tion.ro Web analytics

Imagini dezolante la Zoo Timișoara. Autoritățile au explicații

Imagini dezolante la Zoo Timișoara. Autoritățile au explicații

<p>foto: Facebook/ Liliana Mihart</p>
Reactualizat la:
O vizită a unei timișorence la Zoo Timișoara a scos la iveală imagini dezolante. Femeia spune că Grădina Zoologică „se zbate” între mizerie și indolență, însă reprezentanții Zoo au explicații complexe.
Scris de Roxana Deaconescu - O vizită a unei timișorence la Zoo Timișoara a scos la iveală imagini dezolante. Femeia spune că Grădina Zoologică „se zbate” între mizerie și indolență, însă reprezentanții Zoo au explicații complexe.

O timișoreancă a tras un semnal de alarmă pe Facebook cu privire la situația de la Zoo Timișoara. Spune că este inacceptabil cum se prezintă grădina și că decența, bunul simț și compasiunea față de animale nu cer bugete uriașe.

„De vizitatori nu ducem lipsă. Mă întreb însă de ce nu reacționează nimeni. Poate pentru că mizeria a devenit normalitate, așteptările au pierit, părerea de rău se limitează la «ce să-i faci, așa-i la noi»… atât de trist. Și totuși, mulți părinți își duc copiii să vadă animalele și lupta lor pentru supraviețuire. Ce spune asta despre noi, ce valori transmitem copiilor noștri? Mahatma Gandhi spunea că «măreția și progresul moral al unei societăți nu pot fi judecate decât după modul în care își tratează animalele»… Grădina zoologică din Timișoara nu respectă condițiile de bunăstare a animalelor – acestea sunt stresate, neîngrijite, unele chiar nemâncate. O suricată șchiopătând. O pasăre nandu bolnavă, aproape fără viață în nisip. Cerbi în nămol. Un păun fără pene. O căprioară alergând cu anxietatea animalului captiv, disperat, izolat de turmă. Șobolani mișunând în țarcul maimuțelor – o pisică domestică a prins unul chiar sub ochii vizitatorilor… Buruieni, crengi uscate, apa din habitatul rațelor murdară, plină de gunoaie și pene, bănci prăfuite”, a scris Liliana pe Facebook.

Reprezentanții Zoo spun că situația nu este atât de gravă precum este prezentată. Ei au explicații pentru fiecare comentariu al timișorencei revoltate de cum arată Grădina Zoologică.

„Este adevărat, o suricată șchioapătă și este sub tratament și în atenția medicului veterinar. Pasărea Nandu nu este bolnavă, nu este nici moartă, așa este poziția ei anatomică atunci când doarme sau când se odihnește. Nămolul din adăpostul cerbului și ciutelor reprezintă «zona de îmbăiere» (se poate muta dacă deranjează vizual) – este un comportament perfect natural pentru aceste animale să se îmbăieze în noroi (este în sistem de apărare contra căldurii și contra paraziților externi – nămolul se usucă în conglomerate care încastrează și acești paraziți externi, dacă există). Căprioara care «aleargă cu anxietatea animalului captiv» este un exemplar crescut «la mână» de un cetățean, care ne-a donat-o”, au explicat reprezentanții Grădinii Zoologice pentru TION.

Căprioara este ținută separat pentru că nu s-a adaptat cu celălalt exemplar de căprior și aleargă pe lângă gard pentru a căuta compania oamenilor cu care s-a obișnuit, mai spun cei de la Zoo, comportamentul deviant fiind foarte des întâlnit la animalele sălbatice crescute și îmblânzite de om.

Cât despre păunii fără pene, specialiștii Zoo spun că este o perioadă de năpârlire, care la păsările de acest gen are loc după sezonul de împerechere. Apa din bălți arată așa din cauza „procesului de înflorire a apei cauzate de temperaturile ridicate, iar penele din apă sunt rezultatul năpârlirii păsărilor”.

„În ceea ce privește șobolanii, recent s-a făcut deratizare, dar, în unele zone, de exemplu, în habitate, nu se pot pune capcane sau momeli cu otravă pentru că este periculos pentru speciile din acele habitate). Pisicile domestice sunt prezente special pentru a ține sub control populația de rozătoare în aceste habitate inaccesibile pentru momelile clasice”, mai spun reprezentanții Grădinii Zoologice Timișoara.

Cât despre spațiile verzi, acestea sunt cosite periodic, ne-au mai precizat oficialii Zoo.

La Zoo Timișoara sunt 49 de colecții de animale vii, sălbatice, indigene și exotice, aproape 300 de exemplare de animale, conform reprezentanților primăriei.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Cele mai noi știri

  Ştiri din Timiș

  Descoperă urmele Timișoarei evreiești prin tururi organizate de Breasla Ghizilor

  Sănătate

  O nouă reacție adversă raportată la vaccinare, în Timiș. S-a manifestat prin pierderea cunoștinței

  Sănătate

  Vaccinul AstraZeneca, înlocuit cu Moderna în 6 fluxuri dintr-un centru din Timișoara

  Ştiri din Timiș

  Arheologii au intrat pe traseul drumului de legătură Timișoara-A1. În SF sunt 11 zone de interes

  Ştiri din Timiș

  VIDEO. Oamenii străzii cazați în containere primăriei amenajează o mini-grădină de legume și flori

  Ştiri din Timiș

  Piețe SA caută doi directori. Înlocuitorul lui Nasleu trebuie să mai fi condus regii sau societăți de stat

  Eveniment

  Dosar penal și amenzi în două zile consecutive, în weekend, la un camping din Diniaș

  Ştiri din Timiș

  Bugetul județului Timiș pe anul 2021 a fost aprobat. Consilierii PSD nu au votat

  Ştiri din Timiș

  Kunsthalle Bega prezintă instalația „Soft Objects” semnată Laurian Popa

  România

  Românii pot merge în vacanță în Grecia, din 16 aprilie. Care sunt condițiile

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici