Primăria Ciacova organizează la jumătatea lunii iunie un festival în care se va găti păturată ca la Ciacova, Cebza și Petroman.
„Vin nouă bunicuțe de la Uzdin, Kovačica și opt păturese de la Vârșeț, Serbia, cu rețete de peste graniță. Se pot vizita Casa lui Dositei Obradovici și, în premieră, Cula Turcească (doar cu rezervare). Se vor organiza tururi ghidate cu rezervare în prealabil. Între orele 17:30 și 21 va avea loc un program artistic cu ansambluri și interpreți bănățeni”, au transmis organizatorii.
„Păturata pe crumpi” este un fel de mâncare tradițional din Banat. Este un preparat rustic, simplu, dar gustos, care combină cartofii fierți (crumpi, în graiul bănățean) cu un aluat subțire, similar cu al clătitelor sau al plăcintelor.
Este alcătuită din: un aluat simplu, din făină, apă și sare (uneori cu ou sau un pic de ulei), umplutură de cartofi fierți (crumpi), zdrobiți și asezonați cu sare, piper, ceapă călită sau uneori cu brânză. Poate fi coaptă în tavă sau prăjită pe plită.
În unele sate i se mai spune și plăcintă cu crumpi, păturată cu cartofi, sau simplu păturată. Uneori este făcută în formă de melc, ca o plăcintă rulată.
Păturata se consumă caldă sau rece, simplă sau cu smântână. Este mâncare de post, dar se poate face și cu brânză, jumări sau slănină pentru o variantă mai consistentă.
Trimite articolul
XCu elicopterul să mergeți!!
Nu va permiteti??
-
esti bolnav mintal sau doar votant vomescu?