tion.ro Web analytics

Primăria Timișoara pune toalete ecologice în stații STPT, parcuri, locuri de joacă și cimitire

De Roxana Deaconescu

Primăria Timișoara pune toalete ecologice în stații STPT, parcuri, locuri de joacă și cimitire

foto: arhivă
Reactualizat la:
Primăria Timișoara va amplasa zeci de toalete ecologice mobile în unele stații STPT, parcuri, locuri de joacă și cimitire din oraș. În curând va căuta o firmă care să le aducă și să le întrețină, după ce consilierii locali au adoptat regulamentul și caietul de sarcini. În urmă cu șase ani, conducerea primăriei anunța că va începe o campanie de toalete civilizate.
Scris de Roxana Deaconescu - Primăria Timișoara va amplasa zeci de toalete ecologice mobile în unele stații STPT, parcuri, locuri de joacă și cimitire din oraș. În curând va căuta o firmă care să le aducă și să le întrețină, după ce consilierii locali au adoptat regulamentul și caietul de sarcini. În urmă cu șase ani, conducerea primăriei anunța că va începe o campanie de toalete civilizate.

Municipalitatea vrea să închirieze, timp de patru ani, cel puțin 40 de toalete ecologice, care „vor putea fi suplimentate în funcție de nevoile achizitorului, la un maxim de 70 de bucăți pe perioada acordului-cadru”. Firma care va câștiga contractul va trebui să întrețină și cele 28 de toalete ecologice de pe malurile Begăi.

Consilierii locali au aprobat, la cea mai recentă ședință, caietul de sarcini, precum și regulamentul pentru achiziționarea serviciului „Închirierea și întreținerea toaletelor ecologice mobile pe raza municipiului Timișoara”.

Este nevoie de WC-uri ecologice „în scopul asigurării igienei în zonele verzi (scuaruri, parcuri, grădini publice, locuri de joacă special amenajate) și în zonele aglomerate din municipiu, pe tot parcursul anului, cu precădere în sezonul cald și în perioadele cu festivități la care Municipiul Timișoara este organizator, coorganizator sau partener”, se arată în documentație.

Unde vor fi amplasate

Reprezentanții primăriei au stabilit că toaletele trebuie să fie neapărat verzi, noi, solid ancorate și să aibă podea antiderapantă. Nu vor putea fi puse „în zona fronturilor vizibile ale clădirilor declarate monumente istorice sau de arhitectură” și vor trebui montate „fără distrugerea pavimentului”.

Funcționarii din instituția de pe C.D. Loga au decis și locurile unde trebuie să fie amplasate WC-urile ecologice. Este vorba despre: Parc str. Cugir, Parcul Bucovinei, Piața Dacia/parcare, Biserica Mehala, Loc joacă str. Macilor/Bogdăneştilor, parc zona Blaşcovici, parc str. Lisabona/Măslinului, parc Sf. Nicolae, Parc Central – 2, Cimitir Calea Şagului – 2, Cimitir Calea Şagului/str.Vulturilor, Parc Clăbucet – 2, Parc Petofi/RATT, Parcul Poporului, Parc Piaţa Bihor, Bd. Sudului/parc, Bd. Constantin Prezan/Parc Pădurice – 2, Zona Steaua/loc joacă – 2, Parcul Catedralei – 2, Stația Timişoara Nord – 2, Calea Aradului/Institutul Agronomic, str. Albăstrelelor, Calea Sever Bocu/ str. Câmpina, Cimitir Rusu Sirianu, Cimitir Calea Buziașului, str. Învăţătorului/adăpost – 2, stație STPT Str. Apicultorilor, stație STPT Pod Str. Ovidiu Balea – Cartier Mehala, stație STPT Virgil Economu – Calea Dorobanților, stație STPT Zona Calea Buziașului – A.E.M., stație STPT Cartier Plopi/str. Jules Verne, stație STPT str. Polonă.

Societatea care va aduce toaletele ecologice va trebui să se ocupe și de curățenie, de „parfumarea pereților cabină” și de „înlocuirea hârtiei igienice”.

Toaletele „ultracivilizate” promise au rămas o idee

În 2014 se vorbea despre o campanie de toalete civilizate în Timișoara.

„Urmărim să traversăm o perioadă tranzitorie, de la situația în care am fost cu aproximativ 250 de astfel de toalete în oraș, la o situație în care să nu mai avem așa ceva. Am redus foarte mult, doar 80 sunt prevăzute în puncte cheie în care avem imperativ necesar. În paralel, va trebui să începem o campanie de toalete civilizate (…) Cred că trebuie să construim toalete foarte civilizate și sigur că dacă chiar vom face și achiziții de toalete de-a gata, trebuie să luam din acelea ultracivilizate, ultrascumpe (…) Vom vedea dacă putem să achiziționam, dar soluția este să construim și să terminam odată situația existentă la ora actuala”, spunea primarul Timișoarei în toamna anului 2014.

Sunt șase ani de atunci și primăria nu a cumpărat nicio toaletă „ultracivilizată” și nici nu a construit vreuna nouă, dar a plătit bani frumoși pentru întreținerea WC-urilor ecologice. Și a mai investit peste 200.000 de euro în redeschiderea unei toalete care a fost închisă odată cu demolarea acvariului din centru.

Singura toaletă așa-zisă „nouă” este cea din Piața Victoriei, care a fost redeschisă în urmă cu doi ani. Aceasta a costat, conform unui raport al Curții de Conturi, 1,11 milioane de lei, peste 200.000 de euro. A fost inaugurată în vara lui 2018 și ar fi trebuit să aibă și lift, dar acesta nu a fost amplasat nici până în ziua de astăzi.

Articole pe aceeași temă:

Peste 60.000 de lei pe luna pentru curatarea toaletelor publice din Timisoara

11 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Costel says:

  La locatia “Parc/str. Cugir au fost doua tolete ecologice. Nu mai retin pana cnd, dar au fost. In Piata Dacia, unde este piata, este toaleta publica. Pentru ce si toalete ecologice? Doar asa, sa iasa la numar? Parcul central (Scudier) are toalete publice (nu stiu daca si functionale). Aceeasi poveste ca si la Piata Dacia? Statia Timisoara Nord? A, n-avem 1 leu pentru toaleta din incinta garii? Iar daca intretinerea acestora se va face la fel ca intretinerea curateniei din statiile STPT-ului, e clar ce va fi la vara…

 2. Robica says:

  Robule vrei sa le faci acum pe toate inainte de alegeri?
  Daca faci o parcare supraetajata pana Duminica te votez.

  • Tibi says:

   @Robulica
   Cu randari 3D din cele N-spe studii de oportunitate, pre-fezabilitate si fezabilitate prezentate pe pagina personala de FB alaturi de celelalte realizari nu te multumesti ?
   🙂 🙂 🙂

 3. pica nasu says:

  Problema cu toaletele astea ecologice e ca mai trebuie si golite/spalate….
  Ia mergeti la alea de langa podul de fier…Sau mai bine nu, dac nu puteti sa va tineti respiratia pe perioada…procedurii…
  Si mai sunt si niste texte interesante “tatuate” la interior…poate preluati cateva in campania electorala..

 4. Neoanon says:

  Dl Robu si PNL tocmai ce au promis ca in urmatorii 4 ani vor face ceva si pentru zona Modern, promisiunea consta in amplasarea unui WC ecologic pentru statia STPT Virgil Economu.

 5. Ceasca says:

  Hai cu spaga!
  Nu se mai satura asta..

 6. Claudiu says:

  Fara insistentele lui Brancovan inca faceam pe noi in centrul orasului.Asta e ca si atunci cand a venit Iliescu in vizita la Politehnica in anii 2000 si pe holuri miroasea a var…le are cu facut chestii in ajun…Cu 3 zile inainte de alegeri tu vi sa zici ca rezolvi vu toaletele…atatia ani ce fras ai facut?

 7. gabriela borcsi says:

  da contracte in stanga si in dreapta doar mai prinde ceva sa mai puna la pusculita, oricum a ciordit pt 10 generatii dupa el, sau poate doar a decontat la judecatori procurori ca si aia terbuiau platiti cumva la cate dosare are pe rol

 8. Misto says:

  Prin alte tari asa toalete din plastic se pun numai la santierele de constructii, pe campurile unde lucreaza “capsunarii”, Insa si aceste toalete sunt regulat curatate de catre firme specializate care se ocupa de ingtretinerea / mentenanta, golirea lor si revizia lor. Parca saptamanal inlocuite cu alte care au fost la baza firmei curatete, golite, dezinfectate, reparate si puse in stare de functionare.
  Eu sunt plecat de mult din tara , dar asa ceva, toalete ecologice pe post de WC publice permanente, nu am vazut niciunde. In Timisoara cand am trecut, am cautat fara succes WC unde sa pot face pipi dar in afara de aia din Piata Operei nu am gasit. Asa de acolo este cat de cat mai acatarii, dar departe de orice buda publica din gara unul oras mai maricel de prin Europa.
  La piata unirii ati facut vre-o 2-3 ani renovare, sau ce o fi fost dar buda publica de acolo nu ati vazut ca si aia e buna de renovare. Ca sa imi fac nevioile acolo, trebuie sa ma duc la terase si sa comand o cafea ca sa am posibilitatea sa fac pipi mai civilizat. Chiar e asa ce greu sa priceapa unii de prin primarie ca civilizatia unui oras se masoara si prin numarul si calitatea de buzi publice civilizate ?
  Vine acuma “Timisoara, centru cultural european”, vor venii mii de turisti si majoritatea la intrebarea unde pot face puipi li se va arata lanul de porumb, sau boschetii din Piata Operei, malul Begaului, sau se va ridica din umeri.

  • mumu says:

   in parcul carmen sylva era o toaleta plastic inchisa cu lacat . locul de toaleta amenajat inchis cu lacat . m-am pisat intr-o tufa …..e bine

 9. Ştirile judeţului Timiş

  Primăria pierde în instanță în fața Direcției de Cultură. Podul Mihai Viteazu nu poate fi modificat
  Podul Episcopal – Mihai Viteazu nu poate fi modificat, au decis magistrații Tribunalului Timiș.

  Sănătate

  În Timișoara, rata de infectare cu Covid-19 este aproape de 3 la mia de locuitori! Localitățile din Timiș cu indicele de infectare peste 1,5
  Timișoara este aproape de un indice de infectare cu Covid-19 de 3 la mia de locuitori, în timp ce alte localități din Timiș chiar l-au depășit. Sunt mai multe măsuri care se aplică din momentul depășirii anumitor indici de infectare. Când sunt peste 3 la mia de locuitori, se închid școlile, iar elevii învață exclusiv online. 3

  Eveniment

  Bărbat rănit grav după ce a traversat drumul Timișoara-Șag prin loc nepermis. A primit primul ajutor de la un pompier aflat pe drumul spre serviciu
  Accident de circulație, marți dimineață, pe drumul ce leagă Timișoara de Șag. Un bărbat în vârstă de 66 de ani a ajuns în stare gravă la spital după ce a traversat șoseaua prin loc nepermis, fără să se asigure și a fost lovit de mașină. Victima a primit primul ajutor de la un pompier aflat în timpul liber care a și securizat locul accidentului, împreună cu soția și cumnatul, până la sosirea forțelor de intervenție. 3

  Sănătate

  Cinci focare de Covid-19 au fost stinse, în Timiș. Au mai rămas 12 focare active
  În ultimele 24 de ore, cinci focare de Covid-19 din Timiș au fost stinse, conform reprezentanților Direcției de Sănătate Publică (DSP). Au mai rămas 12 focare active. 2

  Sănătate

  Timiș, Covid-19, ultimele 24 de ore: localitățile unde au apărut cazuri noi. A crescut numărul pacienților de la ATI
  În ultimele 24 de ore, în Timiș au fost depistate 147 de cazuri noi de Covid-19. Numărul pacienților cu SARS-Cov2 aflați pe patul de spital a crescut, de la o zi la alta, în Timiș cu peste 20. A crescut și numărul pacienților cu SARS-Cov2 internați în secțiile de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI)

  Sănătate

  România, înaintea pragului de 6.000 de decese ale persoanelor cu Covid-19. Timiș: 147 cazuri noi de coronavirus
  România este pe cale să atingă pragul de 6.000 de decese ale persoanelor infectate cu Covid-19. În Timiș s-au înregistrat până marți, 20 octombrie, 199 decese ale persoanelor cu SARS-Cov2. Sunt 3.400 de cazuri noi de coronavirus în România, din care 147 în Timiș.

  Ştirile judeţului Timiş

  COLECTAȚI SEPARAT ȘI DEPOZITAȚI CORECT DEȘEURILE!
  ADVERTORIAL. În 2020 nu mai avem dreptul la poluare. Indiferența față de depozitarea deșeurilor de orice fel oriunde nu mai este demult o alternativă de bună practică. În 2020 să arunci deșeurile într-o pubelă oarecare este ușor, dar să le depozitezi separat este...la fel de ușor.

  Sănătate

  Timișoara: 48 de paturi sunt pregătite la o clinică din zona centrală a orașului pentru pacienții cu Covid-19
  Conform unui Ordin al ministrului Sănătății Nelu Tătaru, Secția Clinică de Recuperare Cardiovasculară devine secție exterioară a Spitalului de Boli Infecțioase Victor Babeș Timișoara. Aici vor fi internați pacienți cu Covid-19, în limita a 48 de paturi. 3

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.