tion.ro Web analytics

Sanctuarul de la Parța devine punct muzeal până în 2022, cu peste 400.000 de euro

De Erika Iszlai

Sanctuarul de la Parța devine punct muzeal până în 2022, cu peste 400.000 de euro

Muzeul Național al Banatului a predat amplasamentul pentru construcția punctului muzeal de la Parța. Termenul de execuție este de nouă luni, iar valoarea proiectului este de peste 400.000 de euro, bani din fonduri europene.
Scris de Erika Iszlai - Muzeul Național al Banatului a predat amplasamentul pentru construcția punctului muzeal de la Parța. Termenul de execuție este de nouă luni, iar valoarea proiectului este de peste 400.000 de euro, bani din fonduri europene.

Vineri, 15 octombrie, Muzeul Național al Banatului a predat amplasamentul pentru construcția punctului muzeal de la Parța. Managerul Muzeului Național al Banatului, Claudiu Ilaș a fost prezent la fața locului, alături de reprezentanții firmei care a câștigat licitația și proiectant.

„Este un moment foarte important pentru Muzeul Național al Banatului, dar și pentru întreg județul. Odată finalizat, punctul muzeal de la Parța va reprezenta un obiectiv unic din toate punctele de vedere. Cu sprijinul Consiliului Județean Timiș vom valorifica unicitatea acestui sanctuar neolitic de la Parța”, a spus Claudiu Ilaș.

Este vorba despre o construcție cu un etaj, care va adăposti o replică a unicului sanctuar neolitic din România și printre puținele din Europa, care datează de aproximativ 6.000 de ani, împreună cu obiecte și elemente caracteristice așezării din care făcea parte. Etajul va fi destinat în totalitate vizitatorilor.

Spațiul expozițional, împărțit în trei încăperi

Spațiul expozițional este împărțit în trei încăperi: sala mare care prezintă o cursivă cu vizibilitate spre sanctuar și două încăperi de tip vagon. Spațiul și circuitul expozițional vor fi amenajate în baza unui desfășurător de expoziție întocmit după standardele muzeografice moderne. Din sala mare se face accesul spre cele două încăperi vagon, dar și în camera de proiecție destinată vizitatorilor.

Clădirea va fi amplasată în apropierea primăriei și a altor obiective sociale și religioase, pentru o bună vizibilitate.

„Clădirea va avea o componentă administrativă care va asigura atragerea de proiecte de cercetare. În acest sens, dincolo de obiectivul major de realizare a investiției, este nevoie de asigurarea unor spații clar delimitate de cel expozițional, spații în care se pot desfășura pentru început activitățile administrative de curățare, conservare, inventariere, predepozitare a artefactelor arheologice descoperite pe siturile din hotarul localității Parța”, transmit cei de la MNaB.

Termenul de execuție este de nouă luni. Valoarea proiectului este de aproape 406.000 de euro (405.932,73 de euro), sumă provenită din fonduri europene, prin Programul Interreg România – Republica Serbia. Constructim S.A. este firma care va realiza obiectivul.

Sanctuarul neolitic de la Parța este vechi de 6.000 de ani, iar vestigiile descoperite aici sunt păstrate la Muzeul Național al Banatului. Sanctuarul este de formă rectangulară, de 11,6 m. lungime şi 6 m. lățime şi este împărțit în două încăperi: încăperea A situată la est şi B, aflată în partea de vest a sanctuarului. În centrul acestuia, pe ambele părţi ale zidului despărțitor dintre cele două încăperi, era o masă-altar pe care au fost descoperite o serie de obiecte care oferă o imagine despre ritualurile care erau practicate aici.

editor Dan Oancia

4 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Cineva says:

  Felicitari!

 2. Alin says:

  Am senzația că Consiliul Județean nu își dă seama de dimensiunea istorică a acestui sit, printre puținele din lume de acest gen. Ar fii bine ca pe viitor să se extindă cu galerii noi, să nu se rezume la coliba din imagine. Avem norocul să avem în România acest sit și e pus în valoare foarte superficial. Dacă nu vrem să aibă soarta tezaurului din aur de la Sânnicolau care a ajuns în străinătate. Mulțumesc.

  • p*lica frinaru says:

   Normal că nu-și dă seama. Partea mai proasta e ca astia de la muzeu, unde era expus intr-o sală, nu mai stiu cum sa scape de el.

   Abia asteaptă să-l mutye la Parta. Nu mă mir că n-au habar, uite muzeul se repara deja de mai multi ani decît anii în care a fost construit.

 3. Ovidiu says:

  Prea scump, nu ne trebuie, copiii nostri invata in frig, alte sunt prioritatile.

 4. Cele mai noi știri

  Ştiri din Timiș

  Locuitorii din Chișoda au făcut o petiție pentru a convinge primăria să le asfalteze străzile pline de gropi și noroi

  Sănătate

  Coronavirus, 2 decembrie: 1.149 de infectări și 66 de morți. Aproape 100 de cazuri și un deces în Timiș

  Ştiri din Timiș

  Rata de infectare cu Covid-19, aproape de 2,5 la mie în Timișoara. Situația în localități

  Eveniment

  Patru autotrenuri și o mașină, implicate într-un accident aproape de Lugoj. Mai multe persoane au fost rănite

  Sănătate

  Peste 300.000 de oameni sunt vaccinați cu schema completă în Timiș

  Ştiri din Timiș

  Librăria „La Două Bufnițe” aniversează 5 ani de la deschidere. Cinci zile de evenimente online și offline

  Ştiri din Timiș

  Câte un fruct și un sandviș pentru elevii de la Liceul Ortodox „Sf. Antim Ivireanul”, de la Primăria Timișoara

  Ştiri din Timiș

  Dăruiește bucurie de Crăciun. „Și anul acesta poți fi rază de speranță pentru un copil!”

  Ştiri din Timiș

  FOTO. Înghesuială la Târgul de Crăciun de la Timișoara. Accesul se face cu certificat verde

  Ştiri din Timiș

  Echipa de la Spitalul Militar din Timișoara decorată cu Ordinul „Meritul Sanitar” de președintele României

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici