tion.ro Web analytics

FOTO. Același peisaj cu gunoaie pe malurile Begăi. Primăria spune că se face curățenie în toaletele ecologice

De Roxana Deaconescu

FOTO. Același peisaj cu gunoaie pe malurile Begăi. Primăria spune că se face curățenie în toaletele ecologice

La scurt timp după ce a fost ales viceprimar al Timișoarei, Ruben Lațcău a promis că „nu mai putem plăti servicii publice dacă nu sunt de calitate”. Edilul a mers în urmă cu câteva luni la o plimbare pe malurile Begăi, unde a găsit dezastru. Azi e cam la fel, deși primăria are contract cu o firmă care să întrețină toaletele ecologice. Nu se știe cum intră muncitorii în WC-urile publice, pentru că la unele dintre ele ușile nu prea se deschid de... gunoaie. Iar lângă WC-uri ar trebui să se ocupe de curățenie altă firmă.
Scris de Roxana Deaconescu - La scurt timp după ce a fost ales viceprimar al Timișoarei, Ruben Lațcău a promis că „nu mai putem plăti servicii publice dacă nu sunt de calitate”. Edilul a mers în urmă cu câteva luni la o plimbare pe malurile Begăi, unde a găsit dezastru. Azi e cam la fel, deși primăria are contract cu o firmă care să întrețină toaletele ecologice. Nu se știe cum intră muncitorii în WC-urile publice, pentru că la unele dintre ele ușile nu prea se deschid de... gunoaie. Iar lângă WC-uri ar trebui să se ocupe de curățenie altă firmă.

„Nu mai putem plăti servicii publice, de oricine ar fi executate, dacă nu sunt de calitate. Trebuie să ne îngrijim orașul ăsta așa cum avem grijă de casa noastră”, anunța, în decembrie 2020, proaspătul edil al Timișoarei.

El fusese recent într-o vizită pe malurile Begăi, unde a găsit fisuri pe pista de biciclete, pontoane putrede, toalete insalubre, coșuri de gunoi sparte și foarte mult gunoi. Viceprimarul Ruben Lațcău spunea tot atunci că a cerut raport zilnic de la firmele contractate de primărie să întrețină malurile Begăi, reamenajate în 2016 cu fonduri europene.

În februarie 2021, adică două luni mai târziu de la acel moment, cititorii noștri ne scriau că e plin de gunoaie în jurul toaletelor ecologice de pe malurile Begăi.

„Zona asta ne arată că trăim într-un adevărat oraș european. Vom fi capitală culturală europeană, dar noi nu reușim să facem curățenie pe malurile Begăi. Și mirosul… nici nu mai zic de miros, să vină căldura că va mirosi și mai fain”, se plângea timișoreanul revoltat.

Vă spuneam încă din februarie că primăria nu mai avea firmă care să întrețină toaletele ecologice, contractul fiind expirat încă din 2020. A fost aprobat un caiet de sarcini prin 21 septembrie anul trecut, dar licitația a pornit târziu, mult după aprobarea bugetului local pe anul 2021.

De o lună are cine să întrețină WC-urile ecologice

Abia în vara acestui an s-a găsit o firmă care să aibă grijă de toaletele publice ecologice de pe malurile Begăi. Primăria a semnat în 29 iunie contractul cu firma Euro Ecologic SRL din orașul Vlăhița, județul Harghita. Tot atunci s-a dat și ordinul de începere a lucrărilor, iar muncitorii de la Euro Ecologic ar fi curățat de două ori pe săptămână cele 28 de WC-uri ecologice amplasate pe malurile Begăi, ne-au spus acum reprezentanții primăriei.

„Conform contractului, întreținerea și curățarea acestora se va face o dată pe săptămână, dar în prezent curățarea acestora se face de două ori pe săptămână”, ne-a transmis Bogdan Marta, consilier personal al primarului Timișoarei.

Valoarea contractului este de 85.680 de lei cu tot cu TVA, echivalentul a puțin peste 17.000 de euro. Nu se știe cum au intrat muncitorii firmei din Harghita să întrețină toaletele ecologice, pentru că la unele dintre ele nu se pot deschide ușile de gunoaie. Și mare atenție! Curățenia în jurul WC-urilor o face altă firmă.

E exact același peisaj de câteva luni bune, despre care atât Tion, cât și alte publicații locale sau chiar naționale au mai scris în repetate rânduri. Ce ni se spune azi?

„În urma imaginilor apărute în presă, viceprimarul Ruben Lațcău a luat legătura cu Horticultura pentru ridicarea acelor rampe clandestine aflate la intrarea în toaletele publice de pe malurile Begăi. Vă reamintim că anul acesta au fost ridicate peste 1.000 de tone de gunoaie din rampe clandestine formate în oraș, unele de ani buni. În același timp, polițiștii locali au intensificat controalele pentru prinderea celor care depozitează gunoaie pe domeniul public, amenzile ajungând și la 6.000 de lei în cazul persoanelor fizice. De asemenea, Primăria Timișoara are în pregătire o licitație pentru extinderea sistemului de supraveghere video, astfel încât cei care depozitează ilegal gunoaie pe domeniul public să fie mai rapid identificați”, ne-a mai transmis Marta.

Mai trebuie să menționăm că dacă cititorii noștri ne-au scris de mai multe ori cu privire la acest subiect, atunci probabil s-au găsit și timișoreni care să depună sesizări pe aplicația Primăriei Timișoara. Este surprinzător faptul că a fost nevoie de noi articole de presă ca municipalitatea să se sesizeze și să se facă în sfârșit curățenie.

editor Amalia Kui

Pe aceeași temă:

Se pot folosi iar toaletele ecologice de pe malul Begăi. Le întreține o firmă din Harghita, cu 17.000 de euro

Lună și bec pe malurile Begăi, dar mai greu. Nu are nici cine să întrețină toaletele ecologice

28 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. sss says:

  WC-urile alea publice nu au fost folosite niciodata, bani irositi de Robu. Decat 100 de wc ecologice mai bine ar face 10 wc-uri ca lumea, chiar si cu taxa.

 2. cetatean says:

  aici sunt investitiile primariei

  si in parcurile pline de buruieni cu copaci uscati

  aa….am uitat gropile din asfalt, ca prin cartiere e jale….dai prin ele…prin investitii

 3. Jimmy says:

  Pare-se ca dm’ vice nu a mai iesit in oras demult. Pe langa mizeria si mirosul accentuat de caldura al toaletelor, este mare mizerie peste tot, pe langa Bega si numai.

  Pana si asfaltul reparat de nu stiu cine pe pistele de biciclete a fost depozitat langa pista. Am crezut in ignoranta mea ca in cateva ziel sau una doua saptamani, se vor ridica. Nici vorba, a trecut mai mult de o luna, creste iarba printre ele si tot acolo…

  Cat despre curatenia stradala, Bratner, etc cred ca au plecat in concediu de ceva vreme (cam de cand au luat contractul) La mine pe strada, au spart toate cosurile de gunoi in prima luna dupa care nu au mai venit. Deloc.

 4. John says:

  Toata lumea critica firmele de salubrizare, da cine arunca gunoaiele oriunde. Pai daca ai carat cu tine un pet plin sau un ambalaj de alimente, nu poti sa-l duci gol acasa si sa-l pui in pubela? Ne mai trebuie multi ani sa ne civilizam si sa intelegem ca doar noi putem schimba ceva in tara asta.

  • ionel says:

   Hai sa ducem gunoaiele direct la groapa de gunoi, fratello, facem cu randul pe grupe de oameni, ca un ride sharing de gunoaie… DAR gata cu platitul de orice atunci, catre firme care arata tot cetatenii cu degetul ca “de ce produc gunoi” si au pretentia sa faca altcineva treaba in locul lor, voluntar sau forțat chiar

  • Acolo tot aruncă niște boschetarii textile adunate says:

   Pai în Germania NU vezi un cos de gunoi cu orele, și NIMENI nu-și permite sa. Arunce. Pe jos vreo cutie de cola, ambalaj de senvich, etc
   Ptr ca ACOLO ȘTIE CA VA FII AMENDAT! La noi, ȘTIE că NU va fii amendat, ptr ca n g are cine! Politia Locala sta parcată și se uita pe Fcb și Netflix

  • Anubis says:

   Alooo Herr John. Te invit pe langa clopotul magig (cel verde) unde unu era plin de o saptamana si lumea punea pe langa sticla… dar (hei!) e mai usor sa spui ca lumea nu e civilizata.
   De cate ori ai vazut in ultimii 5 ani la tine pe strada ca se matura motorizat (sau macat ca se matura… nu ca matura vecinii)? De cate ori ai vazut ca spala strazile cum le spalau pe vremea lui Ciuhandu? De cate ori?

  • tibi says:

   ba john, nu eu arunc pe jos, si eu platesc taxe. si totusi, gunoiul e tot acolo. de ce plm sa mai platesc taxe, imi spui si mie? politia nu isi face treaba sa-i opreasca din timp, sa-i prinda in act sau dupa act. gunoierii, din nou, NU. deci, revenim. de ce plm platesc taxe? nu mai bine schingiuiesc politicianul care se ocupa cu asta, sa nu mai exista, sa se ocupe altul care isi face treaba, sa-mi pot plati cu rost taxele? ce plm e asa greu?

 5. Oare cum ar fi says:

  Cum este pretul asa va fi si intretinerea lor.Cineva isi imagineaza ca o firma din Harghita la vreo 600 de kilometri de Timisoara va detasa aici personal si o masina speciala(de vidanjat,spalat)se inseala.Si daca cineva va folosi in mod civilizat aceste toalete?.Am mai avut toalete ecologige(zise ecologige)la gara,piata 700 si din aestea tot continutul se deversa afara pe trotuar.Aici sa facut curatenie de 2 ori pe saptamana exact cum digitaliza primaria si reducere de personal a la maestru FRITZ

  • CORECT! 👏👏👏 Contracte infantile marca Fritz-Ruben! ! says:

   NIMENI, dar absolut NIMENI, SERIOS ori responsabil, NU ar accepta asa preț de batjocură și să mai și garanteze o minimă calitate a serviciilor mai ales in acest domeniu, cind ori vin plin de muște, ori îngheață fecalele prin budă în atitea zile de pauză.

 6. Remus says:

  prea apare boschetareala in toate orasele cu primari USR. Cred ca asa e si la ei acasa, asa le e programul de guvernare

 7. Bogdan says:

  nespalatii de la USR

 8. Adrian says:

  Mizeria din oras este o consecinta a lipsei bunului simt si a lipsei de educatie …si cum politie locala si amenzi nu avem , va fi si mai rau

 9. Vlad says:

  In intregul oras e plin de mizerie. Strazi intregi fără macar un cos de gunoi ( ex bd brancoveanu). Nu vezi cu saptamanile pe cineva să mature stradal, ce să mai zici de spalat sau igenizat. Orasul pare lăsat de izbeliste. Administratia e in comă. Ps: in Bucuresti, sect4, unde merg frecvent, se matura in fiecare zi, se spala la câteva zile, toate elementele de mobilier urban, etc. Zilnic sunt golite cosurile, si orice gunoi clandestin. Nu apucă astfel să se faca gramezi de tone de gunoi. In Timisoara, gunoiul e pretutinderi. Păcat

 10. GeoTM says:

  Nescolitii astia sunt cam total depasiti de situatie. Tot orasul e plin de gunoaie, spatiile verzi pierdute de sub control.
  Sa nici nu deschidem subiectul gropi si denivelari pe strazi.
  Dar, am si eu o intrebare: pentru ce mai platim impozite locale????
  Fritz, poti da o explicatie sau delegi la vreun incompetent raspunsul?

 11. Pandemic says:

  Cand ai 2000 de migranti care bantuie in tot oraul aia mai si mananca , dorm isi fac nevoile pe unde apuca …malurile Begai sunt perfecte , sub poduri in case parasite la astia se adauga si oamenii strasii romani de ai nostri din pacate noi toti plati se pare pentru acestia

 12. Cineva says:

  Nu cred ca articolul de mai sus are vreo legatura cu realitatea. De cateva zile (si aproape zilnic) accesez faimoasa pista de biciclete care duce catre Serbia, dar evident ca nu poti ajunge acolo ca nu e punct de trecere frontiera. In legatura cu gunoiul, am vazut langa fiecare “tomberon” gol cate un sac de gunoi, ceea ce inseamna ca acele cosuri de gunoi au fost golite de catre cineva, pe perimetrul orasului (intre “turbine” si podul Modos), apoi ridicate ( cu siguranta nu de catre locuitorii din zona). Nu mai aburiti lumea cu stiri false.
  Daca unii din zona isi aduna gunoiul la cosurile de gunoi de pe pista, nu inseamna ca cei care se ocupa de golirea/ridicarea gunoiului din/de la mentionatele “recipiente” vor face acelasi lucru si in acest caz.

  • Pandemic says:

   tu esti de la salubritate maaa!!! :)) sigur de la USR ai intrat sa combati articolul de presa :)) NU-I ADEVARAT! SA STITI CA E CURAT! EU MA PLIMB ZILNIC PE ACOLO CU BICICLETA ! CHIAR TREC DE 2 ORI PE ACOLO! E FOARTE CURAT! :)) ALEA SUNT POZ FOTOSHOPATE

 13. exCorp says:

  Ruben nu are cum sa ceara rapoarte zilnice, eu sunt ferm convins ca cere “status”-uri. Ca orice manager total incompetent, care are impresia ca din multe statusuri va avea idee ce se intampla si va lua el masuri adecvate. In principal se va ratzoi teribil sa faca cineva sa fie xls-ul de “statusuri” cu celule verzi, nu rosii, si cam atat. Asta e nivelul la corporatistii obedienti promovati la nivelul de supraveghetori de sclavetzi. “status”, “meeting’, “kpi”, “to foster”, “head count” … bullshit-bingo!

 14. Timisoara2020 says:

  Nu înțeleg de ce nu dispar aceste toalete publice, sunt un dezastru ecologic, voi sunteți orbi sau sunt contracte care va mulțumesc?

 15. Tim says:

  Care wc-uri ecologice?!?! Nu există sau alea se numesc wc-uri?!?! În marile parcuri nu sunt, și alea mostenite de la vechea administrație au dispărut. Orașul ăsta seamănă mult cu Catania dar acolo în centru e mult mai curat.

 16. INDIA says:

  POFTIM

  Cultura Romaneasca. nici dumnezeu nu ne ajuta daca oameni sunt retardati.

 17. Vest says:

  Politistii locali pe biciclete care patruleaza pe faleza, trec pe langa gunoiul din imagine de cel putin 2 ori pe zi (teoretic). Locatia este vis a vis de “Vaporul” sau “Potro d’Arte”.

  • ionatotdiresei says:

   In cea mai mare parte acesti ,, politisti ,, zisi si locali( de ei depinde curatenia pe malurile Begai,au si personal,au si dotare,le mai trebuie chef de munca si minte in cap) sint o gluma proasta , mai lucreaza oare si vesnicul imputernicit militianul politist economist jurist si ce o mai fi acolo?
   Nu ii mai dau numele il stie populatia,de ani de zile incaseaza si pensia mult prea mare si salariul mult prea mare,dar are o scuza,o legislatie infecta.
   Da ti afara toti fostii militieni si politisti din acea structura aduceti oameni noi,nu prea stiu de unde,trebuie sa cautati adinc si primeniti acest serviciu,la modul cum functioneaza acum sub bagheta fostilor militieni sau politisti nu fac decit sa arunce 3 000 000 euro pe an,domnule Fritz , in ce secol organizati concurs pentru postul de sef la gardienii publici ?

 18. Mihaiu says:

  Aceste wc-uri ecologice sunt marea realizare a lui Robu.
  Amv vazut afara wc-uril din astea dar asa ceva se pune la santiere, ori pe camp la capsunari, ori la spectacole Open Air.
  Asa ceva prin oras mare de 300.000 locuitori nu am vazut niciunde.
  Si la ailalti afara este serviciu de curatenie. Adica vine camionul cu macara, cu wc-uri curate si le schimba pe alea in folosinta. Depuinde de locul unde sunt puse. Dar ce a vrut Robu, cu asa ceva in asa locuri, nu stiu. Ca de gandit nu a gandit.
  Asa ceva nu se pune unde l-a pus Robu. nu le poti schimmba si curatenie ce sa faca? Saa adune rahatul imprastiat sau sa aspire/vidanjeaza acolo?
  Faceti wc-uri publice normale, puneti daca vreti taxade de intrare si o femeie de servicu care sa aibe grija de mai multe wc-uri din zona. Mai curate erau wc.urile din curte de la bunici decat aceste cabine ecologice.
  Mai bine faceati o privada ca la tara acolo si pe banii ce ii dati pentru intretinere angajati o femeiede serviciu.
  Si inca ceva, Ce se arunca acolo langa, nu este normal. Mergeti si va ca cati acolo si nu aruncati gunoiul din casa acolo!
  Nici la bunici in curte nu aruncam gunoiul din casa in buda !

 19. Cele mai noi știri

  Eveniment

  Cinci tiruri pline cu gunoi din Italia, descărcate la Lugoj. Polițiștii au întocmit dosar penal

  Ştiri din Timiș

  Impozite mai mari la Timișoara, din 2022. Cu votul lui Raul Ambruș, renegat de PNL și „adoptat” de USR

  Eveniment

  Un câine flămând și înghețat, blocat în nămol pe malul Timișului, a fost salvat de pompieri

  Ştiri din Timiș

  Scumpirea gigacaloriei, în aer. Dominic Fritz a retras proiectul de hotărâre care stabilea noul preț, s-a cerut dezbatere publică

  Sănătate

  CJ Timiș dă bani pentru o centrală proprie la Spitalul Județean, după oprirea gazului. Pături și aer condiționat, soluții de moment

  Ştiri din Timiș

  Primăria Timișoara laudă un autobuz electric turcesc, altul decât cel pe care îl cumpără Ministerul Dezvoltării

  Ştiri din Timiș

  Deputatul Alfred Simonis: Dominic Fritz şi viceprimarul Lațcău s-au jucat cu termoficarea Timişoarei până au stricat-o de tot

  Ştiri din Timiș

  Zona Moșnița - Buziaș, fără contract de deszăpezire. Cum se pregătesc autoritățile de iarnă în județ

  Ştiri din Timiș

  Soluția pe care E.ON o propune spitalelor din Timișoara rămase fără căldură și apă caldă

  Sănătate

  VIDEO. Valeriu Gheorghiță: Dacă se menține actualul ritm de vaccinare, până la finalul anului ajungem la peste 70%

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici