tion.ro Web analytics

Despre bâlbe, declarații, adeverință de la serviciu și distracție pe vreme de carantină în Timiș, cu prefectul Liliana Oneț

De Roxana Deaconescu

Despre bâlbe, declarații, adeverință de la serviciu și distracție pe vreme de carantină în Timiș, cu prefectul Liliana Oneț

Reactualizat la:
Zeci de mii de timișeni pot fi controlați în aceste zile de autorități dacă au un motiv întemeiat atunci când ies din case. 13 localități sunt în carantină din cauza pandemiei, iar oamenii trebuie să prezinte fie declarație pe proprie răspundere, fie adeverință de la angajator. Autoritățile s-au bâlbâit, iar restricțiile sunt valabile de joi dimineață, fiind anunțate cu doar o oră înainte. Prefectul de Timiș explică de ce.
Scris de Roxana Deaconescu - Zeci de mii de timișeni pot fi controlați în aceste zile de autorități dacă au un motiv întemeiat atunci când ies din case. 13 localități sunt în carantină din cauza pandemiei, iar oamenii trebuie să prezinte fie declarație pe proprie răspundere, fie adeverință de la angajator. Autoritățile s-au bâlbâit, iar restricțiile sunt valabile de joi dimineață, fiind anunțate cu doar o oră înainte. Prefectul de Timiș explică de ce.

În Giroc și în satul aparținător Chișoda, în Dumbrăvița, Moșnița Nouă și satele aparținătoare Rudicica, Urseni, Albina și Moșnița Veche, în Ghiroda fără satul Giarmata Vii, în Pesac, Fibiș, Dudeștii Noi, Becicherecu Mic este carantină, începând de joi dimineața, de la ora 5, conform unui ordin semnat de secretarul de stat Raed Arafat.

Anunțul a fost făcut de Prefectura Timiș cu o oră înainte, aproape de 4 dimineața, după ce, inițial, s-a transmis că restricțiile intră în vigoare în noaptea de joi spre vineri. Mai mult, în vreme ce ordinul de carantinare semnat de Raed Arafat spunea că se instituie carantină din 5 noiembrie, Prefectura Timiș transmitea că CJSU a decis că restricțiile sunt valabile din 6 noiembrie. Ordinul de carantină a fost publicat abia joi după-amiază în Monitorul Oficial.

Încă este haos în județul Timiș, nu se știe nimic despre valoarea amenzilor și nu există adeverințe pentru angajatori, iar autoritățile ridică din umeri. Prefectul Liliana Oneț spune însă că la nivel local sau județean trebuie pus în vigoare ce se decide la nivel central.

„Noi am pus intrarea în vigoare a acestor reguli, carantinarea, data de 6, ora 0. Ulterior, prin ordinul comandantului acțiunii, care a apărut foarte târziu, s-a dat carantinarea cu ora 5 dimineața. Ca atare, noi am pus în aplicare ordinul. Noi trebuie să respectăm ceea ce primim de la București. Carantinarea nu o face CJSU, noi facem o propunere. Carantinarea în sine se face de către DSU, prin ordin publicat în Monitorul Oficial. Noi trebuie să-l respectăm și să-l punem în aplicare”, a explicat Liliana Oneț.

Ce trebuie să știm

Zecile de mii de timișeni care locuiesc în cele 13 localități aflate în carantină, opt sate și comunele aparținătoare, au deplasările limitate pe timpul zilei. Pentru orice ieșire din locuință este nevoie de declarație pe proprie răspundere. Inclusiv în caz de urgențe medicale.

„Se poate la cumpărături de strictă necesitate, la farmacie, în caz de urgențe medicale, se pot deplasa persoanele la spital sau la medicul de familie, se poate merge pentru îngrijirea unei persoane, pentru însoțirea unui copil bolnav, pentru servicii de asistență socială, se poate ieși în jurul locuinței pentru a plimba animalele de companie. (…) Toate activitățile, orice ieșire din casă, se face pe bază de declarație pe proprie răspundere, iar deplasarea la locul de muncă, pe bază de legitimație de serviciu sau a unei adeverințe de la serviciu. Este o declarație care poate fi făcută și de mână, doar să conțină nume, prenume, data nașterii, adresa unde locuiești, interesul în care te deplasezi și adresa locației unde te deplasezi”, explică prefectul de Timiș.

Pe timp de noapte sunt interzise deplasările. Sunt însă și câteva excepții, astfel că între orele 22 și 5 se poate ieși din localitate sau se poate intra din localitatea carantinată doar pentru mersul la serviciu, respectiv revenirea acasă, pentru transport de marfă, urgențe medicale sau decese în familie. E nevoie de declarație și în aceste cazuri.

Adeverința de la angajator trebuie să fie pe ore

La ora transmiterii acestui material, autoritățile nu au transmis un model de adeverință de la angajator. Ceea ce se știe foarte clar este că un astfel de document trebuie să aibă trecute și orele la care omul se află la serviciu.

Cum foarte mulți timișeni din comunele de lângă Timișoara lucrează efectiv în oraș, prefectul de Timiș spune că aceștia nu mai pot pierde vremea prin urbe atunci când li se termină programul de muncă. Ei trebuie să meargă direct acasă, în caz contrar riscă să fie amendați.

„În adeverința dată de către angajator trebuie să fie făcut și programul de lucru. Este foarte clar prevăzut acolo tocmai pentru ca cei care fac aceste filtre să poată să verifice dacă un cetățean care lucrează între orele 8 și 16 se întoarce acasă la ora 20. Angajatorii trebuie și sunt obligați ca în aceste adeverințe pe care le eliberează să treacă foarte clar și programul de lucru al persoanelor angajate”, precizează Liliana Oneț.

Deocamdată nu este cunoscută valoarea amenzilor, iar în prima zi acestea nu au fost aplicate. Jandarmeria este cea care coordonează forțele de ordine, dar încă nu a lămurit problema viitoarelor amenzi.

În ultimele două zile au fost confirmați aproape 1.100 de timișeni cu Covid-19. Autoritățile încă nu iau în calcul introducerea Timișoarei în carantină, însă s-a făcut analiză pentru carantinarea orașelor Sânnicolau Mare și Ciacova.

De la începutul pandemiei, în Timiș au fost depistate peste 11.000 de persoane infectate cu coronavirus. Joi, 5 noiembrie, 41 de bolnavi cu Covid-19 se aflau la terapie intensivă, iar aproape 400 de oameni erau internați.

Articole pe aceeași temă:

UPDATE. Declarații pe proprie răspundere și adeverințe de la angajatori pentru părăsirea/intrarea în localitățile carantinate, în Timiș

Carantină în 13 localități din Timiș, de joi dimineață! Valoarea amenzilor și modelul de declarație, în ceață

Sânnicolau Mare și alt oraș din Timiș, în analiză pentru carantină. Timișoara mai așteaptă, anunță prefectul

18 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. nitu says:

  radem glumim, dar daca tot sunt filtre de politie si jandarmi pe soselele de intrare in Timisoara, cum ramane cu traficul feroviar ? De maine se opresc si trenurile la intrare, pt a fi verificati calatorii ? sau sunt asteptati de politie prin gari ? Daca vin cu virusul si infecteaza orasenii..

  • Daný says:

   Infecteaza orasenii si se duc în p..a mea de figuranti ieftini si dobitoci
   Sugetiiii

  • velotm says:

   Daca esti cu bicicleta, sau pe jos, scapi de filtre. Si uite inca o metoda in care poti aduce virusul… Poti spune ca faci activitati sportive (bici/alergat) si uite cum scapi de organe.. Serios vorbind, sper ca la alegeri putem merge pe 6Dec(la fel cum am putut si la cele locale – no problem cu virusul). Pana la noile alegeri se vor ridica din nou interdictiile, ramanem voiosi de Craciun si Anul nou, iar mai apoi din ianuarie, vom avea restrictii noi si mai drastice. Pentru ca nu se va rezolva mai nimic cu ele, ne vom vaccina cu totii de buna voie si cu bucurie. Totul va fi de fapt o presiune pt a imbratisa necesitatea vaccinarii in masa. Si uite asa se va incheia pandemia.

  • velotm says:

   Daca esti cu bicicleta, sau pe jos, scapi de filtre. Si uite inca o metoda in care poti aduce virusul… Poti spune ca faci activitati sportive (bici/alergat) si uite cum scapi de organe.. Serios vorbind, sper ca la alegeri putem merge pe 6Dec(la fel cum am putut si la cele locale – no problem cu virusul). Pana la noile alegeri se vor ridica din nou interdictiile, ramanem voiosi de Craciun si Anul nou, iar mai apoi din ianuarie, vom avea restrictii noi si mai drastice. Pentru ca nu se va rezolva mai nimic cu ele, ne vom vaccina cu totii de buna voie si cu bucurie. Totul va fi de fapt o presiune pt a imbratisa necesitatea vaccinarii in masa. Si uite asa se va incheia pandemia.

 2. Iohannis says:

  Sa vă fut in gura

 3. Rumburak says:

  Arafatu’ lui peste… Decit carantina mai bine faceati filtre cu termoscanare si saltati bolnavii, daca tot spuneti ca sint multi.

  Cu asa hartuire a pu1imii, pe 6 decembrie o sa scapam de pandemia galbena

  • Anonim says:

   Țărane, asimptomaticii nu au febră și pot infecta pe alții! Scanerele tale termice nu detectează nimic în cazul lor!

 4. Alexandru says:

  Voi astia de la prefectura chiar sunteti prosti, scuzati expresia, in loc sa va preocupe spitale mobile, spitale “improvizate” in cladiri de birouri care oricum sunt goale, sa puneti bolnavii undeva, sa faceti trasee pe unde intra bolnavul doctorii etc. sa nu mai fie atatea focare, voi dati legi sa se intre in mall printr-o parte sa iasa prin alta… Numa aberatii ! Pe voi va preocupa daca omul merge la ora 20 acasa si nu la 16 cand termina programul, daca vrea isi face o adeverinta pe proprie raspundere ca o fost la bunica in TM sa o ingrijeasca si merge la ora 23 acasa. Lasati-o dracu cu foile ca ne-am saturat ! Oricum majoritatea din localitatiile carantinate lucreaza in oras, nu au buletin de Giroc, Mosnita etc., deci nu inteleg rostul ! Tratati voi bolnavii si incercati sa puneti la dispozitia medicilor toate lucrurile necesare lor si lasati filtrele si cozile de masini care se fac la ele! Lasa-ti sa mearga economia, deschideti restaurantele!
  Si ce treaba au orele 22-05? se fac atunci plimbari noctorne cu multi oameni sau sunt sectanti care se intalnesc intre 22-05, sunteti PENIBILI! o tara de cacat.

  P.S. abtineti-va la comentarii, am avut corona doar o data DOAR si sigur voi mai face, dar asta este, decat se se duca tot pe rapa

  • Anonim says:

   Ai avut corona dar din păcate tot dobitoc ai rămas, poate mai bine mureai de la ea! Da mai ai ocazia pentru că anticorpii nu sunt de durată mare…

 5. Lia says:

  Vai si amar de noi, ferească Dumnezeu!!! Lume nebună…

 6. tibi says:

  ministrul de interne ar trebui sa prezinte un raport care precizeaza cati oameni au fost verificati si aveau adeverinta vs cati oameni au fost verificati si nu aveau. si sa-mi spuna mie imbecilii din guvern ca “masurile” astea nu exista doar pentru a enerva muncitorii. cum sa te pui dimineata devreme sa opresti masini care clar merg la lucru, sa le opresti din drum, si sa le ceri hartii? PE CE PLANETA NU E ASTA UN ABUZ???

  sunt platitor de taxe. vreau sa vad acest raport.

 7. Shane Diesel says:

  Am doua adeverințe. Una de la 6 la 14. Alta de la 14 la 22…

 8. Timisorean says:

  Schimbati numele din Timisoara in Popa Șapcă daca tot

 9. Dani says:

  Zeci de mii de somnorosi obiligati manipulați sa stea închiși ar trebui sa invadam orasul nu sa stam in case ca vitele ca asa vor niste dobitoci!

 10. Soros says:

  ora 8 – 16. Tanti, doar tu ai programul asta, de fapt l-ai avut toata viata. Exemplul perfect de cum trec anii pe langa tine fara sa faci ceva…

 11. Gigi says:

  Doamna Prefect , Doamnaaa Prefect ,pariați tot pe 6 …no more bets . 6 dec tic ….tac…..tic ….tac !

 12. Cele mai noi știri

  Sănătate

  Doctorul Virgil Musta: Oamenii vin prea târziu la spital, când deja au forme avansate de boală, severe

  Sănătate

  Primele cazuri de infectare cu tulpina braziliană de coronavirus, confirmate în România

  Ştiri din Timiș

  „Războiul” carantinei continuă. Nica îl acuză pe Fritz că nu a făcut nimic să oprească infectările

  Mapamond

  Vaccinarea anti-Covid la nivel global: se administrează aproape 7 milioane de doze pe zi

  Ştiri din Timiș

  Ce e voie și ce nu în carantină. Răspunde Primăria Timișoara la principalele întrebări

  Ştiri din Timiș

  FOTOREPORTAJ. Ziua 1 de carantină în Timișoara, prin „ochii” lui Seba Tătaru

  Ştiri din Timiș

  Se pot vaccina cu AstraZeneca și persoanele peste 55 de ani. Locuri libere la Timișoara

  Eveniment

  FOTO. Oameni fără mască, amenzi de 20.000 de euro. Prin parcurile Timișoarei n-au ajuns polițiștii în weekend

  Ştiri din Timiș

  Bătrân bolnav de Covid-19, găsit căzut în baie de o echipă a Direcției de Asistență Socială

  Ştiri din Timiș

  Iulius Town, deschis până la ora 20.00, de luni până vineri. Ce rămâne deschis și în weekend

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici