Prima Sară bănățană a avut loc la restaurantul Leul de Aur. Proprietara localului și președintele HORETIM, Corina Macri, spune că acest concept, care datează de câteva zeci de ani, va fi preluat de mai multe restaurante din Timișoara și va avea loc și în spații neconvenționale, cum ar fi librării sau centre de artă.
„Sara bănățană vrem să o povestim cumva și să o readucem în memoria atât a localnicilor, cât și a turiștilor, ceea ce înseamnă cu fiecare produs bănățean, cu puțin din istoria lui și, în același timp, să ne prezentăm proiectul în continuare pe fiecare etapă, până la finalul anului”, a declarat Corina Macri.
Aceasta ne-a spus că majoritatea turiștilor străini întreabă de preparate locale. Cele mai solicitate sunt sarmalele, dar comandă și pastă de jumări, mititei, plescavița sârbească și gulaș unguresc.
Proiectul „Culinaria banatica” a început luna trecută și se va desfășura până la finalul acestui an, în contextul Capitalei Culturale Europene.
Antropologul culinar Caius Merșa, coordonatorul proiectului „Culinaria banatica”, a precizat că la Sara bănățană este vorba despre mâncatul în restaurant cu gustul de acasă.
„Corina a adus în sloganul nostru ideea de autentic și nu tradițional. Tradiționalul este un pic terfelit și pus cu tot praful pe el. Avem și în Timișoara anumite restaurante tradiționale, care sunt capcane pentru turiști, dar ideea este că autenticul reprezintă mai bine ceea ce oferim. Autentic înseamnă că dăm jos praful de tradițional de pe ce avem, știm că avem influențe din toate zonele, dar avem patina noastră, gustul nostru”, a afirmat Caius Merșa.
La prima Sară bănățană, oaspeții, printre care s-au aflat și studenți și jurnaliști străini, au putut degusta salată de vinete, zacuscă, țușpais de dovlecel, jumări, cârnaț de casă afumat, pastă de jumări, salată de icre de crap, brânzeturi, pită de casă, păsulă sleită, gulaș unguresc, salată bulgărească cu roșii de Biled, mititei pe jar, plescavița sârbească, sarmale, cartofi în untură de porc și proja cu brânză. La desert s-au pregătit clătite bănățene, tăieței cu mac, gomboși cu căpșune și plăcintă cu ludaie.
„Mâncare a fost grozavă. Gusturi diferite în comparație cu ce suntem obișnuiți, dar foarte bune. Mi-au plăcut mititeii și clătitele bănățene. Pastele dulci cu semințe de mac au fost foarte ciudate la început, nu au fost rele, dar a fost ciudat să mă gândesc la paste într-un mod dulce. Mi-au plăcut și brioșele galbene (n.r. – proja)”, ne-a spus Roberta Ruggeri, studentă din Matera, Italia, venită la Timișoara în cadrul unui program de voluntariat.
Luni, 19 iunie, de la ora 18:00, librăria „La două Bufnițe” va găzdui primul eveniment de povestiri al proiectului Culinaria Banatica: „Lecturile Culinaria Banatica” în dialog cu Camelia Burghele, eveniment moderat de Caius Merșa.
Camelia Burghele este etnolog/antropolog cultural specializat în magia terapeutică tradițională și formulele moderne de preluare a scenariilor magico-rituale, dar și în dinamica proceselor culturale din satele românești tradiționale (mai ales a satelor din Sălaj). Este dublu licențiată (Litere și Jurnalism, UBB Cluj) și are studii doctorale (UBB Cluj) și postdoctorale (Academia Română).
Proiectul Culinaria Banatica este inițiat de HORETIM, asociația patronală a zonei ospitalității și gastronomice din Timișoara și face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” fiind finanțat prin Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara.
Citiți principiile noastre de moderare aici!