tion.ro Web analytics

Intr-o localitate de granita din Timis s-a simulat instalarea unei tabere pentru refugiati

Intr-o localitate de granita din Timis s-a simulat instalarea unei tabere pentru refugiati

<p>Intr-o localitate de granita din Timis s-a simulat instalarea unei tabere pentru refugiati (foto: arhiva)</p>
Reactualizat la:
Criza refugiaţilor s-ar putea să cuprindă în curând şi partea de vest a României, având în vedere că ungurii termină azi-mâine gardul menit să-i țină pe migranţi la distanță, iar aceştia vor trebui să treacă pe undeva spre vestul Europei. Totuși, deşi surse oficiale spun că, deocamdată, nu există nicio informaţie în acest sens legată de Timiş, un consilier judeţean a vizitat zona pe unde s-ar putea să treacă refugiaţii.
Scris de Adrian Panduru - Criza refugiaţilor s-ar putea să cuprindă în curând şi partea de vest a României, având în vedere că ungurii termină azi-mâine gardul menit să-i țină pe migranţi la distanță, iar aceştia vor trebui să treacă pe undeva spre vestul Europei. Totuși, deşi surse oficiale spun că, deocamdată, nu există nicio informaţie în acest sens legată de Timiş, un consilier judeţean a vizitat zona pe unde s-ar putea să treacă refugiaţii.

Marian Constantin Vasile, liderul grupului de consilieri judeţeni PNL din Timiş, a fost zilele trecute la Beba Veche pentru a vedea dacă se fac pregătiri pentru venirea unui eventual val de refugiaţi, care vor călca pe aici în drumul lor spre Europa de Vest, lăsând la o parte cota voluntară a României de peste 1.700 de refugiaţi, ori cota recomandată de peste 6.000.

Marian Constantin Vasile a aflat că în această zonă s-au montat corturi pentru refugiaţi, iar primăriile de pe graniţă ar fi fost anunţate să pregătească terenuri cu utilităţi pentru amplasarea unor eventuale tabere.

Autorităţile judeţene spun că, într-adevăr, a avut loc o simulare a unei tabere de migranți la Beba Veche, dar în ceea ce priveşte terenurile pentru eventuale tabere, aici este vorba de exerciţii în cazul situaţiilor de urgenţă, pentru sinistraţi, exerciţii care se fac în mod uzual, nicidecum pentru refugiaţi.

„Am avut discuţii cu localnicii din Beba Veche, care nu ştiau foarte bine care este situaţia, dar o aflaseră din diverse surse neoficiale sau văzând cu ochii lor că se ridică corturi. La un moment dat au observat şi nişte refugiaţi care au fost luaţi de poliţie. Localnicii erau destul de relaxaţi, spuneau că refugiaţii sunt oameni sărmani, ar trebui ajutaţi. Mi-am dat seama că ei nu percepeau complexitatea fenomenului. Nu fuseseră anunţaţi. Instituţiile care se ocupă de punctul de frontieră ridicaseră corturi şi ulterior le demontaseră, la ieşirea dinspre Triplex Confinium. Acolo au ridicat zece corturi şi a fost în discuţie să se facă o tabără în Colonia Bulgară, care ţine de comuna Dudeştii Vechi. Am fost la fosta cazarmă militară şi i-am întrebat pe cei de acolo şi au spus că nu s-a întâmplat nimic, nu există nimic făcut pentru refugiaţi, lucru infirmat de către localnici. Şi alte primării au fost solicitate să pregătească amplasamente pentru primirea refugiaţilor. Încep pregătiri, de câteva zile, care nu sunt aduse în atenţia publicului. Eu cred că o rezolvare bună a situaţiei se poate face doar cu implicarea societăţii civile. Eu cred că în momentele acestea ar trebui să fim pragmatici şi să ne aducem aminte de faptul că România nu a fost primită în Schengen, în mod inexplicabil, pentru că au fost anumite discuţii politice. Conştientizând faptul că Uniunea Europeană realizează importanţa României în acest context, e momentul să solicităm acum corectarea acestei probleme, a acestei incorectitudini şi intrarea României în spaţiul Schengen”, spune Marian Constantin Vasile.

Lucian Mihoc, inspector şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Banat, a confirmat faptul că la Beba Veche a avut loc o simulare a unei tabere pentru refugiați cu scopul de a măsura timpii de reacție din partea instituțiilor implicate, în cazul în care un val de refugiați ar putea pătrunde în această zonă. La finalul simulării, corturile au fost strânse.

„La nivelul Ministerului de Interne a fost adoptată ca măsură de simulare de instalare a unei tabere de migranţi. A fost un exerciţiu de instalare a unei tabere de migranţi. Activitatea a început la Beba Veche, în ideea în care dacă va fi nevoie să luăm bunele practici, să vedem exact ce deficienţe, ce probleme sunt. A fost un exerciţiu naţional, dar cu implicare locală. Activitatea a fost evaluată pozitiv şi nu s-a finalizat instalarea taberei, a fost o măsură preventivă – un exerciţiu de simulare. S-au pus corturi, s-au măsurat timpii de reacţie din partea tuturor instituţiilor implicate”, a declarat Lucian Mihoc.

Şeful de la ISU Banat mai spune că la nivelul inspectoratului s-a dispus actualizarea planurilor de evacuare în situaţii de urgenţă – anexa în care erau prevăzute locurile pentru montarea taberelor de sinistraţi, nu de migranţi. La nivelul fiecărei primării există şi un plan de evacuare în situaţii de urgenţă, dacă localitatea este inundată sunt alese anumite locuri de evacuare, cămine culturale, şcoli, dar trebuia stabilită şi locaţia unde s-ar putea instala o tabără de sinistraţi, nu de refugiaţi.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Cele mai noi știri

  Eveniment

  FOTO. Paradă moto pentru remarcarea prezenței motocicliștilor în trafic, la Timișoara

  Ştiri din Timiș

  Timișoara, printre orașele cu cele mai multe oferte de angajare. Ultimele anunțuri cu locuri de muncă din campania Tion

  Mapamond

  VIDEO. Rămășițele celei mai mari rachete chinezești se vor prăbuși pe Pământ duminică dimineața

  Ştiri din Timiș

  FOTO. Au început să fie montate semnalizări pe drumul dintre Margina și Holdea. Restricții din 10 mai

  Eveniment

  Cadavrele a doi bărbați, găsite plutind în Bega și Mureș. Identitatea unuia dintre ei, necunoscută

  Ştiri din Timiș

  Timiș: Cum vor merge copiii la ore, în a doua săptămână de școală, în funcție de rata de infectare din localități

  Sănătate

  Trei morți și peste 70 de cazuri noi de coronavirus în Timiș, de vineri până sâmbătă

  Sănătate

  Covid-19, România: 104 morți și peste 1300 de cazuri noi, în ultimele 24 de ore

  Ştiri din Timiș

  Oficial! Timișoara și alte zece localități din județ, în scenariul verde, de duminică. Se vor putea organiza concerte

  Turism

  Evadare în pandemie. Drumeție și cumpărături la înălțime, în satul Ineleț

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici