tion.ro Web analytics

O echipă a Senatului, în vizită la Timișoara. Strategii pentru TM2023 și ajutor pentru localitățile cu buget mic

De Oana Bocănici
Reactualizat la:

O echipă a Senatului, în vizită la Timișoara. Strategii pentru TM2023 și ajutor pentru localitățile cu buget mic

Reactualizat la:
O echipă din partea Senatului României a fost în vizită de lucru, duminică, la Timișoara. Primarul Dominic Fritz vorbește despre discuții strategice care se poartă la București pentru Timișoara Capitală Europeană a Culturii, iar vicepreședintele CJ Timiș de ajutor financiar pentru localitățile cu buget mic. Cele două instituții spun că vor colabora pentru implementarea proiectelor legate de capitala culturală europeană.
Scris de Oana Bocănici - O echipă din partea Senatului României a fost în vizită de lucru, duminică, la Timișoara. Primarul Dominic Fritz vorbește despre discuții strategice care se poartă la București pentru Timișoara Capitală Europeană a Culturii, iar vicepreședintele CJ Timiș de ajutor financiar pentru localitățile cu buget mic. Cele două instituții spun că vor colabora pentru implementarea proiectelor legate de capitala culturală europeană.

În vizita de lucru la Timișoara a fost prezentă Anca Dragu, președintele Senatului, Sergiu Hossu, șeful Cancelariei primului-ministru și Oana Ursache, secretar de stat la Departamentul Românilor de Pretutindeni.

De dimineață, oficialii au fost la Camera cu fluturi de la Judecătoria Timișoara și la centrul de vaccinare de la ISHO. Apoi au urmat discuții pe tema TM2023 la Primăria Timișoara, dar și la Prefectura Timiș, pentru modificări privind Codul administrativ. Anca Dragu a vorbit despre un proiect de lege pe care îl inițiază vizavi de audierea minorilor.

„Este un proiect impresionant (Camera fluturilor- n.r.), realizat cu resurse «profi» ale personalului de la Judecătoria din Timișoara. Nu e ușor să găsești într-o instituție publică spații libere pe care să le amenajezi pentru audierile minorilor. Eu personal am un proiect în care să mă asigur că locul copiilor nu este în sala de judecată. Audierile minorilor trebuie să țină cont de multe elemente, trebuie protejați și să nu-i supunem unui stres emoțional și mai mare”, a declarat Anca Dragu.

În ceea ce privește discuțiile pe plan local, s-a vorbit despre Timișoara Capitală Europeană a Culturii. Primarul Dominic Fritz vorbește despre o strategie a discuțiilor care trebuie purtate în Guvern și Parlament.

„Această vizită se înscrie într-o strategie mai largă a diplomației orașului, o strategie care are două idei principale: Timișoara trebuie să fie prezentă în discuții legislative importante la București. (…) Trebuie să ne luptăm pentru lucrurile care ne dor aici la Timișoara, de exemplu efortul nostru pentru un cadru legislativ mai bun la Timișoara Capitală Culturală Europeană, dar pe de altă parte vrem să prezentăm Timișoara ca un model pentru reformarea administrației în România. (…) Trebuie să lucrăm la conștientizarea celor responsabili din țară că acest proiect e unul național și are nevoie de toată susținere în Guvernul și Parlamentul României”, spune Dominic Fritz.

Anca Dragu spune că de acum se vor ști sumele pe care se bazează și încheie contracte.

„Trebuie să aducem modificări legislative la nivel de Guvern și Parlament, astfel să ne asigurăm că resursele financiare sunt disponibile, iar regulile după care se folosesc aceste resurse financiare, pentru finanțarea investițiilor sau proiectelor, au un circuit clar și simplu. Am discutat despre proiectul bugetării multianuale pentru acest proiect (TM2023 – n.r.), astfel că de acum să poată să știe pe ce sume se bazează și încheie contracte”, a completat Anca Dragu.

Totodată, CJ Timiș și Primăria Timișoara vorbesc despre „o armonizare” instituțională în ceea ce privește TM2023.

Ajutor pentru localitățile cu buget mic

Vicepreședintele CJ Timiș vrea să vină în sprijinul localităților cu buget mic pentru a accesa fondurile europene. Pentru aceasta, el spune că pe anul 2020 au mai rămas 100 de milioane de lei nefolosiți de la buget, bani care pot fi alocați primăriilor din județ.

„Am convenit cu Dominic Fritz să armonizăm echipele din primărie și CJ pentru a merge cu aceeași propunere a ceea ce au identificat specialiștii noștri. Legat de fondul de investiții, avem o mare problemă în privința localităților cu buget redus, în ceea ce privește cofinanțarea pe proiecte europene. La ora aceasta nu există niciun mecanism. Noi, la Consiliul Județean, am identificat o oportunitate. Avem un excedent bugetar pe 2020 de aproape 100 milioane de lei, prin care am dori să creăm acest fond de investiții, o finanțare rambursabilă, de ce nu, pe o perioadă de mai mulți ani”, spune Alexandru Proteasa.

editor Amalia Kui

[relatedArticles]

7 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. ion says:

  Nimic nou sub soare.’ Camera cu fluturi’,,preocupare culturala majora. Nici fluturasi nu sunt lasati sa zboare.

 2. Anonim says:

  O vizita de lucru a tovarasilor de la centru . Problemele Timisoarei se vor rezolva ! Tovarasul Fritz a primit asigurari in acest sens si a salutat vizita comitetului central.

 3. BLA…BLA…in stil USR-PLUS…

 4. Sorina says:

  S-a stabilit cum se vor imparti pe finantare? fiecare cat si cum isi trage parandarat lui si clanului lui? ca amaratii astia care locuiesc pe aici tot cu infrastructura praf, tot cu spitale si scoli putine si unde trebui sa cotizezi ca parinte. Important e ca hienele ca bage in buzunare cat mai mult ca doar aia inseamna capitala culturala.

 5. Oare cum ar fii says:

  “Primarul Dominic Fritz vorbește despre o strategie a discuțiilor care trebuie purtate în Guvern și Parlament.”Trebuie sa invete si cei de la Bucuresti ceva de la strategul Timisorii.Ca alesul Timisorii de cand este in functie face numai strategii,angajarii peste angajari,concursuri pentru tot feluri de functi stintifico fantastiece.In rest nimica concret,festivale anulate,contracte reziliate

 6. Cosmin says:

  Sper ca i-a placut doamnei Dragu in “judetul Timisoara”

 7. sdasdasd says:

  papagalii

 8. Cele mai noi știri

  Ştiri din Timiș

  „Poetica tăcerii și distanței”, expoziție de pictură la Muzeul Național al Banatului

  România

  Poșta Română permite accesul în oficiile poștale chiar și fără certificat verde

  Eveniment

  FOTO. Peste 40 de polițiști au donat sânge la Timișoara

  Ştiri din Timiș

  UPDATE. Timișoara e la mila E.ON. Colterm încă primește gaz, nu se știe până când. Și tot n-a găsit furnizor

  Eveniment

  Polițiștii din Timișoara, Lugoj și Sânnicolau Mare au ieșit pe teren pentru a promova siguranța rutieră

  Ştiri din Timiș

  Licitații organizate de CCIAT

  Ştiri din Timiș

  Se așterne asfalt în straturi subțiri între Victor Vlad Delamarina și Lugoj. Restricții și trafic pe o bandă

  Eveniment

  Șase ore de razie în traficul din Timișoara, în care au fost aplicate aproape 100 de amenzi

  Ştiri din Timiș

  Se oprește apa caldă pe mai multe străzi din Timișoara

  Ştiri din Timiș

  Anunțul AUTOGLOBUS 2000 S.R.L. privind finalizarea proiectului „Grant AUTO CARDO” – în cadrul Măsurii „Granturi pentru capital de lucru”

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici