tion.ro Web analytics

Curatenia stradala, intre entuziasm si utopie. Robu: Facem tot posibilul sa maturam, sa ridicam gunoaiele, ca orasul sa nu fie murdar

Curatenia stradala, intre entuziasm si utopie. Robu: Facem tot posibilul sa maturam, sa ridicam gunoaiele, ca orasul sa nu fie murdar

<p>Tion: Curatenia stradala, intre entuziasm si utopie</p>
Reactualizat la:
Primăria Timișoara plătește 34.000 de euro pentru curățenia stradală a Timișoarei pentru 80 de zile. Societatea Horticultura se ocupă până în primăvară de golirea coșurilor de gunoi de pe străzile orașului, iar pentru asta primește puțin peste 424 de euro pe zi. În contractul semnat zilele trecute de primărie nu scrie și de măturatul străzilor, însă primarul Nicolae Robu ne asigură că muncitorii societății se vor ocupa și de această operațiune.
Scris de Roxana Deaconescu - Primăria Timișoara plătește 34.000 de euro pentru curățenia stradală a Timișoarei pentru 80 de zile. Societatea Horticultura se ocupă până în primăvară de golirea coșurilor de gunoi de pe străzile orașului, iar pentru asta primește puțin peste 424 de euro pe zi. În contractul semnat zilele trecute de primărie nu scrie și de măturatul străzilor, însă primarul Nicolae Robu ne asigură că muncitorii societății se vor ocupa și de această operațiune.

Primăria Timișoara a semnat în 30 octombrie noul contract cu Horticultura, atribuit prin încredințare directă, în valoare de aproximativ 160.000 de lei cu tot cu TVA, adică aproape 34.000 de euro. Societatea este obligată să presteze „serviciul de golit coșuri pe raza Municipiului Timișoara”, dar nu și să măture străzile și trotuarele orașului. Șeful Horticultura ne asigura însă încă de la 1 noiembrie că muncitorii obișnuiți să întrețină spațiile verzi se vor ocupa și de măturat în jurul coșurilor de gunoi, iar primarul Timișoarei ne dă asigurări că orașul nu va fi murdar în următoarele trei luni, până când va fi semnat un nou contract pentru salubritate stradală.

„E neplăcut, dar nu e nimic grav relativ la acest subiect. Aș vrea ca lumea să înțeleagă cum stau lucrurile, pentru că, având în vedere schimbările de legislație, cetățenii nu au de unde să știe ce are cine în sarcină. Până acum primăria era responsabilă de asigurarea curățeniei sub toate aspectele. Și exista un contract unic cu un operator, era Retim acest operator, și pentru golirea pubelelor, pentru strângerea gunoaielor de pe rampele clandestine și pentru golirea coșurilor de gunoi, pentru curățenie în jurul coșurilor, pentru măturatul străzilor, pentru spălatul străzilor. Legea s-a schimbat și partea de salubrizare referitoare la preluarea gunoiului menajer din pubele și a celui depozitat clandestin este acum în sarcina unei asociații județene – ADID și doar partea referitoare la golirea coșurilor de gunoi, măturat străzi și spălat străzi este în jurisdicția primăriei. Pentru această parte care e în jurisdicția primăriei noi am organizat licitație, dar nu am putut contracta niciun operator, pentru că nu am avut decât o ofertă”, a explicat primarul Timișoarei.

Reprezentanții primăriei nu au fost capabili să demareze licitația mai repede, deși se știa de ani buni că va expira contractul cu Retim. A reușit să lanseze în sfârșit licitația pentru un nou contract de salubrizare stradală. Noul contract estimat la peste 18 milioane de euro va fi valabil patru ani, iar firma care se va ocupa de curățenia străzilor din oraș va trebui să aibă cel puțin 15 utilaje.

Puteți citi detalii AICI!

Până să fie atribuit noul contract, primarul Nicolae Robu susține că situația va fi ținută sub control.

„Începând de ieri (n.r. 1 noiembrie), se ocupă de golirea coșurilor, de măturat în jurul coșurilor și, evident, unde este nevoie societatea Horticultura. Feedbackurile pe care le am sunt pozitive. Eu am cerut să se mobilizeze corespunzător și să mobilizeze forța de muncă pentru ca orașul să fie curat. Deci nu suntem în fața niciunei nenorociri așa cum și-ar fi dorit unii, nu vom vedea un oraș îmbâcsit în gunoaie cum și-ar fi dorit unii, ca să poată împroșca cu noroi. De fapt, ei au probleme la cap, unii au făcut-o deja. Am mai spus și altădată: când vezi ce prostii pot să debiteze unii, te crucești. Și prostia își are limitele ei și te întrebi până la ce nivel, anvergură se poate materializa, întruchipa și prostia. Dar poate că nu am eu destulă imaginație și se poate la anverguri mult mai mari”, a explicat Robu.

Edilul-șef susține că în contract nu scrie câți centimetri se va mătura în jurul coșurilor, deci se va mătura unde este nevoie. Întrebat cine mătură bulevardele și trotuarele, primarul a replicat că tot Horticultura. Deși în contract nu scrie nimic pe această temă.

„Tot Horticultura va mătura, sunt coșuri pe marginea bulevardelor. Nu va fi o nenorocire, pentru că noi ne vom descurca în acest regim de forță majoră în care suntem. Trebuie să avem și grijă de curățenie. Vine sezonul rece și orașul nu va mai fi așa de animat”, a precizat Nicolae Robu.

Întrebat și dacă este mulțumit cât de repede s-au mișcat angajații primăriei cu noua licitație, edilul a răspuns că „totul a fost făcut într-un exces de entuziasm, într-o abordare utopică”.

„Nu putem să spălăm, că niciun oraș din lume nu cred că face treaba asta, să vină de două ori pe zi să spele străzile. Alții au grijă să construiască orașul sau să și-l transforme astfel încât să se și autocurețe. Folosesc fenomenul natural de ploaie pentru curățenie realizată de la sine. (…) Așa sunt lucrurile de la sine. Ai un trotuar înclinat înspre carosabil, fără pământ peste care să treacă apa și toată apa de ploaie ajunge pe carosabil. Apa curăță tot. La noi, când plouă, peste tot se face mizerie în loc de curățenie. La noi persistă această mentalitate extrem de păguboasă, aceea de a încerca să facem ca lucrurile de hârtie să pară extraordinare și să nu ne pese cum sunt în realitate. Concret, ne mândrim ce suprafață verde avem și socotim și acele fâșii dintre carosabil, care costă întreținerea, nici nu sunt ce trebuie și sunt și sursă de mizerie”, a mai explicat edilul-șef.

Primarul susține că se face tot posibilul ca Horticultura să și măture străzile și să golească coșurile stradale.

„Facem tot posibilul prin Horticultura să măturăm, să ridicăm gunoaiele din coșuri, astfel încât orașul nostru să nu fie murdar. Nu am fost mulțumit de starea de curățenie a orașului din ultimii ani. O să cumpărăm aspiratoare, ele sunt obligatorii mai ales pentru zona centrală a orașului, pentru partea aceasta cu pavaj, pentru că tot felul de chiștoace de țigări și alte mizerii aruncate de unii cetățeni necivilizați sunt aruncate. Eu nu doresc niciodată să spunem că ceva ce e rău în orașul nostru e bine, nu am pretins nimănui așa ceva și nici nu o să pretind vreodată. Dar să împroști cu noroi orașul acesta și să nu vorbești niciodată despre ce are bun, mai ales la nivel național… cei care nu trăiesc aici sunt influențați. Păi ce am putea spune despre Paris oameni buni? Păi în Paris nu există mizerie? Sunt oameni măcinați de un sentiment pe care nici nu știu cum să-l calific. Sunt acei hateri care la absolut orice ei sunt negativi și și-ar dori rău pentru orașul lor ca să se poată manifesta, să-și poată manifesta trăirea lor negativă, că nu sunt capabili de trăiri pozitive. Dar să fie sănătoși și să facă față măcinărilor lăuntrice de care au parte”, a mai spus Robu.

Așa cum Tion.ro vă anunța deja, primăria va cumpăra și aspiratoare pentru curățenia stradală, pe care le va da societății Horticultura. Dacă este să ne luăm după spusele primarului, tot Horticultura se va ocupa și de măturatul frunzelor care au acoperit deja trotuarele orașului.

„Nu știu detalii, eu am cerut să se cumpere. Și frunzele trebuie strânse, cetățenii trebuie să strângă și ei în fața caselor, iar pe bulevarde se vor strânge de către Horticultura. Va strânge și frunzele, normal se va face ca în anii precedenți”, a conchis Robu.

Articole pe aceeași temă:

[related-post post_id=”2138429″]

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Ştirile judeţului Timiş

  Motociclist și fiul lui la spital după ce au fost loviți de un șofer neatent, în Calea Șagului
  Accident de circulație, miercuri după-masă, în Calea Șagului din Timișoara. Un motociclist și fiul său minor au fost răniți după ce au fost loviți de un șofer neatent.

  Ştirile judeţului Timiş

  Angajată Lidl în stop cardio-respirator, în Calea Torontalului din Timișoara
  Intervenție a medicilor de la ambulanță, miercuri după-masă, în Calea Torontalului din Timișoara. Salvatorii au fost solicitați să acorde primul ajutor unei angajate Lidl care a intrat în stop cardio-respirator.

  Ştirile judeţului Timiş

  Semne în loc de autostradă între Timișoara și Deva. „Conduceți prudent” pe un drum în care viteza maximă este de 40 de kilometri la oră
  Nu este autostradă, dar sunt semne... Drumul care duce de la Holdea la Margina (aproximativ 15 kilometri) a fost „marcat” cu semne, care vă invită la răbdare și la atenție. Este acel loc care trebuia să fie traversat de o autostradă, tronsonul Margina – Coșava – Coșevița. O șosea de mare vitează aici va apărea... în câțiva ani. Câți? O întrebare pertinentă, momentan fără răspuns. 2

  România

  Vietnamezi care lucrează în România, acuzați că au furat un câine și că l-au mâncat
  Caz halucinant înregistrat la Cluj. Mai mulți muncitori vietnamezi sunt acuzați că au furat un câine maidanez, din Gilău, pe care l-au omorât și l-au mâncat. 13

  Ştirile judeţului Timiş

  Magia Copilăriei, spectacol cu Magicianul Lorenzo-Cristian la Timișoara
  Vreți să retrăiți Magia Copilăriei alături de copiii voștri? Haideți cu ei la spectacol! Un spectacol magic, cu magicianul Lorenzo-Cristian, va avea loc la Filarmonica Banatul din Timișoara, în această primăvară.

  Ştirile judeţului Timiş

  Ce persoane vor intra în carantină atunci când revin în Timiș dintr-o regiune afectată de coronavirus. Lista regiunilor de risc
  Institutul Național de Sănătate Publică din România a transmis lista actualizată a localităților din lume unde s-a confirmat prezența coronavirusului. Persoanele care vin din aceste localități vor intra imediat în carantină, timp de 14 zile, atunci când ajung în Timiș sau în orice alt loc din România. 1

  Ştirile judeţului Timiş

  Fântânile ornamentale care „nu sunt prioritare pentru Timișoara” aproape că au constructori. Și bani în bugetul pe 2020
  Nu sunt prioritare pentru Timișoara, dar o dăm înainte cu execuția lor! Vorbim despre fântânile ornamentale mult dorite de primarul Nicolae Robu în sensurile giratorii din oraș. Fiecare are cam trei oferte de execuție la licitațiile lansate de primărie. Și sunt prevăzuți și bani în buget. 6

  Ştirile judeţului Timiş

  Universități din UK vin la Timișoara la World Education Fair, cel mai important târg educațional al începutului de an
  Tinerii din Timișoara sunt așteptați cu sute de programe de studiu în UK de către instituțiile de învățământ britanice prezente la cel mai important târg educațional al începutului de an – World Education Fair (WEF), organizat la Hotel Timișoara, pe 28 februarie.

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.