TIMISORENII il voteaza pe robu!
  Asa ca sa stati la semafoare sa aveti timp sa reflectati ca si vitele in turma!

 15. Bog says:

  Sa facă centuri scumpul nostru edil și atunci se va fluidiza traficul în oraș, nu semafoare peste semafoare ptr ca o sa fie și mai rău, dar aste este, mai trebe sa pape ceva și prieteniile domnului edil ca de asa este în tara asta.

 16. John says:

  Acuma nu stiu cati din comentaci sunt soferi, da oricum in ultimii ani numa un cretin nu vede ca s-a facut mult pentru fluidizarea circulatiei in Timisoara.
  Daca numarul masinilor a crescut peste capacitatea orasului, care nu a fost gandit pentru atatea masini, nu poti da vina pe primar, care cu toata aroganta lui a facut multe in acest sens.

 17. ZORRO says:

  INCREDIBIL , NU ESTE NIMIC INTELIGENT IN PORCARIA ASTA CU MANAGEMENTUL SEMAFOARELOR, NU E NICIO SCHIMBARE DE TIMPI DE NIMIC ASA FUNCTIONEAZA SI GATA NU TIN CONT DE NIMIK.ESTE CEVA CE DEPASESTE ORICE IMAGINATIE DE HOTIE SI PROSTIE. PACAT CA TIMISOARA A AJUNS IN ASEMENEA HAL!!sI INCA CEVA ,AM FOST PRIN BUCURESTI LUNA TRECUTA SI MENTIONEZ CA SE CIRCULA MULT MAI BINE CA IN TIMIOARA CEA CE MISE PARE JALNIC .FARA CUVINTE, PRIMARIE DE RATATI!!!

 18. Mariusica says:

  Cand aveti de gand sa va treziti timisorenilor? Am ajuns cei mai penibili din romania!
  In sectorul 4 s-a inaugurat o parcare supraetajata vu 236 de locuri in valoare de 23 mil de lei, adica aproape 5 mil de euro. Tariful este de 10 lei abonamentul lunar sau 1 leu la 2 ore!!!!!
  Sectorul 4 are un buget de aprox 110 mil de euro, iar timisoara de peste 300 mil de euro, adica de 3 ori mai mare!!! Si pe langa buget in 2018 sectorul 4 a mai atras inca vreo 27 mil de euro finantari europene, adica inca 25%!!!
  Si la buget de 3 ori mai mare timisoara nu e in stare sa atraga nimic si sa faca nimic! Facem catarge! Si semafoare! Si sa platim timpark de 3 ori mai scump ca un loc de parcare intr-o parcare supravegheata video, unde nu te ploua, nu te ninge!
  Cat mai aveti de gand sa fiti prosti??
  Dar hey, noi avem primar de dreapta, aia au primar de la ciuma rosie….. huoooo! Mai bine fura al nostru decat sa faca ceva ca un psdist!

 19. Mariuss says:

  cel mai slab implementat sistem..si-au batut joc de tot ce inseamna sofer in orasul asta. niste imbecili care se dau experti in trafic mgmt.

 20. Razvan says:

  ” Avioane ” DECAT 🙁 pe hartie ! Ad literam 🙂 USor de facut …

 21. fotbal1 says:

  Daca ar exista posibilitatea sa amendezi pe baza imaginilor tot participantii la trafic care comit ilegalitati si nu doar pe cei care arunca gunoaie. Totul pe baza acestor camere noi instalate atunci ar fii chiar o saolutie foarte buna.
  Asa e doar o spalare de bani !

 22. trist says:

  Asa s-au aruncat bani si pentru sistemul de camere pentru trecut pe rosu, sta degeaba

  p.s. numarati prin oras cam cate monitoare nefunctionale sunt imprastiate prin statii de autobuz.

 23. mmihai12 says:

  Ma poate lamuri si pe mine cineva cum e cu sistemul asta de management inteligent al traficului? M-as fi asteptat ca acest sistem sa aloce dinamic timpul si durata culorii verde sau rosu la semafor astfel incat sa nu existe inechitati in perioadele de trafic intens. In speta, sa nu existe intersectii in care cozile sunt mai lungi pe un sens decat pe celelalte. In practica nu e asa. Circul zilnic prin aceleasi zone din oras iar semafoarele au aceeasi temporizare indiferent de trafic. Uneori nu poti intra in sensul de la Marasti pentru ca e coada de la Cardinale pana in sens si doar acolo. La fel si cu directia Dragalina inspre gara.

 24. timisoara says:

  Prin poreclirea repetata a numelui orasului TIMISOARA , redactia Tion , respectiv ziaristii responsabili , aduc prejudicii imaginii orasului si mahnire celor ce iubesc orasul . Daca se continua in felul acesta , un grup de timisoreni vor actiona in instanta redactia . Va rugam respectati numele orasului !

 25. Tedy says:

  Din start va spun ca sunt apolitic,dar nu mi-am închipuit ca sunt atâția habarnisti pe acest site,probabil pietoni,pentru ca refuz da cred ca exista un singur conducator auto care sa nu vadă diferența fata de anii trecuți când la prima ploaie mai mare toate pasajele erau inundate și traficul blocat,dacă veneai din Sagului spre centru,Circumvalațiunii stăteai zeci de minute blocat,acum treci in 3-5 minute,nu spun ca sau făcut lucruri extraordinare dar este mai mult decât nimic ce a fost in anii trecuți,au fost reabilitate pasajele la gara,autogara,etc,sper sa continue,suntem de rasul lumi și 10 ani in spatele Clujului și Oradei,noi TIMIȘORENII ne-am tot încordat ca suntem inițiatorii Revoluției și am fost așa mândrii ca am fost tot timpul in opoziție,așa am rămas fără fonduri pentru infrastructura și investiții in timp ce alții au profitat și au beneficiat de fonduri,sa nu va spun cât m-am bucurat când a fost numit Grindeanu premier,am zis doamna sa reziste măcar un an sa apuce sa aprobe finanțarea câtorva proiecte importante pentru Timișoara,când colo și-a negociat un loc bine plătit pentru el,așa ca ce mai vorbim

 26. Cele mai noi știri

  Mapamond

  Noua Zeelandă a vaccinat 2,5% din întreaga populație într-o singură zi

  România

  VIDEO. Boncănitul cerbilor, surprins de camerele de monitorizare din pădurile Parcului Național Piatra Craiului

  Mapamond

  Recompensă de la SUA pentru familiile a 10 afgani uciși din greșeală într-un atac cu drona

  Ştiri din Timiș

  A murit Coleta de Sabata, singura femeie rector al Universității Politehnica Timișoara

  Ştiri din Timiș

  Peste 900 de locuri de muncă vacante prin AJOFM Timiș. Anunțurile din campania Tion

  Ştiri din Timiș

  Ana Munteanu, dată exemplu de RoVaccinare. Copilul ei de 8 săptămâni are anticorpi, s-a vaccinat când era însărcinată

  Economic

  La patru luni de la incendiul devastator, Frigoglass a reluat producția la Timișoara

  Ştiri din Timiș

  O comisie tehnică a Primăriei Timișoara „va analiza holistic” viitoarele investiții din Timișoara

  Ştiri din Timiș

  Sanctuarul de la Parța devine punct muzeal până în 2022, cu peste 400.000 de euro

  Ştiri din Timiș

  Alfred Simonis, despre scandalul cu Dan Dinu: Oamenii de afaceri din Timișoara nu au un partener, ci un adversar în primarul orașului

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici