tion.ro Web analytics

Concurs de sah pentru copiii cu deficiente de vedere, la Timisoara

În aceste zile, Liceul Teoretic Special „Iris” din Timişoara găzduiește ediția a XII-a a concursului naţional de şah pentru juniori deficienţi de vedere - Memorialul „Francisc Kory”. 
Scris de Valentin Rusu - În aceste zile, Liceul Teoretic Special „Iris” din Timişoara găzduiește ediția a XII-a a concursului naţional de şah pentru juniori deficienţi de vedere - Memorialul „Francisc Kory”. 

Concursul şah nu este doar o simplă competiţie a elevilor deficienţi de vedere pasionaţi de şah, ci este un omagiu adus profesorului Francisc Kory. El a promovat sportul minţii acum mai bine de o jumătate de secol în şcoala pentru nevăzători din Cluj.

De 41 de ani şcolile pentru elevi deficienţi de vedere au pregătit şi antrenat tineri pasionaţi de şah şi au participat la acest concurs, ajungând mai târziu participanţi şi câştigători ai concursurilor naţionale de şah pentru seniori, dar şi profesori antrenori pentru generaţiile următoare.

Anul acesta rolul de instituţie gazdă a acestui concurs îi revine Liceului Teoretic Special „Iris” din Timişoara. La competiţie vor participa cei mai buni doi şahişti din cele şapte instituţii de învăţământ care şcolarizează elevi deficienţi de vedere din ţară. Timp de şase zile, cei 14 elevi vor demonstra că şahul este un sport al minţii recreativ şi util, care merită practicat de către cât mai mulţi tineri. De ce joacă elevii nevăzători şah?

„O legendă spune că șahul a fost inventat pentru a demonstra unui rege din antichitate că nu poate învinge adversarii fără ajutorul poporului. De fapt fiecare din piesele de pe tablă are o poveste a ei. Pionii, care pe tablă sunt în număr de 8, ne învață că munca în echipă este mai puternică decât cea individuală, puterea pionilor stă în numărul lor. Caii, în număr de 2, ne învață că putem ținti mai multe obiective însă le putem atinge doar pe rând, calul fiind o piesă cu care poți ușor ataca două alte piese adversare. Turnurile, și ele tot două, ne învață că uneori e bine să luăm situația în propriile mâini și să mergem cu capul sus indiferent de riscuri. Nebunii, 2 la număr, ne arată că este bine să fi diferit și uneori acest lucru poate face diferența dintre o situație tristă şi una fericită. Regina, doar una și cea mai puternică piesă, ne spune că fiind foarte puternic, trebuie să duci la bun sfârşit un scop, toți te vânează pentru simplul fapt că le ești superior. În final regele ne învață că singur nu poți reușii, însă chiar dacă nu ai cine știe ce putere, trebuie să te implici și să îi ajuți pe cei ce te ajută, să lupți pentru cei ce luptă pentru tine”, spune  Alin Vasile Andronicesei, elev în clasa a XII-a, la Liceul Iris.

Concursul se desfășoară în perioada 30 martie – 4 aprilie și este organizat de către Asociaţia Nevăzătorilor din România în parteneriat cu Liceul Teoretic „Iris”, Inspectoratul Şcolar Judeţean Timiş şi Consiliul Judeţean Timiş.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Cele mai noi știri

  Ştiri din Timiș

  A început Bega Bulevard! Parada ambarcațiunilor, teatru, spectacole și Cursa Rățuștelor

  Ştiri din Timiș

  6 sfaturi esențiale privind siguranța la volan pe timpul iernii

  Eveniment

  Proprietari de câini periculoși chemați la poliție după o acțiune a Protecției Animalelor

  Ştiri din Timiș

  15 asociații sportive primesc finanțare de la Centrul de Proiecte, pe Apelul 4

  Ştiri din Timiș

  Trafic închis pe unele străzi din Timișoara

  Ştiri din Timiș

  CJSU: Masca obligatorie până la 50 de metri de unitățile de învățământ. Carantină de noapte pentru localități din Timiș

  Sănătate

  Coronavirus, 17 septembrie: Peste 4.000 de infectări în România. 316 cazuri în Timiș, dintre care 53 de minori

  Eveniment

  Restricții de trafic, sâmbătă, în zona lacului Surduc, între Surducul Mic și Fârdea

  Ştiri din Timiș

  Sistemul de emitere a rovinietelor s-ar putea întrerupe. Alte modalități de plată

  Ştiri din Timiș

  Caravana medicală ATI și Caravana cinematografică ROD, din nou în Timișoara, pe strada Polonă

  Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

  Pentru detalii apasati aici