tion.ro Web analytics

FOTO. Expoziții cu scaune și lucrări realizate prin imprimare 3D, la Biblioteca UPT

De Erika Iszlai

FOTO. Expoziții cu scaune și lucrări realizate prin imprimare 3D, la Biblioteca UPT

Holul central al Bibliotecii UPT găzduiește două expoziții realizate de studenții Facultății de Arhitectură și Urbanism. Puteți admira lucrări realizate prin imprimare 3D: piese de mobilier, obiecte decorative sau funcționale, dar și mai multe modele de scaune din lemn, metal, carton, polistiren, plexiglas, sfori, plastic, țevi și chiar licheni.
Scris de Erika Iszlai - Holul central al Bibliotecii UPT găzduiește două expoziții realizate de studenții Facultății de Arhitectură și Urbanism. Puteți admira lucrări realizate prin imprimare 3D: piese de mobilier, obiecte decorative sau funcționale, dar și mai multe modele de scaune din lemn, metal, carton, polistiren, plexiglas, sfori, plastic, țevi și chiar licheni.

În această săptămână a avut loc vernisajul expoziției realizate de studenții Facultății de Arhitectură și Urbanism – EXPO FABRICAȚIE DIGITALĂ. Proiectele prezentate reunesc două tipuri de exerciții dezvoltate pe parcursul semestrului I al acestui an universitar: unul de explorare formală parametrică cu materializarea unei serii de iterații geometrice de tip vază, iar altul surprinde o colecție de produse specifice ambianței de interior – piese de mobilier, obiecte decorative sau funcționale.

Primul exercițiu este elaborat de studenții de la ciclul licență, specializarea Mobilier și Amenajări Interioare, din anul III de studii, în cadrul disciplinei Proiectare asistată de calculator, sub îndrumarea cadrului didactic Diana Giurea. În cadrul disciplinei, la partea teoretică, studenții s-au familiarizat cu uneltele de modelare digitală pe care le-au aplicat în scopul generării unui obiect de tip vază.

„Proiectele prezentate au la baza operații de modelare digitală parametrică prin intermediul unor definiții geometrice cu variabile care permit explorarea formei într-un mod rapid și eficient, oferind posibilitatea investigării și determinării unui număr considerabil de iterații formale. Expoziția reunește 30 de proiecte prezentate prin parte ilustrativă, însoțită de modelul fizic al geometriei”, transmit reprezentanții PMT.

Exercițiul al doilea este elaborat de studenții masteranzi înscriși în anul I de studii la programul Tendinţe, materiale și tehnologii noi în arhitectura de interior, în cadrul disciplinei opționale Modelare 3D avansată și fabricație digitală, sub îndrumarea cadrului didactic Anghel Andreea.

„Cursul de modelare 3D s-a bazat pe experimentarea în cadrul orelor a diferitelor metode de construcție în 2D si 3D, realizând exerciții practice împreună cu studenții, trecand progresiv de la construcții de volume simple, cu suprafețe drepte, la construcții complexe, cu suprafețe curbe. În urma acestor exerciții, tema finală a fost stimularea creativității și punerea în practică a metodelor de construcție învățate pentru crearea unor piese de mobilier, obiecte decorative sau funcționale specifice arhitecturii de interior. Aceste piese create au fost transpuse în realitate cu ajutorul printului 3D. Astfel, studenții au învățat pașii necesari procesului de imprimare 3D și anume: creare model digital, salvare model în format STL, importare fișier în program (slicer) și generare G-code, pregătire imprimare 3D și post-procesare. Expoziția reunește 21 de proiecte prezentate prin parte ilustrativă însoțită de modelul fizic al obiectelor”, mai spun cei de la UPT.

Obiectele s-au materializat cu tehnologia de imprimare 3D, prin intermediul echipamentelor disponibile la FAUT și la Biblioteca UPT. Expoziția va putea fi vizitată până pe 16 februarie, în holul central al Bibliotecii UPT, în intervalul orar de funcționare instituției.

„Sit With Me”

Tot în holul central al Bibliotecii UPT, puteți vedea și cea de-a V-a ediție a expoziției „Sit With Me”, realizată de studenții anului 6 al Facultății de Arhitectură și Urbanism, ca proiecte aferente materiei „Amenajări interioare”.

„Studenții au fost provocați să-și dea frâu liber imaginației și să creeze scaune care să se încadreze în tematica ediției din acest an – «Sit With Me in a Library», fie că este biblioteca de acasă sau de la universitate. Forma, culorile, materialele au fost lăsate la latitudinea studenților, astfel încât a rezultat o mare diversitate de modele, din lemn, metal, carton, polistiren, plexiglas, sfori, plastic, țevi și chiar licheni”, spun reprezentanții UPT.

Cele 40 de exponate le puteți vizita până pe 31 ianuarie.

2 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Stefan says:

  La Casa Pionierilor le este locul exponatelor, avem pretentii mai mari de la viitorii ingineri

  • Scipio says:

   Domnul Stefan, arhitectii nu sunt ingineri. Cred ca ati gresit borcanele. Problema e ca si restul ne vad ca pe ingineri. Dar la cum se face treaba in facultatea aceea, nu sunteti departe de adevar.

 2. Cele mai noi știri

  România

  Corul Madrigal, în premieră la Festivalul Internațional Shakespeare din Craiova

  România

  Manelistul Jador, în centrul unui nou scandal, la Arad

  Eveniment

  VIDEO. Alarmă cu bombă în centrul Timișoarei

  Ştiri din Timiș

  CJ Timiș acuză Primăria Timișoara că îi pune bețe în roate cu viitoarea parcare supraterană din centrul orașului

  Capitala Culturala

  Teatrul German, invitat la Festivalul Euroregional de Teatru – TESZT

  România

  Marcel Ciolacu susține introducerea impozitului progresiv: Să facem un pas către ţările dezvoltate

  Ştiri din Timiș

  Tot mai puțini profesori titulari și birocrație excesivă în universități. Avertismentul rectorului UPT

  Eveniment

  Șoferi băuți prinși de polițiști la volan, în Timiș. Unul dintre ei avea permisul anulat

  Eveniment

  Incendiul de la depozitul de scule din Calea Dorobanților a fost provocat de un scurtcircuit

  Eveniment

  Hoți prinși în flagrant în timp ce furau de pe un șantier, în zona centrală a Timișoarei

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici