tion.ro Web analytics

Primăria Timișoara, cu un picior în groapă în 2018. A avut arierate și de peste 2 milioane de euro

Primăria Timișoara, cu un picior în groapă în 2018. A avut arierate și de peste 2 milioane de euro

<p>foto: arhivă</p>
Reactualizat la:
Cum și-a gestionat banii în 2018 Primăria Timișoara? Foarte greu, dacă luăm în considerare faptul că, la un moment dat, avea datorii mai vechi de 90 de zile în valoare de peste 2 milioane de euro. Cu un an înainte, la aceeași dată, nu existau datorii. PMT a luat un credit de peste 100 de milioane de lei și mai vrea unul de aproximativ 214 milioane de lei. Ca să dezvolte în forță orașul.
Scris de Roxana Deaconescu - Cum și-a gestionat banii în 2018 Primăria Timișoara? Foarte greu, dacă luăm în considerare faptul că, la un moment dat, avea datorii mai vechi de 90 de zile în valoare de peste 2 milioane de euro. Cu un an înainte, la aceeași dată, nu existau datorii. PMT a luat un credit de peste 100 de milioane de lei și mai vrea unul de aproximativ 214 milioane de lei. Ca să dezvolte în forță orașul.

Primăria Timișoara s-a luptat, efectiv, în 2018, cu banii, rostogolind datorii de la lună la lună. Municipalitatea a încasat, așa cum se știa de la începutul anului, mai puțini bani din cotele defalcate pentru echilibrarea bugetelor locale venite de la bugetul de stat. Urmarea? Nu și-a putut plăti la timp obligațiile, nici către firmele contractate pentru diverse lucrări, nici către societățile din subordine. Angajații STPT au avut, la un moment dat, restanțe salariale de peste două luni, au fost probleme cu apa caldă, iar pe unele șantiere s-a stat, în perioadele în care ar fi trebuit să se lucreze la capacitate maximă.

În luna septembrie, Nicolae Robu anunța că perioada critică s-a încheiat.

„În mod normal, de acum nu mai putem ajunge în astfel de situații. Perioada critică pentru municipiul Timișoara consider că a trecut. Urmează să încasăm în această lună, din taxe și impozite locale din partea firmelor, persoanelor juridice, mai general vorbind, o sumă pe care o estimăm la 25 de milioane de lei. Închipuiți-vă cât de greu a fost în lunile precedente, că încasam între 100.000 și 300.000 de lei suma corespondentă, pe lângă cotele defalcate din impozitul pe venit. Cu acești 25 de milioane vom putea să plătim tot ce ne apăsa, ce reprezintă datorie mai stringentă. Și intrăm în normalitate”, susținea edilul.

Cum s-a intrat în normalitate? Cu… datorii! Astfel, potrivit datelor oficiale furnizate de Direcția Economică a PMT, pe 31 octombrie 2018 existau facturi restante mai vechi de 90 de zile – așa-numitele arierate – în valoare de 10,2 milioane de lei. Adică, potrivit cursului valutar de la data respectivă, peste 2,2 milioane de euro! Pe 7 noiembrie, PMT a achitat 8,7 milioane de lei din această sumă și e destul de puțin probabil ca, ulterior, să fi ajuns la zero. Și mai interesant este că, la 31 octombrie 2017, municipalitatea nu avea nicio factură restantă cu o vechime mai mare de 90 de zile!

Viitorul sună însă ciudat. În toamnă, PMT a luat, din Trezorerie, un credit de peste 100 de milioane de lei, destinat exclusiv societății de termoficare Colterm. Banii au fost folosiți pentru plata în avans a subvenției la gigacalorie, al cărei preț a fost, de altfel, majorat. În plus, consilierii locali au fost de acord cu intenția Executivului PMT de a contracta un alt credit, în valoare de aproape 214 milioane de lei. Din această sumă, peste 113 milioane de lei vor fi folosiți pentru refinanțarea creditelor actuale, iar restul va merge către investiții. PMT a plătit și 20.000 de euro consultanță pentru o firmă care să spună dacă un astfel de credit este sau nu avantajos.

„Mergem înainte cu creditul, Timișoara are nevoie de dezvoltare. Cei care se opun de fapt sunt deranjați că în Timișoara se fac atâtea lucruri bune. (…) 100 de milioane folosim pentru investiții și un obiectiv important este Pasajul Solventul. Pasajul Solventul, Podul Jiul, Podul Ilsa, Podul Bobâlna, evident Pasajul Consiliul Europei – acestea sunt cele mai mari obiective de infrastructură pe care le avem”, explica primarul Nicolae Robu necesitatea unui nou credit.

Articole pe aceeași temă:

[related-post post_id=”2162480″]

[related-post post_id=”2139531″]

[related-post post_id=”2158116″]

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Cele mai noi știri

  Sănătate

  Scade iar rata de infectare cu Covid-19 în Timișoara, dar crește în Timiș, duminică, 7 martie

  Ştiri din Timiș

  Covid-19, Timiș, 7 martie: peste 300 de noi infectări din 1.605 teste

  Ştiri din Timiș

  Coronavirus, România: peste 3.000 de infectări noi și aproape 50 de decese

  Ştiri din Timiș

  FOTO. Cum arată clădirea Teatrului Oravița, cel mai vechi din România, în șantier pentru restaurare

  Eveniment

  Razie pe șoselele din Timiș. Zeci de șoferi au rămas fără permis de conducere și au fost aplicate peste 450 de amenzi

  Ştiri din Timiș

  Aproape 70.000 de oameni vaccinați anti-Covid în Timiș

  Ştiri din Timiș

  FOTO. Trasee de drumeție și ture de alergare în vară, în Timiș

  Ştiri din Timiș

  Carantină chiar și 21 de zile în Timișoara și cele patru comune periurbane. Raed Arafat explică de ce

  Eveniment

  VIDEO. Cum este prins tânărul de 17 ani care a furat o mașină și a condus beat prin Timișoara

  Ştiri din Timiș

  Noi modificări în desfășurarea orelor în scenariul roșu

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici