tion.ro Web analytics

Patru case traditionale banatene, cu tot cu locuitori, prind viata la Muzeul Satului Timisoara

Reactualizat la:
Muzeul Satului din Timişoara e plin de case din diferite părţi ale ţării. Acum însă, printr-un proiect transfrontalier, conceptul se va schimba şi vor apărea patru case ale etniilor din Banat. Mai mult, acestea vor avea şi locuitori, pentru ca imaginea vizitatorului să fie cât mai completă, în ceea ce priveşte obiceiurile zonei de unde provine locuinţa respectivă. Totul se va pune pe roate până la finalul anului viitor. Va fi reprezentată acolo casa bănăţeană, maghiară, şvăbească şi sârbească
Scris de Valentin Rusu - Muzeul Satului din Timişoara e plin de case din diferite părţi ale ţării. Acum însă, printr-un proiect transfrontalier, conceptul se va schimba şi vor apărea patru case ale etniilor din Banat. Mai mult, acestea vor avea şi locuitori, pentru ca imaginea vizitatorului să fie cât mai completă, în ceea ce priveşte obiceiurile zonei de unde provine locuinţa respectivă. Totul se va pune pe roate până la finalul anului viitor. Va fi reprezentată acolo casa bănăţeană, maghiară, şvăbească şi sârbească

Replica casei bănăţene româneşti este replica unei locuinţe din Chizătău, elementul definitoriu fiind activitatea agro-pastorală. Un concept la care încă se lucrează. A doua va fi o casă tradiţională germană, unde se insistă mai mult pe prelucrarea fierului. Casa sârbească este axată pe ţesătorie, în timp ce locuinţa tradiţională maghiară e axată pe pescuit.

Pentru locuitorii caselor sunt două variante luate în calcul – o variantă în care vor locui oameni acolo în funcţie de evenimente – câte două-trei zile sau o variantă în care să stea permanent acolo. Cei de la Muzeul Satului lucrează la scenarii de locuire. S-a primit deja la ADETIM o ofertă de la o familie care vrea să locuiască acolo permanent. Va fi organizat un concurs. Vor fi patru familii şi 8 angajaţi noi.

„Conceptul este deosebit. Vom putea experimenta live anumite lucruri care se întâmplă în spaţiul bănăţean în viaţa de zi cu zi. Există posibilitatea ca doritorii să petreacă ei înşişi, în cadrul acelor case, câteva zile plăcute. Avem şi alte proiecte de perspectivă. În fază incipientă este un tunel al timpului, care să descrie Timişoara în mai multe faze. Consider că suntem pe calea cea bună”, a spus Marian Vasile, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Timiş.

Proiectul “Muzeul Viu al Satului Bănăţean, Csongrad – Timiş, Tradiţie şi Multiculturalitate” se implementează în perioada februarie 2013 – decembrie 2014. Bugetul total al proiectului este de aproape 1,3 milioane de euro, din care valoarea totală a finanţării nerambursabile (asistenţă FEDR şi cofinanţare naţională) este de 895.000 de euro.
Proiectul este susţinut financiar din bugetul judeţului Timiş şi al municipalităţii Csongrad, şi are ca obiective în judeţul Timiş realizarea în cadrul Muzeului Satului Bănăţean (MSB) a 4 replici ale gospodăriilor tradiţionale din zona de cooperare transfrontalieră cu facilităţi comune integrate care să susţină obţinerea atmosferei de comunitate multietnică specifică Banatului şi, de asemenea, amenajarea unui Centru multifuncţional de informare şi promovare turistică în cadrul Complexului Bastion Theresia din Timişoara. La Csongrad, se vor reabilita 7 case tradiţionale pescăresti care susţin conceptul de muzeu interactiv al satului prin deschiderea şi reconsiderarea ofertei acestora către vizitatori şi turişti.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Cele mai noi știri

  Eveniment

  FOTO. Paradă moto pentru remarcarea prezenței motocicliștilor în trafic, la Timișoara

  Ştiri din Timiș

  Timișoara, printre orașele cu cele mai multe oferte de angajare. Ultimele anunțuri cu locuri de muncă din campania Tion

  Mapamond

  VIDEO. Rămășițele celei mai mari rachete chinezești se vor prăbuși pe Pământ duminică dimineața

  Ştiri din Timiș

  FOTO. Au început să fie montate semnalizări pe drumul dintre Margina și Holdea. Restricții din 10 mai

  Eveniment

  Cadavrele a doi bărbați, găsite plutind în Bega și Mureș. Identitatea unuia dintre ei, necunoscută

  Ştiri din Timiș

  Timiș: Cum vor merge copiii la ore, în a doua săptămână de școală, în funcție de rata de infectare din localități

  Sănătate

  Trei morți și peste 70 de cazuri noi de coronavirus în Timiș, de vineri până sâmbătă

  Sănătate

  Covid-19, România: 104 morți și peste 1300 de cazuri noi, în ultimele 24 de ore

  Ştiri din Timiș

  Oficial! Timișoara și alte zece localități din județ, în scenariul verde, de duminică. Se vor putea organiza concerte

  Turism

  Evadare în pandemie. Drumeție și cumpărături la înălțime, în satul Ineleț

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici