tion.ro Web analytics

Protest impotriva fantanii lui Robu: Un asemenea proiect este kitsch

Reactualizat la:
Reactualizat la:
Primăria Timişoara merge înainte cu planul de a realiza o fântână muzicală cu jocuri de lumini colorate pe Bega. Fântâna-minune, estimată la 2 milioane de euro, ar urma să se facă la dorinţa expresă a primarului Nicolae Robu, fără ca ideea să fi fost măcar dezbătută public. Apar acum şi primii opozanţi. „Un asemenea proiect este kitsch, de prost gust, un proiect care nu reprezintă deloc statutul şi imaginea oraşului Timişoara”, consideră Institutul pentru Dezvoltare Locală.
Scris de Alina Strugariu - Primăria Timişoara merge înainte cu planul de a realiza o fântână muzicală cu jocuri de lumini colorate pe Bega. Fântâna-minune, estimată la 2 milioane de euro, ar urma să se facă la dorinţa expresă a primarului Nicolae Robu, fără ca ideea să fi fost măcar dezbătută public. Apar acum şi primii opozanţi. „Un asemenea proiect este kitsch, de prost gust, un proiect care nu reprezintă deloc statutul şi imaginea oraşului Timişoara”, consideră Institutul pentru Dezvoltare Locală.

Ca la orice investiţie, primul pas pentru realizarea fântânii de pe Bega – sistemul de spectacole de apă, jocuri de lumini muzică şi foc, după cum l-a numit primarul Nicolae Robu – este elaborarea studiului de fezabilitate. Şi au fost prevăzuţi bani la bugetul local pentru asta, fiind iniţiate procedurile pentru contractarea proiectantului.

Oficialii primăriei au explicat şi ce vor exact în tema de proiectare.

O fântână cu jocuri de lumini colorate, cu jeturi de apă care să ţâşnească pe muzică, efecte speciale cu ceaţă şi chiar un ecran de apă pe care să se transmită… partide de fotbal pe Bega şi să se proiecteze „spectacole multimedia care să cuprindă jocuri de laser şi imagini”.

Inclusiv concerte simfonice, rock etc. vor putea fi organizate în sit, cu background/ decor asigurat de jocurile de apă și lumină, corelate cu muzica. Fie că este vorba de evenimente speciale sau doar de seri obișnuite, zona va deveni atracția principală a orașului, locul unde se va asculta muzică bună, se vor urmări proiecţii laser şi video, spectacole multimedia de amploare, fântâna putând fi chiar şi parte interactivă, o componentă a orchestrei unui concert live”, argumentau reprezentanţii municipalităţii, estimând că o asemenea investiţie s-ar ridica la 2 milioane de euro cel puţin.

Apar şi primii opozanţi ai ideii, care reacţionează public împotriva planului primarului Nicolae Robu de a realiza un asemenea proiect. Este vorba despre Institutul pentru Dezvoltare Locală, o organizație non-profit.

Institutul pentru Dezvoltare Locală protestează pentru modul în care domnul primar Nicolae Robu intenționează să dezvolte orașul Timișoara, prin proiectul inutil al fântânii intitulate „sistemul de spectacole cu muzică, apă şi lumină pe Bega”. Institutul pentru Dezvoltare Locală susține proiecte sustenabile, proiecte care aduc plus valoare orașului Timișoara şi implicit zonei Banat, proiecte care să contribuie la desemnarea orașului Capitală Culturală Europeană în 2021. Institutul pentru Dezvoltare Locală consideră că un asemenea proiect este kitsch, de prost gust, un proiect care nu reprezintă deloc statutul şi imaginea oraşului Timişoara”, afirmă preşedintele organizaţiei, Graţian Mihăilescu.

Acesta le recomandă oficialilor primăriei să folosească mai bine banii pe care vor să îi aloce unei asemenea investiţii pe proiecte culturale de calitate.

Institutul consideră că cei 2 milioane de euro alocaţi pentru un astfel de proiect pot fi investiţi în evenimente culturale, care pot contribui cu adevărat la imaginea oraşului şi care pot aduce Timişoarei titlul de Capitală Culturală Europeană în 2021. Cu astfel de investiţii în proiecte neocomuniste, grandioase si lipsite de substanță, Timişoara nu are nicio şansă în această competiţie europeană”, mai spune Mihăilescu.

Nu în ultimul rând, Institutul pentru Dezvoltare Locală îl roagă pe primarul Nicolae Robu să organizeze şi o consultare publică, pentru a vedea ce au de spus locuitorii oraşului despre grandiosul proiect: se cere o dezbatere publică pe tema fântânii-minune practic.

De asemenea, se recomandă consultarea unor arhitecţi, a sectorului academic şi a sectorului business.

Institutul pentru Dezvoltare Locală se declară ca fiind „o organizație non-profit cu o abordare integrată şi holistică, ce realizează acțiuni inovatoare, care se constituie în motoare de dezvoltare locală şi regională sustenabile la nivel european şi internațional”.

Aceste acțiuni sunt realizate pe baza principiilor europene de subsidiaritate şi guvernanţă multi-nivel”, spun reprezentanţii institutului.

UPDATE. În replică, primarul Nicolae Robu spune că nu are ce să discute cu nimeni despre acest subiect, pentru că el a făcut deja un sondaj pe Facebook, iar rezultatele sunt elocvente.

În plus, liberalul crede că protestatarii nu au treabă cu fântâna efectiv, ci… cu administraţia Robu.

„Nu am ce discuta cu toți cârcotașii, cu toți protestatarii… Nu pot ei să frâneze dezvoltarea Timișoarei. Pe Facebook și acum este un sondaj. Cel puțin 80% din cei ce răspund la sondaj, și nu sunt puțini, agreează. Nu o să fim la cheremul celor care sunt împotrivă la absolut toate proiectele. Eu pot demonstra, pentru că se văd numele celor care votează. Dar la absolut orice sunt împotrivă. Pe ei nu-i interesează Timișoara, pe ei îi interesează să boicoteze proiectele administrației Robu”, susţine Robu.

Întrebat dacă nu ar totuşi normal să fie organizată o dezbatere publică într-un cadru instituţional, la primărie, având în vedere că se vorbeşte despre milioane de euro de la bugetul local şi în condiţiile în care accesul la pagina sa de Facebook… este blocat pentru cei care ”deranjează” şi nu o dată timişorenii au reclamat că sunt şterse comentarii, Robu a replicat: „Nu va fi nicio dezbatere, facem ce ne obligă legea, nu ce ne obligă ei… Când va fi, vom face, deocamdată suntem la faza de studiu de fezabilitate. În momentul de față, avem 273 care agreează și 78 de comentarii, sunt multe comentarii pozitive (…), din cele 78 probabil vreo 30-40 sunt împotrivă, cam jumătate. Sondajul este pe pagina Public Figure, pe pagina mea sunt prieten cu cine vreau eu. De oriunde poate să voteze oricine, mă liniștește sondajul, nu am emoții”, a conchis edilul-şef al Timişoarei. ​

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Cele mai noi știri

  Eveniment

  FOTO. Paradă moto pentru remarcarea prezenței motocicliștilor în trafic, la Timișoara

  Ştiri din Timiș

  Timișoara, printre orașele cu cele mai multe oferte de angajare. Ultimele anunțuri cu locuri de muncă din campania Tion

  Mapamond

  VIDEO. Rămășițele celei mai mari rachete chinezești se vor prăbuși pe Pământ duminică dimineața

  Ştiri din Timiș

  FOTO. Au început să fie montate semnalizări pe drumul dintre Margina și Holdea. Restricții din 10 mai

  Eveniment

  Cadavrele a doi bărbați, găsite plutind în Bega și Mureș. Identitatea unuia dintre ei, necunoscută

  Ştiri din Timiș

  Timiș: Cum vor merge copiii la ore, în a doua săptămână de școală, în funcție de rata de infectare din localități

  Sănătate

  Trei morți și peste 70 de cazuri noi de coronavirus în Timiș, de vineri până sâmbătă

  Sănătate

  Covid-19, România: 104 morți și peste 1300 de cazuri noi, în ultimele 24 de ore

  Ştiri din Timiș

  Oficial! Timișoara și alte zece localități din județ, în scenariul verde, de duminică. Se vor putea organiza concerte

  Turism

  Evadare în pandemie. Drumeție și cumpărături la înălțime, în satul Ineleț

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici