tion.ro Web analytics

Prima dezbatere publică din mandatul lui Fritz: timișorenii au cerut reducerea impozitelor, primarul analizează o strategie pe termen lung

De Roxana Deaconescu

Prima dezbatere publică din mandatul lui Fritz: timișorenii au cerut reducerea impozitelor, primarul analizează o strategie pe termen lung

Reactualizat la:
Prima dezbatere publică din mandatul primarului Dominic Fritz s-a lăsat cu multe intervenții. Timișorenii vor reducerea impozitelor pe clădiri. S-au plâns în special cei care dețin spații și clădiri de închiriat. Nu se poate acum, le-a spus Fritz, dar pentru anul 2022 va fi făcută o strategie pe termen lung.
Scris de Roxana Deaconescu - Prima dezbatere publică din mandatul primarului Dominic Fritz s-a lăsat cu multe intervenții. Timișorenii vor reducerea impozitelor pe clădiri. S-au plâns în special cei care dețin spații și clădiri de închiriat. Nu se poate acum, le-a spus Fritz, dar pentru anul 2022 va fi făcută o strategie pe termen lung.

Timișorenii au fost chemați, joi după-amiază, online, la o dezbatere publică pe marginea proiectului de hotărâre privind stabilirea taxelor și impozitelor locale pe anul 2021. Valoarea acestora nu se modifică decât cu rata inflației, astfel că oamenii vor plăti în continuare impozitele crescute încă din 2018.

Reprezentanții primăriei au decis să elimine însă câteva taxe speciale și să prevadă altele noi, conform legii. De asemenea, vor fi acordate scutiri de 50% celor care au clădiri nerezidențiale și au fost afectați de pandemie. Vorbim în principal despre domeniul Horeca, iar patronii trebuie să îndeplinească unele condiții.

„Obiectivul a fost să dăm aceste scutiri fără să afectăm pe termen scurt bugetul orașului. Doar această scutire de 50% pentru cei afectați de pandemie are un potențial lipsă de 40 de milioane. Tocmai de aceea am încercat să echilibrăm nevoia de nu agrava cetățenii cu taxe sau impozite noi sau mai mari. Pe de altă parte, nu putem de la un an la altul să avem găuri subite în buget.

Când construim bugetul pe anul 2022 o să gândim lucrurile pe termen lung. Vom încerca să reducem o parte din cheltuielile de funcționare și să reducem și niște inechități, să zicem, în sistemul impozitelor și taxelor locale. Chiar dacă înțeleg că sunt unii care și-ar fi dorit să facem mai mult în acest an, cred că acest proces este unul pe termen lung”, a explicat primarul Dominic Fritz.

Timișorenii au continuat să ceară reducerea impozitului pe clădiri și pe mijloacele auto, acestea fiind mărite cu 50% încă din anul 2018, odată cu modificarea Codului Fiscal.

„Reprezint un grup de firme, închiriem în jurul a 300 de spații de birouri și comerciale în Timișoara. În contextul pandemiei, chiriile au scăzut cu 30-40%. La ora actuală, în Timișoara, avem, comparativ cu București, Cluj și alte orașe mari, cel mai mare impozit pe clădiri. Suntem la 1,3% și mai avem și acea penalitate de 50% și ajungem undeva la peste 2% impozit. Care este posibilitatea, dacă nu a unei reduceri semnificative, dar măcar a anulării acestei majorări de 50%, ca să ajungem măcar în termenul legal maxim de 1,3%?”, a întrebat Dan Iliescu.

Edilul-șef a explicat că modificarea Codului Fiscal a adus o gaură de 60 de milioane de lei în bugetul local, acesta fiind și motivul pentru care fosta administrație a decis majorarea de acum doi ani.

„Eu nu sunt aici să apăr decizia din 2018, dar trebuie să iau la cunoștință că acesta este felul în care au fost construite bugetele. Eu nu cred că o schimbare bruscă poate să fie sustenabilă pentru anul viitor. În perspectivă, eu văd aici o schimbare, dar din păcate nu în anul acesta, tocmai pentru că am și dat aceste scutiri de 50% pentru cei afectați de pandemie, pe tot anul. Dar și pentru că mă aștept ca anul viitor guvernul să înnoiască această hotărâre și să putem da scutire și în 2021 pentru domeniile afectate. Eu nu pot, de la un an la altul, să reduc cheltuielile primăriei cu 60 de milioane de lei”, a mai precizat Fritz.

Edilul-șef susține că problema principală o reprezintă cheltuielile de funcționare, bugetul fiind mai mare decât cel de investiții.

Și social-democrații vor reducerea impozitelor

Consilierii locali PSD cer și ei același lucru ca timișorenii nemulțumiți de impozitele mărite acum doi ani. Ei vor depune amendamente la proiectul de hotărâre pentru reducerea impozitelor.

„Exact acest tip de impozit propunem să îl lăsăm pentru anul viitor, fiind un an greu, la 1,3%, să nu-l mai majorăm cu 50%. Am motivat că noi dăm tot timpul exemple de bune practici guvernamentale locale Oradea și Cluj. Acolo este 1,1%, dar am zis că pentru a nu fi acuzați de populism și pentru a prejudicia bugetul de anul viitor am zis să revenim la 1,3. A doua propunere este la fel, la mașini, să nu mărim, să mergem pe impozitul maxim. Nu știm dacă o să avem majoritate, dar l-am spus”, a atras atenția Radu Țoancă.

Primarul Timișoarei i-a rugat pe aleșii social democrați să pregătească și o propunere de tăiere a cheltuielilor pentru susținerea amendamentelor.

Timișorenii care au participat la dezbatere au mai vorbit și despre introducerea unui impozit de lux pentru spațiile industriale nefolosire, însă nici această propunere nu-și poate găsi locul în proiectul pentru stabilirea taxelor și impozitelor pe 2021.

„Eu propun perceperea unui impozit de lux pentru spațiile nefolosite. Am văzut în alte țări, se pare că funcționează foarte bine la nivelul de a activa comunitatea. Sunt spații cu un potențial foarte mare de reconversie, dar care rămân la mâna timpului, acest impozit de lux ar presupune activarea de spații industriale pentru dezvoltarea de businessuri ale tinerilor antreprenori”, a explicat Raluca Ilaș.

Alți timișoreni au atras atenția asupra diferențelor la impozitele plătite de persoanele fizice și cele plătite de persoanele juridice pentru clădirile nerezidențiale. Fostul consilier local Flavius Boncea a atras atenția asupra unei alte probleme: modul în care se aplică scutirea de impozit pentru cei care și-au renovat, din forțe proprii, clădirile în care locuiesc.

„Este nevoie de un alt pachet pe termen mediu și lung, este această diferență între persoane fizice și juridice la clădiri nerezidențiale. Cred că intenția inițială a fost să nu încarce persoanele fizice, știu că ponderea persoanelor fizice este destul de mică, marea majoritate sunt într-adevăr persoane juridice, dar sunt de acord că diferența ar putea să aibă niște efecte adverse și trebuie reanalizat. Anul acesta nu este un moment bun pentru a crește impozite. Este nevoie și de niște analize de impact financiar”, a mai explicat Fritz.

Problemele ridicate vor fi analizate de către funcționarii din primărie, care vor decide dacă este cazul ca acestea să intre în proiectul pentru stabilirea taxelor și impozitelor locale pe anul 2021. Proiectul urmează să fie votat de consilierii locali. Îl puteți analiza pe site-ul primăriei, la secțiunea Proiecte de hotărâri, pe luna noiembrie!

Conform documentației pregătită de PMT, sunt propuse pentru eliminare mai multe taxe, printre care taxa de turism sau taxa pentru căsătoria în alt loc decât la Casa Căsătoriilor. Intră însă câteva taxe noi, prevăzute de lege.

Taxe eliminate propuse:

1. Taxa pentru eliberare Planurilor de Situație PUZ, PUD, în regim normal – format digital
2. Taxa pentru eliberarea Planurilor de Situație PUZ, PUD, în regim normal – format analogic
3. Taxa pentru imprimarea Nomenclatorului Stradal și a părții scrise D.T.A.C./ D.T.A.D. PUG/ PUZ/ PUD
4. Abonament GIS – consultare Banca de Date
5. Taxa pentru Atestarea Persoanei Fizice pentru funcția de Administrator de Condominii confrom Legii 196/2018
6. Taxa pentru Autorizarea Persoanelor Juridice pentru desfășurarea Activității de Administrare de Condominii conform Legii 196/2018
7. Taxa pentru Înscrierea la Examenul de atestare pentru funcția de administrator de imobile
8. Cost autocolant pentru afișare la locul construcției ori amplasării panoului publicitar
9. Taxa pentru reglementarea Regimului de înălțime al construcțiilor – în regim normal
10. Taxa pentru eliberarea adeverinței de teren intravilan și adeverințe teritoriu administrativ – în regim normal.
11. Taxa pentru vizarea Listei de tarife
12. Taxa pentru oficierea căsătoriei în altă locație decât Casa Căsătoriilor
13. Taxa pentru promovarea turistică a municipiului Timișoara.

Taxe noi propuse:

1. Taxă pentru apartamentare, subapartamentare și reapartamentare – în regim normal (100 lei)
2. Taxă pentru apartamentare, subapartamentare și reapartamentare – în regim de urgență (300 lei)
3. Taxă pentru predarea amplasamentului ocazionată de emiterea acordului de către administratorul drumui (100 lei)
4. Taxă pentru obținerea acordului de la administratorul drumului (150 lei)
5. Taxă pentru îndeplinirea procedurii schimbării numelui pe cale administrativă (50 lei).

11 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. cornel says:

  Voi sunteti normali? Reducerea impozitelor? Sa nu se mai faca nimic, banii sa ajunga doar pentru plata salariilor celor angajati la Primarie. Nu? Unde s-a mai pomenit sa faci dezbatere publica despre impozite. Desigur ca eu ca si contribuabil daca ma intrebi, vreau impozit zero, sa nu ma mai duc la serviciu, dar sa m-i se dubleze salariul. A, si alocatia, Si sa ies la pensie la 30 de ani.

  • Eu says:

   Lasă ba sa tripleze impozitul și să mai taie din salar sa te vad ba desteptule daca mai urlii așa că o maimuță

  • Ritz says:

   taxe si impozite plus austeritate de la mama merkel. ati votat heuropa luati din fata … 🙂

   • Fritozifila says:

    Sa miscoram tot sa creem aparenta ca Fritzi si conslierii USR voteaza pentru cetateni. Nu exista buget pe termen lung, bugetul se intocmeste pentru fiecare an, cand vor motiva faptul ca nu se face nimic in oras pe temeiul faptului ca n au fost bani pt ca nu s au primit de la Guvern si nici bani la bugetul local n au fost sa ii intelegeti si sa ii votati pentru inca 4 ani in care orasul sa o ia pe o panta descendenta

 2. jhon marascu says:

  reducere impozitului la imobile si auto ar fi o idee buna, robu le-a crescut exagerat

 3. Euz says:

  FaPte nU vOrBe

 4. Marius says:

  Mda, au facut o sumă frumoasa cît a mers.
  Zici ca inchiriau în Paris sau Londra..
  Iar acum vor reducere !
  Sa mai renunțe la mașinile scumpe si proprietati si sa plateasca .
  Parca la omul simplu se aplica reduceri la impozit pe apartamentul amărît care poate il are.

  • IRLVNT says:

   Suntem SINGURII din tara care plătim impozit auto cu 50% mai mult… Asta e normal? Adică dacă îmi fac flotant de Dumbrăvița și dau la aia cu 50% mai puțin e ok? O mizerie între dinți și se pare că nici ăștia nu știu să folosească periuța și pasta…

 5. Vlad* says:

  E aberant sa le scada impozitele la aia cu 15 lei limonada… au facut bani si mai fac, daca stiu sa se plieze.
  Impozitul auto majorat aiurea de Rombu trebuia analizat.

 6. Ecoman says:

  Impozitele ar trebui marite. E o rusine sa platesti 100 de lei pe an pt o masina sau 150 de lei pt un apartament.

 7. Cele mai noi știri

  Ştiri din Timiș

  Fără apă, duminică, în zona bd. Dâmbovița

  Ştiri din Timiș

  Mărțișoare dezinfectate, în pandemie. „Le facem cu elevii la școală, să păstrăm tradiția”

  Sănătate

  Cea mai mare rată de infectare cu Covid-19 este la Dumbrăvița, localitate în carantină

  Sănătate

  Covid-19, Timiș: opt pacienți au murit în ultimele 24 de ore. Noile cazuri pe localități

  Sănătate

  România, 27 februarie: 3432 de noi infectări cu coronavirus. Aproape 10% sunt din Timiș

  Sănătate

  Se fac programări pentru vaccinul Pfizer în Timiș. Șapte fluxuri noi, de luni

  Ştiri din Timiș

  Primăria Timișoara a anulat licitația pentru centrul oncologic de terapie de la Babeș. Din lipsă de oferte admisibile

  România

  FOTO. Călător în pandemie. Traseul spre Ineleț, pregătit pentru turiști

  Eveniment

  Bărbat la spital din cauza unui șofer neatent care nu a oprit la STOP, într-o localitate din Timiș

  Ştiri din Timiș

  FOTO. Ziua bolilor rare, la Timișoara: proiecții inedite în semn de solidaritate, pe fațada UMFT

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici