Olimpica pe judet la matematica nu este primita in faza nationala. Parintii spun ca e abuz

Reactualizat la:
Reactualizat la:
Liza Szabo, o elevă în clasa a VIII-a de la o școală din Timișoara, a reușit să obțină locul I la faza județeană a olimpiadei la matematică. Totuși, ea nu poate merge mai departe la faza națională deoarece Inspectoratul Școlar Județean Timiș (IȘJ) nu îi recunoaște performanța. Părinții tinerei acuză reprezentanții IȘJ Timiș de abuz.
Scris de Valentin Rusu - Liza Szabo, o elevă în clasa a VIII-a de la o școală din Timișoara, a reușit să obțină locul I la faza județeană a olimpiadei la matematică. Totuși, ea nu poate merge mai departe la faza națională deoarece Inspectoratul Școlar Județean Timiș (IȘJ) nu îi recunoaște performanța. Părinții tinerei acuză reprezentanții IȘJ Timiș de abuz.

Sâmbătă, 8 martie 2014, Liza Szabo, elevă în clasa a VIII-a la Liceul Teoretic Bartok Bela din Timişoara, s-a prezentat la ora stabilită la olimpiada judeţeană de matematică, a participat la concurs în condiţii normale, alături de colegii de şcoală din judeţul Timiş. Seara au fost afişate rezultatele provizorii (cele dinainte de contestaţii), unde se afla pe locul I, alături de un coleg merituos de la o altă şcoală din Timişoara.

Duminică, 9 martie 2014, s-au afişat rezultatele finale. Liza Szabo a rămas pe locul I, doar că aici intervenise o schimbare, într-o căsuţă din tabel fiind trecută menţiunea „participare în afara concursului”. Firesc, eleva a cerut explicaţii la şcoală, dar nu a existat un răspuns concret. Abia joi, 13 martie, când Lucian-Vasile Szabo, tatăl elevei, a avut o discuţie cu Cornel Petroman, inspector general la Inspectoratul Şcolar Judeţean Timiş, a aflat de la Zeno Blajovan, inspector de matematică, că Liza Szabo a fost declarată în afara concursului pentru ea nu ar fi avut dreptul de a participa la faza naţională a olimpiadei de matematică. Toţi elevii de la Liceul Bartok Bela au fost declaraţi în afara concursului. Pentru că… nu au participat la faza locală a olimpiadei.

Tatăl fetei califică această clasare în afara concursului a fiicei sale drept un abuz.

Şi totuşi… în 21 februarie, elevii de la Bartok au participat la un alt concurs de matematică, programat cu câteva luni înainte. Unii dintre ei ar fi participat cu drag şi la olimpiadă, ba chiar s-au înscris la aceasta. În loc să se desfăşoare sâmbătă, 22 februarie (ziua de sâmbătă fiind tradiţională pentru olimpiadă) concursul fost organizat vineri, 21 februarie. Evident, elevii de la Liceul Teoretic Bartok Bela nu puteau fi în două locuri. Inspectorul Zeno Blajovan i-a asigurat pe elevii cu rezultate bune că vor putea participa la faza judeţeană a olimpiadei de matematică, fapt care s-a şi întâmplat.

„Liza Szabo a participat la faza judeţeană a olimpiadei de matematică respectând regulile impuse de organizatori, fără să-i spună cineva că este în afara concursului”, spune tatăl elevei, Lucian Vasile Szabo.

Când a câştigat unul din locurile I a fost înlăturată. Nici măcar nu a fost invitată la festivitatea de premiere.

IȘJ Timiș: Participarea elevei la faza națională ar fi o încălcare a regulamentului

La cererea jurnaliștilor www.tion.ro, Inspectoratul Şcolar Judeţean Timiş face următoarele precizări:

„ Olimpiada Naţională de Matematică s-a desfăşurat în acest an şcolar în baza Regulamentului specific de organizare şi desfăşurare, document oficial elaborat de Ministerul Educaţiei Naţionale cu nr. 25397 din 15.01.2014 şi înaintat unităţilor de învăţământ preuniversitar din judeţul Timiş în mod oficial prin adresa I.Ş.J. Timiş nr. 301 din 17.01.2014.
– În adresa I.Ş.J. Timiş nr.920 din 10.02.2014 s-a solicitat directorilor unităţilor de învăţământ preuniversitar informarea elevilor cu privire la Regulamentul specific de organizare şi desfăşurare a Olimpiadei Naţionale de Matematică. Menţionăm că articolul nr.12 din acest regulament stabileşte că un elev poate participa la o etapă cu condiţia participării la etapa precedentă şi obţinerea a cel puţin jumătate din punctajul maxim.
-Etapa locală a Olimpiadei a fost fixată în data de 22 februarie 2014 şi comunicată unităţilor de învăţământ prin adresa I.Ş.J. Timiş nr 920 din 10.02.2014.
-Au fost multe situaţii sesizate în care elevii calificaţi la etapa locală a Olimpiadei de Matematică au fost calificaţi şi la etapa judeţeană a Olimpiadelor de Limba Română şi Chimie, stabilite de calendarul M.E.N. tot pentru data de 22.02.2014. Având în vedere că stabilirea datelor de desfăşurare pentru etapele locale este de competenţa I.Ş.J. Timiş, la propunerea Consiliului Consultativ al Disciplinei Matematică, conducerea I.Ş.J. Timiş a fost de acord cu modificarea datei de desfăşurare a etapei locale a Olimpiadei de Matematică în 21.02.2014. Menţionăm că datele de desfăşurare a etapelor judeţene sunt fixate de M.E.N. şi ca atare nu puteau fi modificate la nivelul I.Ş.J. Timiş pentru Olimpiada de Limba Română şi Chimie.
– Modificarea datei de desfăşurare a etapei locale a Olimpiadei de Matematică a fost comunicată unităţilor de învăţământ prin adresa I.Ş.J.Timiş nr. 920/ 1 din 14.02.2014.
– Elevii Liceului Teoretic “Bartok Bela” din Timişoara nu au participat la etapa locală a Olimpiadei de Matematică deoarece în aceeaşi zi ei au participat la Concursul de Matematică “Zriniy Ilona”, concurs organizat exclusiv pentru elevii care studiază în limba maternă maghiară.
– Intenţia domnului inspector şcolar pentru matematică, la solicitarea verbală a unor cadre didactice de la Liceul Teoretic “Bartok Bela” din Timişoara, a fost de a permite participarea la etapa judeţeană a Olimpiadei de Matematică a unui grup de elevi de la Liceul Teoretic “Bartok Bela” din Timişoara, selectaţi după rezultatele la Concursul de Matematică “Zriniy Ilona”. Această intenţie a fost comunicată prin e-mail, ca mesaj personal, domnului inspector şcolar pentru minoritatea maghiară în data de 20.02.2014. Acest demers poate fi considerat o intenţie şi nu un demers instituţional, atât timp cât nu a fost aprobat de conducerea I.Ş.J. Timiş.
– În şedinţa Consiliului Consultativ al disciplinei Matematică, desfăşurată în data de 22.02.2014 la Liceul Pedagogic “Carmen Sylva” din Timişoara, şedinţă desfăşurată după afişarea rezultatelor finale la etapa locală, domnul inspector pentru matematică a supus aprobării acestui consiliu propunerea dumnealui de a permite participarea la etapa judeţeană a Olimpiadei de Matematică a unui grup de elevi de la Liceul Teoretic “Bartok Bela” din Timişoara, selectaţi după rezultatele la Concursul de Matematică “Zriniy Ilona”. Întrucât propunerea era în contradicţie cu Regulamentului specific de organizare şi desfăşurare a Olimpiadei de Matematică, propunerea nu a putut fi acceptată. Drept urmare s-a acceptat ca aceşti elevi să poată fi primiţi în afara concursului.
– Ca urmare, domnul inspector de matematică a solicitat, prin cerere scrisă, domnului inspector şcolar general adjunct prof. dr. Sima Ioan Aurelian, preşedintele comisiei judeţene de organizare a Olimpiadei de Matematică, acordul pentru participarea în afara concursului a elevilor propuşi de Liceul Teoretic “Bartok Bela” din Timişoara la etapa judeţeană. Solicitarea a fost aprobată.
– În consecinţă, la afişarea rezultatelor finale ale etapei judeţene a Olimpiadei de Matematică, pe tabelele afişate, pentru toţi elevii proveniţi de la Liceul Teoretic “Bartok Bela” din Timişoara s-a făcut menţiunea “în afara concursului, neparticipare la etapa locală”, transmite inspectoratul.

„Fata nu se va mai putea califica mai departe. În momentul în care acel copil se va califica se încalcă regulamentul aprobat de minister”, spune inspectorul şcolar general adjunct de Timiş Aura Danielescu.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Eveniment

  Un bărbat s-a oprit cu mașina într-un zid, la Lovrin. A ajuns la spital
  Accident rutier, joi seară, în apropiere de Lovrin. Un șofer a pierdut controlul volanului, a ieșit de pe carosabil și s-a oprit într-un zid. În urma impactului bărbatul a fost rănit și transportat la spital.

  Ştirile judeţului Timiş

  Reabilitarea Cinematografului Freidorf, selectată pentru finanțare. Proiectul ajunge la ADR Vest
  Proiectul de reabilitare a cinematografului din Freidorf a fost selectat de GAL Freidorf pentru finanțare. Ajunge în curând la ADR Vest, după care primăria va putea porni licitația pentru execuție. Urmează să fie transformat în centru educațional de cartier.

  Ştirile judeţului Timiş

  SDM cumpără peste 200 de tone de vopsea, 60 de tone de microbile reflectorizante și alte materiale cu peste 800.000 de euro
  Societatea primăriei se pregătește serios de întreținerea marcajelor rutiere din Timișoara, pentru care are monopol încă de acum câțiva ani. Cumpără peste 200 de tone de vopsea, 60 de tone de microbile reflectorizante și alte materiale auxiliare. Pune la bătaie peste 800.000 de euro. Primește peste 1 milion de euro de la primărie, cam în fiecare an, pentru marcajele rutiere. 3

  Ştirile judeţului Timiş

  Contract nou pentru deszăpezire, până în 15 ianuarie 2022. Brantner poate primi peste 300.000 de euro
  Primăria Timișoara a încheiat un nou contract subsecvent pentru deszăpezire, cu societatea de salubritate Brantner din Cluj-Napoca, cu o valabilitate de un an. Este al treilea contract subsecvent, mai ieftin decât cel semnat în aceeași perioadă a anului trecut, când suma era mai mult decât dublă. 1

  Eveniment

  Bărbat dat în urmărire națională pentru furt, prins de jandarmi în Timiș
  Un bărbat care era dat în urmărire națională a fost prins de jandarmi, în Timiș. Tânărul era căutat pentru furt, iar acum va trebui să-și ispășească pedeapsa.

  Eveniment

  Un migrant din Afganistan a murit într-o pensiune din Timișoara, după ce ar fi luat o supradoză
  Un migrant a fost găsit decedat într-o pensiune din Timișoara. Bărbatul a murit după ce ar fi luat o supradoză, conform unor surse. Autoritățile nu au putut confirma informația, însă a fost deschis un dosar penal pentru moarte suspectă. 5

  Eveniment

  UPDATE. Cinci bărbați mascați și înarmați cu cuțit au tâlhărit doi timișoreni, în propria locuință
  Cinci tâlhari, care au intrat în toiul nopții cu cagule pe cap și înarmați cu cuțit, în locuința a doi timișoreni, au fost prinși de polițiști. Bărbații sunt reținuți, iar prejudiciul a fost recuperat, însă nu în totalitate. UPDATE. Tâlharii au fost arestați preventiv 11

  Ştirile judeţului Timiş

  Pachete de îngrijire pentru persoanele defavorizate din Timișoara. Cine beneficiază și cum vor fi împărțite
  Direcția de Asistență Socială din cadrul Primăriei Timișoara începe de mâine, 22 ianuarie și până în 5 martie, distribuirea pachetelor de igienă pentru persoanele defavorizate. Beneficiarii vor fi nevoiți să vină să ridice pachetele cu actul de identitate.

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici