Comuna Fibiș, aflată la aproximativ 30 de kilometri în direcția nord-est față de Timișoara, este compusă dintr-un singur sat, cel cu aceeași denumire. Între 1967 și 2004, satul a aparținut de comuna Mașloc, însă s-a desprins de aceasta în baza Legii 84/2004.
În prezent, comuna numără, potrivit recensământului din 2021, 1.795 de locuitori. Pe raza acesteia funcționează două unități școlare: Școala Gimnazială „Nicolae Groza” și grădinița cu program normal.
Investițiile din comună
Pe portalul sistemului electronic de achiziții publice (SEAP), Primăria Fibiș a lansat doar cinci licitații din 2018 până în prezent. Două dintre acestea, însă, au fost lansate în ultimul an.
În august 2024, primăria lansase licitația pentru „Înființare rețea de distribuție gaze naturale in Comuna Fibiș”. Pentru execuția lucrărilor necesare a pus la bătaie 7,2 milioane de lei, fără TVA. A atras două oferte, de la firmele Gaz Vest Rețele și Top Gaz. În decembrie, procedura a fost contestată, dar CNSC a respins cererea, astfel că, până la urmă, contractul a fost semnat în ianuarie 2025 cu prima dintre cele două firme, care venise cu o ofertă de 6,8 milioane de lei, fără TVA.
După cum spune și titlul achiziției, firma câștigătoare va trebui să înființeze rețeaua de gaz în comună. Practic, va trebui să pună 21,5 kilometri de țevi și să realizeze aproape 400 de racorduri, toate echipate cu contoare inteligente. Lucrările ar trebui să fie gata în termen de 18 luni de la semnarea ordinului de începere.
Cealaltă licitație, pentru contractul de „«Modernizare străzi în comuna Fibiș» – rest de executat”, a fost lansată în aprilie 2025. Până la termenul din mai, au fost depuse patru oferte, din partea firmelor BLACK ROADS, PORR CONSTRUCT, AXO UTIL și asocierii OPREFIB CONSTRUCT 2016 (Leader)–SC CLAU SPRINT CONSTRUCT SRL. Evaluarea tehnică și financiară trebuie făcută până în septembrie de primărie.
Proiectul prevede lucrări de modernizare pe străzile DS1, DS2, DS7, DS8, DS9, DS35, DS36, DS37, DS38 și DS39, în lungime totală de aproape 5 kilometri. Valoarea estimată a contactului este de 4,1 milioane de lei, fără TVA. Lucrările ar trebui executate în termen de un an și jumătate.
În ceea ce privește cumpărările directe, Primăria Fibiș a fost ceva mai activă. Numai în mai și început de iunie, a avut peste 20 de achiziții: de la combustibil în valoare de 42.000 de lei la mai multe documentații tehnice de zeci de mii de lei fiecare pentru mai multe investiții. A plătit peste 20.000 de lei și pentru organizarea zilelor comunei.
Ce se mai întâmplă în comună?
Primăria a anunțat pentru a doua parte a lunii iunie licitații pentru terenuri de recoltat, de pășunat și, separat, pentru construire de locuință. ADID Timiș organizează până la final de iulie, și în comuna Fibiș, o campanie de colectare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice, dar și una separată pentru deșeuri textile. În mai, a mai avut loc o campanie pentru deșeuri voluminoase.
Pe de altă parte, recent, pe 1 iunie, a avut loc și Ziua Comunei Fibiș, proiect cofinanțat prin programul TIMCULTURA al Consiliului Județean Timiș. Au cântat Liliana Laichici, Doru Țăranu, Mihaela Pașca, Daniel Babescu, Adi Scorobete și Sorin Cote, invitat special fiind Puiu Codreanu.
Interviu cu primarul Dorel Cârcea
Într-un interviu pentru Tion, primarul Gheorghe Dorel Cârcea a explicat care sunt problemele cu care se confruntă în prezent comuna pe care o conduce, cele mai importante investiții, dar și care ar fi proiectele la care lucrează în parteneriat cu alte instituții.
Care sunt principalele probleme ale comunei Fibiș și cum încercați să le rezolvați?
Printre principalele probleme ale comunei se numără infrastructura rutieră, accesul la servicii medicale, nevoia de modernizare a rețelei de apă și canal și de înființare a rețelei de gaz în localitatea Fibiș. Pentru fiecare dintre aceste aspecte, am demarat proiecte concrete: asfaltarea drumurilor comunale, discuții cu DSP Timiș pentru atragerea unui punct medical permanent și proiecte de extindere a rețelelor de utilități prin fonduri guvernamentale și europene. Ne concentrăm pe soluții sustenabile, cu impact pe termen lung.
Care sunt cele mai importante investiții ale primăriei?
Cele mai importante investiții recente includ modernizarea școlii din localitate, asfaltarea a peste 5 kilometri de drumuri și construirea unui parc pentru copii. De asemenea, avem în derulare un proiect pentru modernizarea iluminatului public cu lămpi LED și un proiect de digitalizare a serviciilor administrative.
În decurs de câteva luni vor începe și lucrările la rețeaua de gaze.
Ce sume ați atras din fonduri europene și programe de finanțare din alte surse?
Până în prezent, am atras aproximativ 13,5 milioane de lei din fonduri europene și guvernamentale. Printre programele accesate se numără PNDR (Programul Național de Dezvoltare Rurală – n.r.), PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență – n.r.) și fonduri nerambursabile de la AFM (Administrația Fondului de Mediu – n.r.). Proiectele finanțate acoperă domenii precum infrastructura, educația, eficiența energetică și protecția mediului.
Pe plan cultural, ce evenimente organizați?
Organizăm anual sărbători tradiționale precum „Ziua comunei”, spectacole de Crăciun și Paște, evenimente dedicate copiilor și seniorilor. Ne dorim să păstrăm și să promovăm identitatea culturală a comunei, motiv pentru care susținem ansamblul local și colaborăm cu artiști din județ.
Aveți proiecte în colaborare cu CJ Timiș, alte primării, asociații sau instituții?
Da, colaborăm constant cu Consiliul Județean Timiș pentru proiecte de infrastructură rutieră și dezvoltare rurală. Suntem parte dintr-o asociație intercomunitară care gestionează colectarea deșeurilor și avem parteneriate cu primării învecinate pentru proiecte comune de mediu și turism local. Suntem parte și din Asociația de Dezvoltare Apă-Canal și Asociația de Dezvoltare Rețea Gaz Nord.
De asemenea, lucrăm cu ONG-uri pentru proiecte sociale și educaționale.
Investițiile pe plan sportiv ale primăriei?
Am investit în modernizarea terenului de fotbal și în dotarea acestuia cu vestiare și echipamente necesare. Susținem echipa locală și organizăm competiții sportive pentru tineri. Avem în plan amenajarea unui teren multifuncțional pentru sporturi precum baschet și volei, destinat tinerilor din comună.
Cum comunicați cu cetățenii?
Comunicarea cu cetățenii este o prioritate. Avem o pagină oficială de Facebook unde anunțăm toate hotărârile și evenimentele importante. Organizăm periodic întâlniri cu cetățenii și suntem mereu într-un bun dialog cu publicul deschis zilnic. Ne dorim ca fiecare locuitor să se simtă ascultat și implicat în viața comunității.
Cetățenii mă pot contacta telefonic, personal, ori de câte ori au nevoie!
Citiți principiile noastre de moderare aici!