tion.ro Web analytics

Propuneri pentru universități: introducerea certificatului verde, profesori și studenți vaccinați

De Oana Bocănici

Propuneri pentru universități: introducerea certificatului verde, profesori și studenți vaccinați

Rectorii și reprezentanții celor șapte universități care fac parte din Consorțiul Universitaria s-au întâlnit pentru a stabili norme pentru desfășurarea educației în mediul universitar după doi ani de pandemie. Printre acestea se numără introducerea certificatului verde și vaccinarea profesorilor și studenților.
Scris de Oana Bocănici - Rectorii și reprezentanții celor șapte universități care fac parte din Consorțiul Universitaria s-au întâlnit pentru a stabili norme pentru desfășurarea educației în mediul universitar după doi ani de pandemie. Printre acestea se numără introducerea certificatului verde și vaccinarea profesorilor și studenților.

Consorțiului Universitaria include șapte universități din România: Academia de Studii Economice din București, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea din București, Universitatea de Vest din Timișoara și doi noi membri asociați – Universitatea din Craiova și Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu. Rectorii și reprezentanții universitari s-au întâlnit și au propus zece hotărâri pentru învățământul superior, după prelungirea perioadei de pandemie.

Cele zece hotărâri

1. Consiliul de Administrație al Consorțiului a analizat și aprobat cu unanimitate de voturi acordarea calității de membru asociat pentru Universitatea „Ovidius” din Constanța și Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați. În această formulă extinsă, bazată pe valori comune ale comunității academice și pe concurență constructivă, cele nouă universități membre ale Consorțiului Universitaria reunesc 42,43% din numărul de studenți și, respectiv, 32,38% din cadrele didactice titulare la nivel național.

2. Universitățile din Consorțiu reiterează ferm, și cu această ocazie, necesitatea și importanța vaccinării cadrelor didactice, a studenților și personalului didactic-auxiliar și nedidactic din universități pentru revenirea cât mai rapidă și în condiții de siguranță maximă la învățământul prezențial și la o activitate universitară normală.

3. Participanții consideră imperativă reglementarea în regim de urgență, prin acte normative la nivel național (ordin de ministru sau lege), a accesului în universități pe bază de Certificat verde, demers susținut cu fermitate de reprezentanții conducerilor universităților și ai studenților.

4. Având în vedere experiența acumulată în ultimii doi ani universitari, bazată pe desfășurarea preponderent online a activităților în contextul situației pandemice prelungite, participanții la întâlnire solicită Ministerului Educației crearea cadrului legislativ prin care universitățile să poată decide, pentru anumite domenii de studii și activități didactice, organizarea procesului educațional în regim online/hibrid și după încheierea pandemiei generate de răspândirea virusului SARS-CoV-2 și ridicarea stării de alertă pe teritoriul României, în baza unor standarde elaborate de Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS). Este incontestabilă schimbarea paradigmei educaționale și faptul că ea constituie o provocare majoră la adresa cadrului regulamentar universitar, care trebuie să o susțină.

5. Participanții solicită ca, având în vedere constrângerile temporale din acest an, fondurile alocate de Ministerul Educației în baza Ordinului nr. 5255/2021 să poată fi reportate pentru anii viitori, eventual sub forma unor granturi multianuale, concomitent cu eliminarea restricțiilor în privința categoriilor de cheltuieli eligibile.

6. Universitățile membre ale Consorțiului Universitaria vor continua să utilizeze toate oportunitățile pentru a-și menține activă prezența comună pe piață educațională internațională, adaptându-și la noul context pandemic activitățile specifice internaționalizării.

7. Consorțiul Universitaria susține solicitarea reprezentanților studenților de creștere a subvenției cămine-cantine și a pragului minim al bursei sociale, concomitent cu creșterea bugetului per total, pentru a nu fi redus numărul de burse acordate.

8. Consorțiul Universitaria pledează pentru întărirea dialogului social în vederea asigurării unui cadru de muncă protejat și sigur, a aplicării integrale a Legii salarizării (Legea 153/2017) și a Contractului colectiv de muncă.

9. În cadrul parteneriatelor cu mediul de afaceri, esențiale pentru dinamica universităților, Consorțiul Universitaria va derula împreună cu Banca Comercială Română, proiecte de tip policy papers prin care să vină în întâmpinarea nevoilor sociale și ale decidenților, axate pe digitalizare.

10. În cadrul întâlnirii de la Predeal a fost semnat Contractul de parteneriat al Consorțiului Universitaria cu Alianța Colegiilor Centenare, care vizează o viitoare colaborare reciproc benefică pentru calitatea pregătirii viitorilor profesioniști ai țării.

editor Amalia Kui

12 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. tibi says:

  nu vreti sa luati propunerile astea si sa vi le introduceti adanc in anus? pana dispar?

  • cornel says:

   Tibi, ce te bagi unde nu-ti fierbe oala? Aici este vorba de Invatamantul Universitar. Nu te priveste pe tine. Nu te-ar primi nici la Cantemir macar. Vezi ca iarasi are Sosoaca un live, fuga repede.

 2. Nicu says:

  Democratia in floare. Certificatul verde si vaccinul sant doua lucruri diferite. Sa conditionezi prezenta de un certificat care initial a fost introdus pentru trecerea mai usoara a frontierelor nu mai seamana a democratie. Problemele vor aparea vizibil in anii ce vor urma.

 3. cornel says:

  Foarte bine, luati exemplul Italiei.

  • McVid says:

   la italieni le pica podul cu ei cu tot. singurul lucru cu care ne asemanam cu macaronarii e prostia si mafia. unde vedem valul 20 facand ravagii? in tari corupte/subdezvoltate: china, state, italia, rromania. in mare parte pentru ca au lasat sistemul public de sanatate de izbeliste iar acuma, in timpul unei crize cel mult moderate, se confrunta cu probleme vechi de +30 de ani din sistem. Si indemnul asta la vaccinare, e ok. Dar sa obligi omul sa ia pastila albastra doar ca sa maschezi colapsul in care se afla sist. med., sa ii dai un shot de 20-30 euro in shimbul cotizatiei de +40 de ani la sistem. med. ca sa nu cumva sa ajunga in siutatia in care sa aibe nevoie de serviciile platite de atata timp. e ca si cum asigoratorii de masini limiteaza viteza la 30/h ca sa nu mai plateasca atatea daune. Intelegeti matale? mergem pe minim costuri – maxim taxe si solutiile cele mai ieftine ca sa nu se prinda plebimea.
   si maine/poimaine cand o sa pice sistemul, o sa dea vina pe noi, poporul.ca nu ne-am vaccinat, ca nu am respectat, ca nu am facut … bla bla bla. dar cand vedem baroni locali cu cravate la gat?

 4. Putregaiul din sistemul universitar e mai mare ca cel din Sanatate says:

  Dar cind făceați acum nici o lună, la început de an scolar, festivitati de autopreaslăvire a RECTORILOR și edili locali precum Alin Nica, Vicele Tabără, etc? Inghesuind ca sardelele studenți și universitari, în curtea scolii, fara nicio măsură de prevenție, Deși eram ÎN PLIN VAL 4 de Covid. Mafia Rectorilor este o adevărată LA FAMIGLIA, ultracorupta, inecată-n afaceri din bugetele grase de la Minister+taxele studenților. Toate funcțiile sunt date DOAR PE nepotisme ajungi du-se la ADEVĂRATE CASTE DE FAMILIE, cu averi de multe milioane de euro, din Bugetele pe Cercetare și fonduri Europene, șifonate prin proiecte puerile, ori doar pe hirtie. Nu degeaba universitățile din România scad de la an la an în ratingul internațional, sub privirile de complicitate ale mahărilor din Minister

 5. Lore says:

  Este exclus ca Daniel David, rectorul Universitatii Cluj sa fie de acord cu asa aberatie. Fiecare articol al lui e centrat pe om si liberul-arbitru. Restul rectorilor joaca cum le canta partidul din care fac parte. Sa speram ca nu ajungem la conditionarea educatiei ca in anii 50-60. Ar fi pacat de romani, se involuam asa din cauza unei psihoze colective.

 6. Garda says:

  Foarte bune, sa îl introducă odată. OBLIGATORIU ! Cei nevaccinați, sa rămână in mocirla in care se scaldă de atâta vreme, in lumea lor, paralela, bolnava și limitată. Ar trebui sa li se impute și costul spitalizării, atâta timp cât au refuzat vaccinul gratuit. Simplu.

  • McVid says:

   Jawohl herr oberstabsgefreiter !!
   la fel si cu copiii nascuti cu handicap !
   persoanele cu dizabilitati, ai dioptrii de 0.01 ? la dus cu tine camarad !!
   si alte tampenii
   auzi amice? dar tu, presupun ca ai fost copil candva, nu? ai beneficiat de asistenta medicala chiar daca nu cotizai la sistem? poate pentru ca ai tai au fost prosti sau poate ca ai fost tu prost si ai picat in canal. nu conteaza, te-au trata, da? ai primit ceva factura pe prostie dupa ce ia plecat ? nu cred .. asa ca de ce le ceri altora ?
   tot pe logica ta as suprataxa sportivii de performanta cand ajung la spital, ca doar nu-i nimic necesar din ce fac ei si se accidenteaza frecvent. sau ai un mediu de lucru periculos? suprataxare pe sanatate amice ca o sa ne sugi de bani la batranete….
   vezi tu, e putin mai complicat. daca nu aveam sistem de sanatate de stat as fi inteles. suntem privati, capitalisti, platim cat consumam fiecare. dar asa, cu cotizatia luata si servicii neprestate, nu-i ok. da-le oamenilor banii ce i-a cotizat inapoi daca tot te strambi din nas pe baza de vaccin. Maine-poimaine daca nu ai min.1.80m, max 90kg, ochii albastri sau verzi, n-ai ce cauta in societate.

 7. timisorean1 says:

  Ce oameni nemernici si spurcati sunt acest sefi de universitati! Deci vor vaccinare si DUPA ce se termina porcaria si se ridica starea de alerta! Ba chiar cer imperativ ACUM sa se dea o lege pana nu se termina “pandemia”! Jigodilor!

 8. Cele mai noi știri

  Sănătate

  Coronavirus, 2 decembrie: 1.149 de infectări și 66 de morți. Aproape 100 de cazuri și un deces în Timiș

  Ştiri din Timiș

  Rata de infectare cu Covid-19, aproape de 2,5 la mie în Timișoara. Situația în localități

  Eveniment

  Patru autotrenuri și o mașină, implicate într-un accident aproape de Lugoj. Mai multe persoane au fost rănite

  Sănătate

  Peste 300.000 de oameni sunt vaccinați cu schema completă în Timiș

  Ştiri din Timiș

  Librăria „La Două Bufnițe” aniversează 5 ani de la deschidere. Cinci zile de evenimente online și offline

  Ştiri din Timiș

  Câte un fruct și un sandviș pentru elevii de la Liceul Ortodox „Sf. Antim Ivireanul”, de la Primăria Timișoara

  Ştiri din Timiș

  Dăruiește bucurie de Crăciun. „Și anul acesta poți fi rază de speranță pentru un copil!”

  Ştiri din Timiș

  FOTO. Înghesuială la Târgul de Crăciun de la Timișoara. Accesul se face cu certificat verde

  Ştiri din Timiș

  Echipa de la Spitalul Militar din Timișoara decorată cu Ordinul „Meritul Sanitar” de președintele României

  Ştiri din Timiș

  Expoziție de fotojurnalism la Parcul Crăciunului. „Deschiderea unor uși mentale către un alt fel de fotografie”

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici