tion.ro Web analytics

Poluarea din Timișoara, măsurată cu 16 stații noi de monitorizare a calității aerului. Fritz: Vom identifica rapid poluatorii din oraș

De Roxana Deaconescu

Poluarea din Timișoara, măsurată cu 16 stații noi de monitorizare a calității aerului. Fritz: Vom identifica rapid poluatorii din oraș

foto: arhivă
Vom avea 16 stații noi de monitorizare a aerului, care vor fi montate de Primăria Timișoara în parteneriat cu un ONG. Trei vor fi puse aproape de cele patru existente, pentru a se face măsurători comparative. Sunt mult mai performante decât cele vechi și ne vor ajuta să identificăm mai rapid poluatorii din oraș, spune primarul.
Scris de Roxana Deaconescu - Vom avea 16 stații noi de monitorizare a aerului, care vor fi montate de Primăria Timișoara în parteneriat cu un ONG. Trei vor fi puse aproape de cele patru existente, pentru a se face măsurători comparative. Sunt mult mai performante decât cele vechi și ne vor ajuta să identificăm mai rapid poluatorii din oraș, spune primarul.

Primăria Timișoara va încheia un parteneriat valabil 12 luni cu Fundația Eta2U, care donează municipalității senzori de monitorizare și măsurare a calității aerului. Consilierii locali trebuie să-și dea acordul.

„În acest moment, avem în Timișoara patru stații de măsurare a calității aerului. Practic, acest parteneriat ne va ajuta să creștem de patru ori capacitatea noastră de a afla în timp real calitatea aerului și problemele de mediu din Timișoara. Fundația Eta2U va asigura acești senzori și se va ocupa de funcționarea rețelei, precum și de serviciul de monitorizare. Aceste stații sunt mult mai performante decât cele patru existente în prezent și care monitorizează doar concentrațiile de PM10”, a declarat primarul Dominic Fritz.

Timișoara are încă din anul 2007 patru stații care măsoară poluarea din oraș, care fac parte din Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului – RNMCA. Două dintre ele sunt de trafic și sunt în amplasate în Calea Aradului și Calea Șagului, cea de pe C.D. Loga este stație de fond urban, iar cea de pe Bd. Iosif Bulbuca este una industrială.

Potrivit datelor tehnice făcute publice de primărie, senzorii de trafic și industriali monitorizează „poluanții SO2, NO, NO2, NOx, CO, metale grele (Pb, Ni, Cd, As din PM10 gravimetric, PM10 nefelometric și gravimetric și compuși organici volatili (benzen, toluen, etilbenzen, o,m,p˗ xilen)”, în timp ce stația de fond urban măsoară „poluanții SO2, NO, NO2, NOx, CO, O3, PM2,5 nefelometric și gravimetric și compuși organici volatili (benzen, toluen, etilbenzen, o,m,p˗ xilen) și parametri meteorologici”.

„Vom putea să identificăm rapid poluatorii din oraș”

Cele 16 stații care vor fi montate acum în oraș măsoară „temperatura și umiditatea atmosferică, respectiv concentrații ale poluantului PM2.5 și PM10”, se arată în documentația pregătită de primărie.

[relatedArticles]

Acestea vor face concurență cele noi și vor fi amplasate în cele mai aglomerate intersecții din oraș. Vor oferi rapid date despre calitatea aerului în Timișoara, la care vor avea acces atât autoritățile, cât și timișorenii.

„Vom putea să identificăm rapid poluatorii din oraș și, în același timp, să avertizăm timișorenii. Deoarece datele vor fi publice și actualizate în timp real, și timișorenii își vor putea forma o imagine corectă asupra poluării și vor vedea dacă măsurile pe care le vom lua vor îmbunătăți real calitatea aerului”, a mai spus primarul Fritz.

Cei 16 senzori noi vor fi racordați la rețeaua electrică de către municipalitate, „prin prestarorii de servicii cu care există contracte încheiate”. Potrivit documentației, Fundația Eta2U asigură suportul tehnic. Se așteaptă aprobarea bugetului local pe 2021. Acordul de parteneriat va fi votat în Consiliul Local Timișoara, va avea o valabilitate de 12 luni și va putea fi prelungit.

În luna mai a anului trecut, România era amenințată din nou cu infringementul din cauza poluării. Timișoara era unul dintre cele cinci orașe cărora Comisia Europeană le-a dat un termen de patru luni pentru a rezolva problema calității aerului. Autoritățile anunțau atunci că vor interzice circulația autobuzelor și camioanelor cu motor sub Euro 4.

Unde vor fi puse cele 16 stații noi:

Calea Șagului – în zona intersecției cu strada Ana Ipătescu (posibilitate de comparație cu Stația TM2 a RNMCA)
Bd. Liviu Rebreanu – în zona intersecției cu str. Constantin Brâncoveanu
str. Surorile Martir Caceu – în zona intersecției cu str. Ripensia
Bd. Take Ionescu – în zona intersecției cu str. Mihail Kogălniceanu
Calea Aradului – în zona intersecției cu str. Miresei
Calea Aradului – în zona intersecției cu strada Liege (posibilitate de comparație cu Stația TM5 a RNMCA)
str. Gheorghe Lazăr – în zona intersecției cu Calea Circumvalațiunii
Bd. Cetății – în zona intersecției cu str. Cloșca
Pasajul Jiul
str. Budai Deleanu – în zona intersecției cu str. Iuliu Maniu
Bd. Vasile Pârvan – în zona Pieței Leonardo da Vinci
str. Divizia 9 Cavalerie – în zona intersecției cu str. Sever Bocu
intersecție AEM – Calea Buziașului (posibilitate comparație cu Stația TM4 a RNMCA)
str. Ion Mihalache – în zona intersecției cu str. Andrei Șaguna
str. Gării, în zona intrării la ELBA
str. Aristide Demetriade – în zona intersecției cu str. Frigului (Zona Continental).

29 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. tudi says:

  Fritz, i-am identificat demult. Nu-i nici o surpriza, prietenii tai de la Conti pe care-i vizitai in campanie… Sper sa te ajute informatia. Succes! Tu esti schimbarea in bine! Ave!

 2. fotbal1 says:

  Daca se vor putea identifica si chiar amenda cei care polueaza cu ajutorul acestor aparate, atunci ar fii super.

 3. Oare primaria functiona ca in epoca de piatra? says:

  Vom face O STRATEGIE A POLUARI consilieri mei se vor ocupa personal Ca pina acuma am facut strtegi,angajari,de personal si ne am vaicarit de GREAUA MOSTENIRE unde sant proiectele aberante de tramvaie =trenuri Timisoara-Jimbolia si altele din campania electorala Am mai avut un primar care a vrut sa bage trenul in subteran Acuma avem un primar care sa nu faca nimica sa nu fie scriticat

 4. Baluba says:

  Poluatorii se cunosc domnule primar, daca existau deja statii de masurare de ce se cheltuie bani in plus pe acelasi lucru? Dati contracte la prieteni aia da, nimic nou in administratia publica, firma de cauciucuri , ca sa nu dau nume , a poluat , polueaza si va polua bine merci in continuare si stranepotii dvs. vor apuca asta ,inafara de 1 amenda pe care si o permit la orice ora, nu aveti ce sa le faceti, curentii de aer sunt in miscare vin de pe toata planeta ….chiar daca veti constata ca se masoara depasiri in statii, va fi greu sa i puneti in carca la firma x poluarea din oaras.
  In campania electorala ati spus ca transformati cartierele si forta de acolo vine ….a trecut ceva timp si nu se vede nicio miscare, in cartierul Elisabetin se darama cladirile ati zis ca il faveti ca il Las Vegas )) Doamne!!!….cata minciuna a fost si in campania USR , v- au votat babele ca vorbiti frumos si sunteti pe gustul unora dintre ele.Pana acum nimic concret lucrati pe proiectele vechi.

 5. Raoul says:

  Continental cred ca este numarul 1. Probabil toata lumea a simtit din cand in cand in aer miorsul specific

 6. pink says:

  Povesti, povesti, povesti. Parca doamna Rodica Militaru de la USR lupta din greu cu Continental-cauciucuri pentru reducerea mirosului. Dar asta doar in campanie! USR-ul dupa ce a ajuns la putere in Timisoara a uitat cu totul de acest lucru. Acum nu mai conteaza mirosul de cauciuc? Sau e mai important ca Fritz e neamt si Continental la fel? Ne-am saturat de minciuni. PSD=PNL=USR – aceiasi mizerie!

  • Nelu says:

   Rodica Militaru a luptat pentru legea mirosurilor, care a fost promulgata deja. Nu a luptat cu continentalul. Ca sa upti cu poluatori iti rebuie legi si masuratori. Acum o sa fie ambele.
   Conteaza mirosul, de-aia au pus statii de masurare, cat poti fi de ridicol?

   Da un google inainte sa debitezi ceva, nu e greu.

 7. Gelu says:

  Daca datele vor fi citite corect, vor fi surprize mari, pentru ca vechile statii erau puse pentru a acoperi si musamaliza realitatea crunta.Presimt ca vor fi certuri mari si cu unii operatori economici, care atunci cand erau reclamati mituiau controlul de la mediu astfel incat datele lor apareau in parametri. Faceau masuratori in spatii inchise, iar filtrele de masurare erau scoase afara doar pentru scurt timp astfel incat sa acumuleze praf in parametri normali la cantarire, si uite asa eram in regula dar nu stiam de ce murim. E ca la padure, nu stim cum dispare ca nu o taie nimeni. Adevarul trist e ca ne taiem singuri craca de sub picioare, condamnadu-ne copiii pentru cativa arginti.

 8. Maria says:

  Fanii inculpatului Robu vor spune ceea ce a zis și stăpânul lor deja: “nu exista poluare, toți parametrii sunt pe verde, e cel mai curat oraș din tara”. Eventual sa dea vina pe Fritz ca el e de vina pentru poluarea “brusc” apărută.

 9. Timisoara2020 says:

  Imi vine sa rad:-))) cum sa nu sti ce se întâmplă în acest oraș, Fritz vi de pe Marte?? Scoateți camioanele și tirurile din oraș, nu mai da ti avize de construire haotic pt betoane și din păcate zona verde lipsește, pun ei un copac la ditamai cartier ul . Curatenia în acest oraș nu s a făcut cum trebuie,spatiile verzi sunt oribile. Sa zic ceva de fabrica Continental??? Ducem lipsa în oraș cu desăvârșire de copaci în cartiere. Multe mașini tranzitează Timisoara în lipsa de centura . Prea multe mașini de olteni, nu vreau sa supăr pe cineva dar acesta este adevărul. Și ultima chestie ,transportul în comun la noi trebuie regândit și făcut mai logic.

 10. Mike says:

  Continental cauciucuri. Verstehst du?

 11. Alex says:

  Se stie de ani de zile ca unul dintre cei mai mari poluatori din oras este Continentalul de la Padurea Verde.

  • sss says:

   Continental Cauciucuri produce sute de compusi chimici toxici cancerigeni care nu ii masoara nimeni. Statiile astea sigur nu au capacitatea sa masoare toti compusii chimici.

 12. Robert says:

  Parca vad ca o iasa ca e cel mai curat oras din lume :))))

 13. Ionelush says:

  Conti Tyres ofer un miros mirific in fiecare noapt…in weekend noaptea vine un miros groaznic de la fabrica de bere … intrebarea mea este de ce doar dupa ora 1:00 incep mirosurile? Oare doarme primarul la ora aia? La ce sunt necesare investitii de detectie cand scopul este detectarea tipului de poluare pentru a determina care societate polueaza…Avem fosti evazionisti la Colterm … mergem spre bine…Dle. primar aveti buletin de Timisoara ca nu se vede!

 14. tibi says:

  Schaeffler-Gruppe proprietarul Continental …..pe cat ca nu ai coae sa-i amendezi calumea ci cu maxim vreo 5k euro maxim
  hai noroc si ce-o zis gheo

 15. sss says:

  Locuiesc pe Grigore Alexandrescu, (frumoasa strada btw, lucrari facute cu cap)
  si vreau sa zic ca de cand a venit Fritz cei de la continental au bagat in priza filtrele active pentru ca nu am mai simtit miros si nu cred in coincidente.

 16. Gogu says:

  Ce gluma bună. Nu știm cine polueaza. Acum ii vom prinde

 17. Bogdan says:

  Poate ne explica domnul Fritz de ce domnul Nunu impus la Colterm e condamnat penal, de ce Raoul Trifan a abandonat studiile si si-a falsificat CV-ul si ce cauta dublul exmatriculat Latcau pe functie publica

 18. koko says:

  Conti = particule toxice in aer…..dimineata pe la 7 si seara dupa 20 de abia respiri in zona de Nord a orasului,efectiv te inteapta mirosul in nas + vara praf negru peste tot ….bleaks…SPUNE NU POLUARII CONTINENTAL
  i as muta la 100 km de TM sau orice alta civilizatie

 19. Elenor says:

  Ei sunt identificați de mult și nu s-a făcut nimic….acum după ce vor fi identificați din nou,ce o să faceți? Ne interesează fapte…nu vorbe…de vorbe suntem sătui de peste 30 de ani…

 20. Timisorean says:

  Din pacate asta e un subiect mai greu ca si autostraziile.
  Poluarea fabricilor se poate oprii doar prin lege. Garda de mediu, ca toate institutiile ar trebui sa aiba un program de permanenta, cand suni la ei indiferent de ora sa se deplaseze la fata locului cu girofare. Atata timp cat institutiile lucreaza de la 8-16 si faci o reclamatie ca la 21 miroase de la conti sau alta fabrica si ei se deplaseaza peste 15 zile ca au termen 30 zile si zic ca nu au gasit nimic nu rezolvam nimic.
  La fel la masinile care scot fum, ar trebui sunat la politie si rar care sa vina instant sa ii traga pe dreapta si sa faca masuratorile. Si ar trebui schimbata impozitarea masinilor, sa nu mai platesti dupa cilindree, care este o ineptie, ci dupa norma de poluare a masinii.
  Apoi e problema prafului. Aici partial tine de primarie. Curatenie. Pe langa borduri acuma efectiv e noroi. Cand se usuca il ridica vantul sub forma de praf. Apoi toate “spatiile verzi” care sunt numai noroaie trebuie betonate sau asfaltate, iar in parcuri trebuie plantat gazon, nu iarba naturala care creste rar si in smocuri si permite ridicarea prafului.
  Mai e praful din afara orasului, de pe campuri si din localitatiile invecinate care tot de vant e adus. Asta se rezolva printr-o perdea verde in jurul orasului. Pentru asta trebuie lege. Se poate face langa centura aceasta perdea, dar inseamna expropieri de terenuri, proiecte, autorizatii, bla bla. Dar pana localitatiile “dormitor” nu isi vor asfalta toate drumurile tot se aduce noroi pe masini in oras.
  Deci cam nu prea are fritz ce sa faca in afara de curatenie si asfaltare.

 21. Anti_vir says:

  Noile statii monitorizeaza doar particule de anumite dimensiuni nu si compusi chimici deci nu se vor folosi pentru a detecta poluatorii industriali. Particulele in suspensie respective sunt fie praf fie rezulta din arderi iar faptul ca le plaseaza in intersectiile cele mai aglomerate denota ca vrea sa dea vina pe trafic. Putin probabil sa urmareasca reducerea incalzirii cu sobe pentru ca aceste cazuri nu sunt multe.
  E nevoie de bani la primarie si acum se gandeste de unde sa ii stoarca. Ca toti politicienii de pana acum va lovi in cei care circula cu masina prin tot felul de taxe aplicate tuturor nu in functie de poluarea produsa. Nicidecum nu se va lua de prietenii lui producatori de cauciucuri pentru ca aceste statii pur si simplu nu detecteaza asa ceva. Eventual mai taie din proiectele de infrastructura pe motivul ca masinile polueaza.
  Probleme cu depasiri temporare de cantitati admise sunt peste tot in Europa, mai ales in localitatile unde primariile au ales sa plaseze acele statii in intersectii. Am vazut un astfel de reportaj, in Germania, unde la nivelul solului langa intersectiie se detecta o concentratie depasita la ore de varf dar la 10-15 metri mai incolo nu. Primarul de la vremea respectiva a decis unde sa se instaleze statia. Nu a facut-o foarte inspirat iar orasul respectiv e in situatie de infringement pentru calitatea aerului urmand sa plateasca amenzi iar mutarea statiei dureaza, fiind nevoie de acordul agentiilor UE.

 22. Gelu says:

  Vai Fritzake ce chestie…o sa ii identificati? Pai asa prosti sunteti voi?!!! sa inteleg ca nu sunt date inregistrate la garda de mediu? sau nu stiti voi cum sa analizati date!?! hai ma da prost esti? Se vede ca ai fost Secretara!! Sau poate si mai rau…nu esti prost da’ esti gangster….ai o cardasie cu Continental ca asa ti s-o fi dat ordin de la gestapo sau de la SA si SD, cine stie? ramane sa vedem! Si daca iasa ca Conti aia ai tai care opresc filtrele sunt de vina…ce o sa faci, o sa zici ca polueaza fabrica de paine a lu nustiu cine….jenant astia sunteti voi USSR-istii o agentura.

 23. Gini says:

  Nu ai nevoie de senzori că să simți poluarea de la Azur , aerul are un miros înțepător de multe ori în cartierul Plopi ! A-ți face bine să luați măsuri în zona industrială Buziașului

 24. Jucan says:

  Pe podul din Calea Sagului trebuie o statie de monitorizare a calitatii aerului…vedeti acolo valori.
  Intre orele 14.00 si 18.00.

 25. miercuri says:

  Poluatorii sunt TEFAL-urile din 2001 si 2010 cu filtrele anulate. La cate masini sunt in timisoara pe diesel, abia mai poti respira cand iesi la o plimbare. Bonus: Continental, si altii. Asa-i cand la garda de mediu lucreaza piticii Prostului ca Noaptea si Albei ca Zapada.

 26. zet says:

  Ofer Statie Monitorizare Poluare mobila,GRATIS !(ideia).
  Se scoate primarul Fritz afara din primarie pe marginea strazilor.Se opreste pe spatiul innoroiat dintre trotuar si carosabil.Va observa noroi daca a plouat si praf daca este uscat.Vizual apreciaza nivelul prafului deja intarit pe marginea bordurii.Daca bate vintul plaminii lui vor face o apreciere a gradului de poluare.Se uita spre cer si daca e innorat ,bucurie mare.Ploaia va spala carosabilul.Daca ploua mai tare,mare noroc ,mare.Se va spala cacatul ciinilor care traiesc fara grija in apartamentele din bloc.Desigur nu trebuie omisa poluarea cu gainatul ciorilor.
  Ar mai fi poluarea cu mirosuri naturale de usturoi prajit din casa scarilor din blocuri ,dar aici este lege care rezolva prroblema.
  Dupa revenirea in biroul sau din primarie acelasi primar,tot gratis poate deschide leptopul si poate citi doleantele celor care au postat inaintea mea.
  Totul GRATIS,rapid si fara factorul subiectiv care poate interveni la citirea rezultatelor masuratorilor celor 16 statii de masurare.
  Succes fritzzzzzzz !

 27. Cele mai noi știri

  Ştiri din Timiș

  A început Bega Bulevard! Parada ambarcațiunilor, teatru, spectacole și Cursa Rățuștelor

  Ştiri din Timiș

  6 sfaturi esențiale privind siguranța la volan pe timpul iernii

  Eveniment

  Proprietari de câini periculoși chemați la poliție după o acțiune a Protecției Animalelor

  Ştiri din Timiș

  15 asociații sportive primesc finanțare de la Centrul de Proiecte, pe Apelul 4

  Ştiri din Timiș

  Trafic închis pe unele străzi din Timișoara

  Ştiri din Timiș

  CJSU: Masca obligatorie până la 50 de metri de unitățile de învățământ. Carantină de noapte pentru localități din Timiș

  Sănătate

  Coronavirus, 17 septembrie: Peste 4.000 de infectări în România. 316 cazuri în Timiș, dintre care 53 de minori

  Eveniment

  Restricții de trafic, sâmbătă, în zona lacului Surduc, între Surducul Mic și Fârdea

  Ştiri din Timiș

  Sistemul de emitere a rovinietelor s-ar putea întrerupe. Alte modalități de plată

  Ştiri din Timiș

  Caravana medicală ATI și Caravana cinematografică ROD, din nou în Timișoara, pe strada Polonă

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici